2008. március 7.

Erőszak-stop a Pollákban

Tiltott pornográf felvétellel való visszaélés és személyi szabadság megsértésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást a Szentesi Rendőrkapitányság.

Ezen a héten kedden az egyik helyi szakközépiskola igazgatója jelzéssel élt a rendőrkapitányságon, mivel az internetre felkerült egy szexuális tartalmú felvétel az iskola az egyik tanulójáról. Az intézmény vezetése a törvényi kötelezettségének eleget téve, valamint a jelenség negatív társadalmi megítélésére is figyelemmel, jelzéssel élt a hatóság felé.

A nyomozóhatóság adatai szerint a szakközépiskola egyik diákja saját otthonában önmagáról készített szexuális tárgyú videofelvételt. Másnap a telefonját egy iskolatársa kölcsönkérte más célból, azonban böngészés közben megtalálta a telefonon a videót, amit blue-tooth-on és infrán keresztül az iskola több tanulójának is elküldött. A felvétel később az egyik videomeg-osztó oldalra is felkerült, ahonnan már törölték.

Az iskola igazgatójának jelzése alapján a nyomozók egy másik bűncselekmény elkövetésére utaló videót is találtak. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint azon a felvételen az látható, amikor körülbelül egy hónappal ezelőtt ugyanebben a szakközépiskolában öt diák megragadja egyik társát, majd berakják a tanterem 1,8 méter magasan lévő beépített szekrényébe, aminek az ajtaját rá is csukják társukra és megakadályozzák, hogy onnan kijöjjön. A gyermekcsínyen túl személyes ellenszenv motiválta a feltételezett elkövetőket.

A sértettek, és a bűncselekmények elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személyek kihallgatása, valamint az ügy részleteinek tisztázása a rendőrkapitányságon jelenleg is folyamatban van. A bűncselekmények feltételezett elkövetői és sértettjei valamennyien az iskola diákjai.

Tyityán László, a szentesi rendőrkapitányság bűnügyi osztályának a vezetője lapunknak elmondta, hogy példaértékű az, ami a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskolában zajlik, vagyis: komolyan veszik az ifjúságvédelmi feladatokat és nem tűrik el az intézményben azokat a társadalmi jelenségeket, amelyek negatív hatással vannak a gyermekek fejlődésére. A pedagógusoknak, és minden olyan grémiumnak, amelyek kapcsolatba kerülnek a gyermekekkel, fel kell ismerniük, hogy mi az, amit saját erőből el lehet még intézni, és mi az, amit már nem. Ilyenkor kell jelzéssel élni az illetékesek felé. Ezt tette meg a Pollák iskola vezetője. Minden bizonnyal ezek után a fiatalok is levonják majd a megfelelő konzekvenciát arról, mi az, amit megengedhetnek maguknak, és mi az, amit már nem. A villámtréfák vagy az ehhez hasonló jópofaságok ugyanis már súlyosan sérthetik az érintettek személyiségi jogait.

Kovács Attila, a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola vezetője megerősítette az őrnagy által elmondottakat, miszerint nem söprik asztal alá ezeket az ügyeket. Teszik mindezt annak a 410 tanulónak a védelmében, akik nem szeretnének olyan iskolába járni, ahol ilyen esetek előfordulhatnak. A tanulóknak tisztában kell lenniük tettük súlyával, feltehetőleg mindenki megtanulta a leckét, vagyis azt: következmények nélkül nem múlhatnak el ezek a történések. Az igazgató hozzátette azt is, ezeknek a tanulóknak valószínűleg meg sem fordult a fejükben, hogy tettüknek büntetőjogi következménye is lehet. A tantestület egy emberként állt vezetője mögé, miszerint "megálljt" kell parancsolni az erőszak előretörésének. Az intézmény tanulói körében már az eset kirobbanásának másnapján érezhető volt a történtek pozitív hatása. Kovács Attila azt is elmondta, hogy ha kollégái úgy döntenek, akkor az iskola a saját hatáskörében is lefolytatja a vétkes tanulókkal szemben a fegyelmi eljárást. Nem céljuk azonban, hogy ezeket a gyerekeket kicsapják az intézményből, mert úgy érzi, ebben az esetben duplán büntetnék őket.

H. V.