2008. március 7.

Kis kukta

Snidlinges krémleves húsgombóckákkal

Hozzávalók 4 főre: 2 fej vöröshagyma, 20 dkg darált hús, 1 tojás sárgája, 5 dl zöldséges erőleves (kockából), 1 ek. zsemlemorzsa, 2 ek. liszt, 1 dl tejszín, 2 ek. vaj v. főzőmargarin, 1 cs. petrezselyem zöld, 1 cs. snidling, 1 tk. közepesen csípős mustár, só, őrölt bors, édesnemes paprika

Elkészítés: A vöröshagymát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. A darált húst, a tojássárgáját, a fele hagymakockát, a mustárt és a zsemlemorzsát simára keverjük, sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük. A masszából gombócokat formázunk, és forrásban lévő sós vízbe 8-10 percig főzzük. A petrezselyem zöldet és a snidlinget finomra vágjuk. A húsgombócokat kiszedjük és lecsöpögtetjük. A vajat felhevítjük, és a maradék hagymát üvegesre pároljuk. Rászórjuk a lisztet, kissé megpirítjuk, majd felengedjük a levessel és a tejszínnel. Öszszeforraljuk kb. 3 percig főzzük, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a zöldfűszereket. Végül beletesszük a húsgombócokat, és még egyszer felforraljuk.

Tepsis flekken

Hozzávalók: 80 dkg sertés tarja, 1,5 kg burgonya, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 2 db paradicsom, 1-2 db zöldpaprika, 1 pohár tejföl, 1-2 evőkanál olaj, flekken fűszerkeverék.

A tarjából nyolc szeletet vágunk, kicsit ellapítjuk, széleit bevagdossuk, bedörzsöljük flekken fűszerkeverékkel (előkészíthetjük előző nap, és alufóliába csomagolva érleljük). A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és karikára vágjuk. A paradicsomot, paprikát megmossuk és felszeleteljük. A szalonnát csíkokra vágjuk. Ezután olajjal kikenünk egy tűzálló tálat, beterítjük burgonyával, rátesszük a hússzeleteket, a paprikát, a paradicsomot és a szalonnát, leöntjük tejföllel és megsózzuk. Fóliával letakarjuk, sütőbe tesszük, és közepesen meleg sütőben kb. másfél óráig sütjük. A sütés befejezése előtt 15 perccel kivesszük a fóliát, hogy a teteje szépen megpiruljon. Salátával, savanyúsággal tálaljuk.