2008. március 7.

Hullám-tenger - tükröződés

Dunai Edit alkotásai

Az emberek közül nagyon sokan tudják: milyen a tenger hulláma. De azt, hogy a hullám-tengert miként kell leolvasni egy festményről: csak kevesen ismerik. Ők azok a művészetkedvelők, akik már látták Dunai Edit képeit.

Az alkotó tiszteli a vizet és csodálja a hatalmas vízfelületeket. Ahogyan megfogalmazta: a víz "romboló és alkotó, pozitív és negatív, elválasztó és egyesítő". Vagyis nincs formája és mégse mondhatjuk, hogy alaktalan. Mert száz és ezer formáját ismerjük!

Dunai Edit Tisza-parti emberként határozza meg magát, ezért nem csoda, ha arról mesél: "a folyó a legjellemzőbb kifejezője a változásnak, az állandó mozgásnak". Szintén az alkotó szavait idézzük. ". a víz lehet tükörszerűen csendes, szinte mozdulatlan, vagy monumentális, mint a tenger. Elveszítjük a körvonalakat, csak végtelen távlatok, a befoghatatlan horizont marad."!

Kérem a kiállítás látogatókat sétáljanak körbe a szentesi galériában és figyelmesen kövessék a víz különleges játékát. Hol egy kiállító teremben, hol a tenger mélységes fenekén, hol egy kút szelíd vízjátéka közepén erezzük magunkat. Milyen izgalmas ez a szellemi-érzelmi kalandozás!?

Amit eddig, a világon a legtermészetesebb anyagnak gondoltunk, vagy megmerülve a hullámokban, valódi közegünknek éreztünk, most művészi alkotásként is átélhetjük. Hat ránk, mert az anyag a sajátunk. Mégis követjük és elfogadjuk a Dunai Edit által elénk tárt gondolatokat.

Hullám-tenger a kiállítás címe, de a kézbe vehető "szilárd anyagnak is köze lett a vízhez." A csongrádi művésztelepen találta meg az alkotó, azt a használaton kívüli kutat, amibe különböző méretű köveket, kavicsokat szórt. A hullámok, az anyag sebessége és a "hengerbe zárt ég" újabb mélység és magasság élményt nyújtott Dunai Editnek. Velencei élményeit, ahol szintén a víz, az ég kékje és a város befejezett állandósága ragadta meg, egy fotósorozaton idézi meg a tárlatlátogatóknak.

A fiatal alkotó 2006-ban elnyerte a Katona Kiss Ferenc és neje Túri Júlia Képzőművészeti Alapítvány díját és most, két év után, kicsit vizsgázik is a legújabb munkáival. Ráadásul a legszigorúbb zsűri, a közönség előtt. Reméljük sokan jelest írnak a képzeletbeli bizonyítványba. A Mester, Katona Feri bácsi, biztosan ezt tenné!

Dunai Editnek kívánjuk, hogy minden évben dobjon néhány követ a csongrádi művésztelep kútjába és legalább eggyel mindig több alkotása szülessen, mint a-mennyit megtervezett. Hódmezővásárhely, Szentes és Csongrád vonzásában alkosson minél izgalmasabb műveket és gondoljon szeretettel a díjat és kezet nyújtó szentesiekre.

Kruzslicz Pál

A kiállítás a főtéri galériában tekinthető meg március 9-ig.