XXXVII. évfolyam 48. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Kiállítások és díjak
 A Délalföldi Kertészek Szövetkezete

2006. december 1.


Ledó Ferenc (balról) a Foodapesten a partnercég képviselojével.

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete az utóbbi hónapokban három kiállításon is képviseltette magát. Ledó Ferenc elnök lapunk érdeklődésére elmondta: az OMÉK mellett az ország egyik legnagyobb kiállításán, Debrecenben közel 600 kiállító vett részt. Az elsősorban mezőgazdasági, tehát a növénytermesztés, az állattenyésztés szakterületén mozgó vásárban idén eloször kertészeti szektort is létesítettek. Eddig az augusztus 20-ai virágkarnevállal együtt rendezték, de mivel egyszerre nem tudtak annyi szálláshelyet biztosítani a résztvevőknek, így az időpontot eltolták augusztus végére, szeptember elejére.


Bővebben


 

Díjemelések délutánja
 

2006. december 1.


Az önkormányzat novemberi ülésén - egyebek mellett - díjemelésekrol is döntött a testület. Mire számíthat a szentesi lakosság? Sajnos, sok mindent érint majd az emelés. Szirbik Imre polgármester kijelentette, azoknál a díjtételeknél, melyek például az iskolákkal társulóan a szociális szférához kapcsolódnak, 6 százalék körüli inflációval számolnak, azonban a napközis térítési díjak óvodában, iskolában, gondozói intézményeknél várhatóan csak az infláció mértékének felével emelkednek.


Bővebben


 

Kész a tanmedence
 

2006. december 1.


Az elmúlt években folyamatosan felújítási munkálatokat végeztek a szentesi sportuszodában, így egyre szebb és modernebb lett az intézmény. Élményfürdovel gazdagodott, az öltözoket rendbe hozták, azonban még mindig maradt teljesítésre váró feladat.

Ráfért már a felújítás a 25 m-es medencére is, hiszen állaga egyre inkább romlott. Sokszor arra panaszkodtak a fürdőzők, hogy a csempék élei vágják a lábaikat. Ezt kívánta orvosolni az intézmény vezetosége mikor pályázatokat nyújtott be a medence felújítására. Sikeres pályázataikkal 25 millió forintot nyertek, melyet a medencére, valamint annak padlófutésére költöttek. A beruházás munkálatai szeptember 1-jén kezdodtek meg a kivitelezoi szerzodés aláírásával és a gyermekek november 24-én már át is vehették a megújult medencét.

A bontás utáni elso feladat a medencealj feltöltése volt, melyre az elore tervezett beton mennyiségének háromszorosát kellett felhasználniuk. A kivitelezést nehezítette, hogy speciális technikával és idoigényes anyagokkal kellett dolgozniuk. A felhasznált beton kötési ideje például kötelezoen 28 nap volt, így az építési munkákkal ütem szerint kellett haladni, nem lehetett sietni. A kivitelezok pontosan teljesítették a határidore vállalt feladatot, és most már mindenki használhatja a sötét és világoskék csempével burkolt, modern és biztonságos tanmedencét.

Tomcsányi Ferenc a sportközpont igazgatója elmondta, hogy még mindig maradt feladat, hiszen a régi 50 m-es medence is felújításra és modernizációra vár. Valószínuleg ez lesz a következo lépés a felújítási munkálatokban, melyet ismét pályázati segítséggel szeretnének megoldani.

Cseh-Lakos


 

Ne törjetek meg, jó emberek!
 

2006. december 1.


Vastapsolok annak az ismeretlen asszonyságnak, aki trappista sajt árulása közben felismerte a köztársasági elnököt, s így köszöntött rá: "Ne törjön meg, jó ember!"

Irigylésre méltó a sikere. Ma az egész ország tudja, hogy hazánk első jó embere e szavakra támaszkodva érzi úgy, hogy elnöki tevékenységének hatását illetőleg oka van az optimizmusra.


Bővebben


 

"Az új Szentes megteremtője"
 Százötven éve született dr. Mátéffy Ferenc (II.)

2006. december 1.


Kováts Károly festménye Mátéffy Ferencről (1932)

1908. május közepén újabb 6 évre ismét Mátéffy Ferencet választották polgármesterré, ezáltal folytathatta városépítő tevékenységét. 1909-ben határozatot hoztak Szentes 22 legforgalmasabb utcájának aszfaltozásáról, melynek következtében a belterületi muutak hossza rövid idon belül 10 km-rol 20 km-re növekedett.


Bővebben


 

Céhházból székház
 Évfordulók - 2006.

2006. december 1.


80 éve
, 1926. november 25-én beiktatták hivatalába alsótakáchi dr. Farkas Bélát, Csongrád megye új foispánját. (Tisztségét 1935-ig viselte.)

130 éve
, 1876. november 26-án újjáalakult a Szentesi Segélyegylet. Igazgató Kiss Zsigmond ügyvéd. (Az alapszabály jóváhagyására 1877. szept. 3-án került sor.)


Bővebben


 

Ötletek a cégeknek
 

2006. december 1.


Vállalati ügyféltalálkozót tartott a CIB Bank Zrt. hódmezővásárhelyi fiókja és az önkormányzat a Megyeháza Konferencia- és Kulturális Központban.
Forrai Helga, a CIB Bank hódmezővásárhelyi fiókigazgatója elmondta, hogy nem véletlenül rendezték meg ezt a találkozót, hiszen együttmuködő munka körvonalazódik a CIB Bank Zrt., valamint a városi önkormányzat és a kistérség között. Ennek egyik állomása volt a november 23-i vállalati ügyféltalálkozó, melyre a szentesi kis- és középvállalkozókat hívták meg a rendezvény házigazdái.

Fontos pillanatban történt mindez, hiszen ez a tervek időszaka - mondta Szirbik Imre polgármester. A vállalkozók stratégiákat építenek fel az év befejezésére, illetve az azt követő periódusra. Jelenleg folyik a Nemzeti Fejlesztési Terv vitája is, mely a térség fejlődési irányvonalait is meghatározza. A vállalkozóknak és az önkormányzatnak is gondolniuk kell saját gazdasági helyzetük megerősítésére. Így tudnak biztos munkahelyet és jövedelmet teremteni az emberek számára. Ehhez pénzügyi forrásokra van szükségük, amelyek pályázati pénzekből, saját tőkéből, illetve banki hitelekből tevődnek össze. Az azonban korántsem mindegy, hogy milyen banki hitelt választanak a vállalkozók, hiszen a hitelintézetek különbözo lehetőségeket kínálnak. A szentesi vállalkozók most a CIB Bank ajánlatait ismerhettek még. Ezen kívül előadásokat hallgathattak meg a megújuló energiában rejlő újszerű lehetőségekről, a lízingnek a vállalkozások finanszírozásában betöltött szerepéről is. Wolf Gábor, a Marketing Commando vezető tanácsadója, hasznos üzletvezetési ötleteket adott az érdeklődőknek.

Cseh-Lakos

 


 

Békességben, együtt
 

2006. december 1.


November 24., péntek. Az újonnan megválasztott képviselo-testület első ülése. A díszteremben ünnepélyesség, felfokozott izgalom érezhető. A padsorokban helyet foglaló képviselok érthető várakozással tekintenek a tanácskozás elé. Egy részük most került először döntési helyzetbe, úgy, hogy bizonyos dolgokban a véleményét kérik, szavaznia kell. És talán most érzi igazán szavainak súlyát.

És itt van már a képi kifejezés eszköze: a televízió! Az önkormányzat ülésére a Civil TV is bekábelezte a nagytermet. Ha jól emlékszem, ilyetén való tanácskozásra először. S hogy közvetít, az is némi izgalommal jár. Mindez láthatóan kiérzodik a képviselők viselkedésén, és magán a stábon egyaránt.


Bővebben


 

Az első mínuszos év
 

2006. december 1.


Kozák János (képünkön), az önkormányzat mellett muködo pénzügyi bizottság újonnan megválasztott elnöke Budapesten, a műszaki egyetemen szerzett szakmérnöki oklevelet. Mint mondja, pályafutása során nem csak mérnökként, hanem gazdasági vezetőként is dolgozott, s dolgozik ma is. Gyakorlatilag '90 óta önállóan vezet egy kft.-t, ahol szinte mindennap élesen találkozik a napi gazdasági problémákkal.


Bővebben


 

Egy csipetnyi szeretet
 

2006. december 1.


A gála egyik színfoltja a tiszaalpári gyerekek néptáncbemutatója volt. Fotó: Vidovics

November 25-én a Tóth József Színházteremben jótékonysági gálamusort rendeztek a szentesi szegény gyermekek karácsonyáért. No, nem ez az első ilyen alkalom. Mégis rendkívüli volt, hiszen itt mindenki kapott ajándékot. Mindenki hazavihetett valamit, melyből egyre kevesebbet adnak egymásnak az emberek. Ez pedig a szeretet.


Bővebben


 

Rugalmasan a Borosban
 "Kis bölcsészek" és digitális tudásbázis

2006. december 1.


Az elmúlt héten nyitott napon mutatkozott be a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola a továbbtanulás elott álló általános iskolás diákoknak és szüleiknek. Pádár Zoltánné igazgatót lapunk ez alkalomból a nyílt nap tapasztalatairól és az iskolában várható újdonságokról kérdezte.


Bővebben


 

Lajthások Sankt Augustinban
 

2006. december 1.


A Lajtha László Alapfokú Muvészeti Iskola növendékei az őszi szünetben Németországban, Sankt Augus-tinban léptek fel. A testvérváros zeneiskolája egy estét betöltő szereplésre hívta meg a "lajthásokat".

Csütörtökön éjszaka indult a csapat hét tanár kíséretében. Nagy várakozás, izgalom, próbák, lázas készülodés előzte meg az indulást. Az út kicsit hosszú volt, de közben is jó volt a hangulat, az egyes tanszakok növendékei megismerték egymást, kis csoportok alakultak ki már az út elején. A vendéglátó zeneiskola igazgatója fogadta a csapatot, majd nagy izgalom követte, ki hova, milyen családhoz kerül, kivel lesz együtt.


Bővebben


 

Sokszoros véradók dicsérete
 

2006. december 1.


A kitüntetett véradókat az Együtt a Véradókért Alapítvány vacsorával vendégelte meg.

1987-ben, a Vöröskereszt 7. kongresszusán a jelenlévok úgy határoztak, hogy november 27-ét a véradók napjává nyilvánítják. Egy olyan nappá, melyen a véradókat ünnepeljük, tetteiket és szolgálatukat értékeljük.


Bővebben


 

Törődj bele!
 

2006. december 1.


Az életnívónk, akár a magyar foci. Mindig van "lejjebb", bárki legyen is az ügyeletes megváltó. A létbizonytalanság olyan fokra jutott, hogy leszögezhetjük: "begyűrűzött" az országba (a múlt szörnyu terminológiája szerint) az, amit a londoni punkok az alábbi jelszóval fejeztek ki anno, a hetvenes évek végén. "No future", magyarul: nincs jövo! A szentesi punkok legjobbjai, az Erotikus Görények is leginkább ezt a témát járják körül a harmadik lemezükön. A tíz dalból álló anyag címe azonos ezen íráséval.


Bővebben


 

A szentesi kubikosságról
 Balázs György könyve

2006. december 1.


A Szentesi Muhelyfüzetek címu kiadványsorozat 9. kötete "A Szentesi kubikosság a két világháború között" a jövő héten december 7-én, csütörtökön kerül bemutatásra a volt megyeházán. A szöveg 1981-re készült el kandidátusi értekezésként. Részei azóta megjelentek szakfolyóiratokban, mint például az Agrártörténelmi Szemle vagy a Történelmi Szemle és más kiadványokban is. A könyv a Szentesi Levéltár kiadványa, amely a város segítségével jött létre. A szerző szövegéhez a levéltár munkatársai válogattak képanyagot. A címlapot Balázs György barátjának, Katona Imrének Kubikusok című festménye díszíti. Úgyhogy már ránézésre is tetszetős művet vehet kézbe az olvasó.


Bővebben


 

A család élő szervezet
 

2006. december 1.


A Művészetek Házában a Mézes Napok elnevezésu rendezvényen minden délután előadást tart majd munkatársaival Ötvös Mihályné a Bolt az egészséghez üzlet vezetője. Az adventi várakozás idején többek között arról beszélt lapunknak milyen felelősség hárul az édesanyákra a "nagyipari táplálás" világában, hogyan készüljünk testileg és lelkileg a karácsonyra.


Bővebben


 

Mozart tiszteletére
 

2006. december 1.


A nagy zeneszerző Wolgang Amadeus Mozart emlékét és muzsikájának varázslatos lényegét idézi fel az az igen szépnek ígérkező koncert, amelyre december 5-én, kedden este fél 6-kor kerül sor a Lajtha László Alapfokú Muvészeti Iskola hangversenytermében.

Minthogy a lassan már majdnem mögöttünk hagyott esztendőben ünnepeljük Mozart születésének 250. évfordulóját, e tanári hangversennyel adóznak az intézmény zenetanárai e feledhetetlen géniusz emlékének. És hívnak másokat is közös emlékezésre, gyönyörködésre, s mindezt a zene önmagából adódó, inspiráló hatásának erejével.


Bővebben


 

Camera obscura
 

2006. december 1.


A Galéria Kávéházban Tulisz Hajnalka fotókiállítását tekinthetik meg az érdeklődők január 7-ig. A művésznő két és fél éve foglalkozik camera obscurával, vagyis lyukkamerával, mely egy egyszerű leképző rendszer, hiszen csak egy dobozból áll. Ennek egyik oldalán van egy kis lyuk, amely ha elég kicsi, akkor a fény áthaladásakor a tárgy minden pontjáról egyetlen pontba érkezik a doboz szemközti falára. A camera obscura technikai adottságai lehetővé teszik a hétköznapi látványok szokatlan formában való megjelenítését. "Fotográfiai tanulmányaim kezdete óta azok a témák érdekelnek, melyek az ember és az őt körülvevő környezet (akár fizikai, akár társadalmi) kapcsolatát jellemzi.

A mostani kiállítás inkább esztétikai, mint társadalmi kategóriába sorolható, de jelenleg már arra törekszem, hogy a "szépség" helyett a kritikai attitud legyen meghatározó.

Nem fényképezni szeretek, hanem "képekkel kifejezni" valamit. Ugyanis a fényképezés szeretete magának a cselekvésnek a szeretete, az utóbbi viszont nem a cselekvésre, hanem annak céljára irányul. Én pedig fényképezés (mint cselekvés) közben legtöbbször nem érzem jól magam, csak jóval később, amikor kiderül, hogy sikerült-e megfogalmaznom azt, ami foglalkoztatott.

De ez nekem még nem működik ilyen egyszerűen, azt hiszem, hogy sokat segítenek jelenlegi tanáraim, Csoszó Gabriella fotográfus, és Csontó Lajos képzőművész, grafikus." - vallja magáról a művésznő.


 

Hajót loptak a városból
 

2006. december 1.


Fizetés nélkül szeretett volna távozni egy szentesi szórakozóhelyrol három vendég november 24-én, a hajnali órákban. Miután a tulajdonosok megpróbálták mindezt szóvá tenni, a vendégek felháborodtak ezen, majd törni-zúzni kezdtek, üvegeket, poharakat törtek össze. A három "vendég" ellen csoportos garázdaság miatt indult eljárás.

Szintén ezen a hajnalom történt, hogy a vasútállomás egyik bekerített telephelyérol kb. 50 kg rézvezetéket tulajdonítottak el ismeretlenek. A rendőrség munkatársai később elfogták az elkövetőket, akik hárman voltak. A rézvezetékekről a tolvajok ekkorra már leégették a muanyag borítást, ilyen állapotban foglalta le a vezetéket a hatóság. A kár mintegy 50 ezer forint.

Kedden érkezett a bejelentés a szentesi rendőrkapitányságra, miszerint a Vásárhelyi úton, egy bekerített helyen parkoló utánfutón hagyott, kb. 20 millió forint értékű motoros jachtot kötöttek el ismeretlenek. A rendőrség munkatársai várnak minden olyan bejelentést, amely segítheti ennek a nem mindennapi lopásnak a felderítését. Egy utánfutón, a városon keresztülhúzott, több méter hosszú jármű csak feltűnt valakinek.

Az elmúlt héten beszámoltunk a kertvárosban történt betörésekről. Új fejlemény az ügyben, hogy a nyomozók elfogták a betörések feltételezett elkövetőjét. A rendőrség vizsgálja a betöréses lopások elkövetésének körülményeit, módszereit. A gyanúsítottat a rendőrség őrizetbe vette, majd a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását.


 

Adó-infó
 Törocsik Norbert rovata

2006. december 1.


Ostermelok biztosítása


2007. január 1-jétol a mezogazdasági ostermelok biztosítottá válnak, abban az esetben, ha
- a már megszerzett szolgálati idovel együtt legalább 20 év szolgálati idot szereztek, vagy
- egyéb jogcímen nem biztosítottak, vagy
- nem részesülnek saját jogú nyugdíjba, vagy
- nem részesülnek özvegyi nyugdíjba, de a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt be kell tölteniük.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2006. december 1.


  • Zöldségleves gombával
  • Tejszínes pirított csirkemell rizzsel


Bővebben


 

Gabriella hazai pályán
 

2006. december 1.


A szentesi kézilabda hívei között nem ismeretlen Fekete Gabriella (képünkön) neve. A ma már nem létezo Szentesi Vasutas NB II-es noi kézilabda csapatának volt oszlopos tagja. Játékosaként kétszer volt NB II-es gólkirályno, majd élve a lehetoséggel magasabb osztályba igazolt. Játszott Kecskeméten és az Orosháza noi NB I-es csapatában. Majd rövid ideig idegenlégiósként a Feröer- szigeteken kézilabdázott, ahol az országos bajnokságban bronzérmet szerzett. Néhány éve Makón lövi a gólokat. Jelenlegi együttese a 2006-2007-es bajnoki idényben az NB I résztvevoje. A sportcsarnok tízéves születésnapi gálamusorán bemutató mérkozést játszott csapatával a megye másik NB I-es noi csapata, a Hódmezovásárhely ellen. A mérkozés végén beszélgettem vele.


Bővebben


 

Visszatért a wado-ryu
 Vb-érmes szentesi karatéka

2006. december 1.


Újra indult a Deák-iskolában és már komoly sikereket tudhat magáénak a szentesi wado-ryu csoport, nemrégiben világbajnoki résztvevojük is volt Hervay Beáta személyében, aki nem is tért haza üres kézzel.

Szegedi sikeredzonek köszönheto a kituno világbajnoki szereplés. Hamza Zsolt 2 danos mester hetente kétszer jön Szentesre, de Csépán is vezet egy csoportot, így összesen 12 edzést vezényel le. A Deák Ferenc általános iskolában lévo klubot is szeretné egyesületi formában muködtetni, a többihez hasonlóan. Szeptember óta jár át Szentesre. Az itteni legjobbak az elmúlt években nála edzettek Szegeden, de még itt kezdték Sipka Gábornál. Sokan kérték Zsoltot, hogy több éves szünet után élessze fel városunkban a wado-ryu-t, szerencsére elodjének nem volt ellenérzése. Egyébként nálunk más hagyománya is van a stílusnak: négy éve nyaranként edzotáborra gyulnek itt össze a hazai legjobbak.


Bővebben


 

Az első győzelem
 

2006. december 1.


Nem mindennapi izgalmak végén megszerezte szezonbeli első győzelmét a Legrand-Szentesi VK férfi vízilabda-csapata. Az OSC előzetesen nem ígérkezett könnyű ellenfélnek a szentesi pólósoknak azzal a teherrel kellett a medencébe csobbanniuk, hogy a publikum kudarcként könyvelné el már a pontosztozkodást is. Talán éppen ezért kezdett "bénultan" a Szentes, ugyanis minél inkább szerettek volna gólt szerezni Tordayék, annál inkább nem ment ez a dolog. Az OSC közben mindössze annyit tett, hogy kihasználta lehetoségeit, és 3-0-ra ellépett a startnál beragadt ellenféltől. Két kihagyott emberelőny után, és a harmadik előny megkezdése előtt időt kért Berki András vezetőedző, mint utólag kiderült azért, hogy nyugalomra intse fiait. Berki a mérkőzés után elmondta, hogy a türelmetlen, kapkodó játéknak szeretett volna véget vetni. Sikerült. A csapat kihasználta az ellenfél kiállítása adta lehetőséget, szépített, majd megkezdte a felzárkózást. 4-4-es állással kezdodött meg a mindent eldöntő utolsó 8 perc, amely szintén döntetlent hozott, egészen az utolsó 4 másodpercig. 6-6-nál, és 5 másodperccel a vége elott Döbrossy kapott egy pompás keresztlabdát a bal oldalon, majd az OSC kapujába bombázott. A lelátó és a hazai kispad persze azonnal "robbant", mérhetetlen volt a boldogság. Berki András szerint a kötelező győzelem terhe, és nem az ellenfél miatt kezdték tompán a találkozót, amin végül sikerült megszerezni a hon áhított győzelmet.

A csapat ezen a hétvégén Pécsen játszik. Berki szerint a papírforma a hazaiak mellett szól, hiszen egy olyan gárdáról van szó, amely eddig a saját elvárásainak megfelelően teljesít. Mindezek ellenére igyekeznek majd borsot törni a baranyaiak orra alá, hogy milyen sikerrel, az néhány óra múlva kiderül.

A lányok már kevesebb sikerélményben részesültek, mivel a Szremkó Krisztinát sérülése miatt nélkülözo Hungerit-Top Cop Security 12-3-ra kapott ki a Honvéd-Domino otthonában. A 10-8-as Honvéd verést azonban ez sem homályosítja el.


 

Döntetlen a végére
 

2006. december 1.


1-1-es döntetlennel zárta a 2006-os esztendőt a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata. A Csanytelekről elhozott egy pont azt jelenti, hogy a Kinizsi 29 ponttal az ötödik helyről várhatja a tavaszi folytatást. Bozóki Zoltán vezetoedzo beszámolója szerint a 10. percben egy védelmi megingást követően a hazaiak szereztek vezetést, amit a második félidőben Lakatos egalizált. A mérkozés érdekessége, hogy a csanyiak kapusuk kiállítása miatt mezőnyjátékossal a kapuban próbálták kihúzni döntetlennel a 90 percet, ami végül sikerült is nekik. A szentesi támadók a legnagyobb gólhelyzeteket sem tudták kihasználni, így maradt az 1-1 a találkozó végéig. Bozóki szerint győzelmet szalasztott el csapata az idei utolsó mérkőzésen. Az oszi szezon gyorsértékeléseként elmondta, hogy jó lett volna pontszámban még közelebb kerülni a dobogósokhoz, hogy aztán tavasszal megszorongassák az élen álló csapatokat. Sok fiatal került a gárdához, akik bebizonyították, hogy lehet rájuk számítani az elkövetkezendő években. A játékosok január végéig "kimenőt" kapnak, ekkor kezdi meg a Kinizsi a felkészülést a tavaszi fordulókra.

H. V.


 

Ezúttal parádéztak
 

2006. december 1.


Makra Zoltán sportköri elnök a csapat névadó szponzorával, Bozó Zoltánnal.

Alaposan kárpótolta az elmúlt heti, 3-9-es hazai vereségért a szentesi szurkolókat a Legrand- MetalCom- Szentes futsal gárdája. A siklósiak elleni hétfoi mérkozésen mindenképpen nyerniük kellett Ábel Péteréknek, ha nem akartak leszakadni az élen állóktól. A Koncz-Némethy edzopáros az elsőtől az utolsó pillanatig maximális erobedobásra, koncentrálásra és eredményes helyzetkihasználásra bíztatta a játékosokat, amit a labdarúgók maradéktalanul be is tartottak. Másfél perc telt el a mérkőzésből, amikor már 2-0-ra vezetett a Legrand, ez aztán alapvetoen meghatározta a találkozó hátralévő részét. Szünetig még ötöt, fordulás után pedig újabb kilenc gólt rámoltak be a mieink, amire az ellenfél részéről mindössze egyszer érkezett válasz.


Bővebben


 

Rotary-bál
 

2006. december 1.


Az Alföld néptáncegyüttes is megteremtette a jó hangulatot.

Elso bálját tartotta meg a Szentes-Csongrád Rotary Klub az elmúlt hétvégén a megyeházán. A hagyományteremtő rendezvényen több mint százötven vendég szórakozott. A bálozókat a Csongrádi Alföld Néptáncegyüttes műsora, a HMG három diákja, valamint Maj-tényi András zongorajátéka szórakoztatta. A bál bevételét a klub a térség tehetséges, de szerény anyagi lehetőségekkel bíró diákjainak támogatására fordítja, amit decemberben adnak át a pályázat nyerteseinek.

(Forrás: Rádió Szentes)


 

Sporttal ünnepeltek
 

2006. december 1.


10. születésnapját ünnepelte a dr. Papp László Sportcsarnok az elmúlt szombaton, ebbol az alkalomból rendeztek bemutató mérkozéseket ezen a délutánon. A sort a kézilabda nyitotta, még pontosabban a noi elso osztályú bajnokságban szereplo két megyei gárda a Hódmezovásárhely és a Makó kézilabdázóinak összecsapása. A találkozó nagy részében a makóiak vezettek, ám a nagyobb NB I-es tapasztalat végül a vásárhelyiek felé billentette a döntetlengyanús mérkozést.


Bővebben


 

Száz és hatvan
 

2006. december 1.


Rohannak az évek. Csak úgy elsuhannak mellettünk a jeles évfordulók. A személyesek is. Ellene nem tehetünk semmit. Nem esik jól, de csendben tudomásul vesszük a napok múlását.

Írtuk, idén százéves az Aranykalász étterem. A mindvégig vendéglátó-ipari egységként muködo üzletnek több tulajdonosa volt. Közben a Csongrád Megyei Vendéglátóipari Vállalat is üzemeltette. Tizenöt éve, 1991-ben került a Hegedűs család tulajdonába. Ez idő alatt sok minden megváltozott: a régi jól menő kocsma átalakult étteremre, sörözőre, játékterem is létesült a vendéglátóegységben. Késobb panzióval bővült az egész. A születésnapra azután teljesen megszépült.

Apropó: születésnap. Ilyetén módon a gazda sem úszta meg úgymond: szárazon a dolgot. A nevezetes évfordulón idosebb Hegedűs István a hatvanadik születésnapját ünnepelte. Bállal, jó ízű házi disznótoros vacsorával, nagyszerű vendégekkel. Utóbbiak közül tisztelettel szólt a családról Szirbik Imre polgármester, mondván, szép és nagyszerű dolog az, amit Hegeduű István tett, hogy ennyi idon át megőrizte a vendéglátóegység jellegét, amelyben valamikor maga is felszolgálóként dolgozott, továbbfejlesztette, majd tulajdonba vette a családnak, ahol több nemzedék vendéglátós lett: két fia, menye, unokák.

De a család régi barátja, Ihos József, alias Kató néni sem fukarkodott a dicsérő szavakkal. Mint megtudtuk, gyakran megfordul az Aranykalászban, legtöbbször átutazóban, mert hát, ahogyan mondta, az országban kevés olyan hely van, ahol ennyire jól főznek, mint Hegedűsék. "Hogyan lehet az, hogy itt egyszerre olyan finom minden, az orjaleves, a töltött káposzta, a hurka, a kolbász, a szűzpecsenye és a hájas tészta!" - kiáltott fel már-már panasszal élve a jóllakottságtól, jellegzetes mosolya kíséretében.

Aztán mindannyiunk örömére tartott egy jó másfélórás műsort. Szenzációsat. Amolyan igazi Ihosjóskásat, meg Kató néniset is. Könnyes szemekkel hallgattuk, annyira jó volt. Nem különben új szerzeménye, melyet itt mutatott be először. A vendégeknek, a Hegedűs családnak, a születésnapját ünneplő Pista bácsinak. (Így volt kiírva az étteremben elhelyezett transzparensen is.)

Mit tehetünk még mindehhez, ha már aktuális szavakkal élve, kifőztük. Csak annyit: Isten éltessen Pista bácsi, jó egészségben még nagyon sokáig!

Lovas József


 

Családi események
 

2006. december 1.


Született: Terbán Lajosnak és Szabó Krisztinának (Nagynyomás 16/A), Vivien, Sipos Kálmánnak és Kovács Annamáriának (Honvéd u. 2.) Kornél, Tóth Istvánnak és Balogh Beátának (Rákóczi F. u. 61.) Lolita Katalin, Halmai Attilának és Malkócs Enikonek (Koszta J. u. 7.) Jázmin Eniko, Héri Lászlónak és Hegyi Renátának (Vecseri u. 8/A) Dániel, Csendes Lajosnak és Kanász- Nagy Renátának (Borza u. 24/A) Gréta, Debreczeni Mihálynak és Sebestyén Krisztinának (Csongrád, Dobó I. u. 15.) Michael, Makai Lászlónak és Lantos Eszternek (Csongrád, Batthyány u. 12.) Levente nevu gyermeke.

Házasságkötés nem volt.

Elhunyt: Suhajda Erzsébet (Sáfrán M. u. 9.), Bubori János (Török I. u. 20.), Kecskeméti István (Dónát 120/A), Pecznyik András (Csongrád, Szuk u. 9.), Horváth János (Csongrád, Gyöngyvirág u. 7-9.)


 Vissza a legfrissebb számokhoz