<<< Vissza

Visszatért a wado-ryu
Vb-érmes szentesi karatéka

2006. december 1.

Hervay Beáta és Hervay Gergő, háttérben balról Hamza Zsolt.

Újra indult a Deák-iskolában és már komoly sikereket tudhat magáénak a szentesi wado-ryu csoport, nemrégiben világbajnoki résztvevőjük is volt Hervay Beáta személyében, aki nem is tért haza üres kézzel.

Szegedi sikeredzőnek köszönhető a kitűnő világbajnoki szereplés. Hamza Zsolt 2 danos mester hetente kétszer jön Szentesre, de Csépán is vezet egy csoportot, így összesen 12 edzést vezényel le. A Deák Ferenc általános iskolában lévő klubot is szeretné egyesületi formában működtetni, a többihez hasonlóan. Szeptember óta jár át Szentesre. Az itteni legjobbak az elmúlt években nála edzettek Szegeden, de még itt kezdték Sipka Gábornál. Sokan kérték Zsoltot, hogy több éves szünet után élessze fel városunkban a wado-ryu-t, szerencsére elődjének nem volt ellenérzése. Egyébként nálunk más hagyománya is van a stílusnak: négy éve nyaranként edzőtáborra gyűlnek itt össze a hazai legjobbak.

A wado-ryu irányzatról elmagyarázta, a shindo-joshi ju-jitsu és az okinawai toda (karate) ötvözéséből hozta létre Hironori Otsuka. A wado-ryu más irányzatoknál sokkal mozgékonyabb, küzdő jellegű páros gyakorlatokra épül, gyakorlója óriási mentális fejlődésen megy keresztül. Zsolt, aki 25 éve foglalkozik harcművészettel, elárulta, kipróbált már sok mindent a kick-boxtól a tékvandóig, de a wado-ryu-ban találta meg a nekünk, európaiaknak legmegfelelőbb állásokat, melyek nem olyan mélyek, így fiatal sempai véleménye szerint kímélik a térdet.

Tanítványait rendszeresen versenyezteti, a magyarországi wado-ryu szervezet legeredményesebb csoportja az övé, Szegeden már világbajnokokat is kinevelt. A siker megoszlik a klubok között, mindenhonnan viszi a legjobbakat. Itteni tanítványai közül kiemelkedik a 3. kyu-s barna öves Hervay Beáta, a 6.kyu-s zöld öves Hervay Gergő és az 5. kyu-s kék öves Kóródi Csaba. Bea a Kolozsváron rendezett WUKO karate világbajnokságon a közelmúltban ka-dettben egyéni kata (formagyakorlat) versenyben III. lett, s tagja volt az ezüstérmes csapatnak. November 18-án, Baján az országos bajnokságon kata-és kumite (küzdelem) első helyezést ért el, egy napra rá Mohácson is megnyerte mindkét versenyszámot, s a 14 éves lány ezt tette a két évvel idősebbeknél is, így azon a hétvégén hat aranyat nyert, ami edzője szerint már szenzációszámba megy. Öccse, Gergő az OB-n kumitéban nyert, Mohácson kata és kumite számban is első lett. A két gyerek sikereiben a szülők szerepét is kiemeli az edző.

A versenyeken támadni csak lágy érintéssel lehet. Bea is megtapasztalta ezt a szabályt a vb-n, ahol, mint mesélte, küzdelemben is indult, de egy erősnek ítélt rúgása miatt leléptették. Pedig már vezetett a lány ellen, aki aztán világbajnok lett. Nem elégszik meg az itteni két edzéssel, Szegeden még heti hármat hozzátesz. Két vizsga választja el a fekete övtől, de azt majd csak 18 évesen próbálhatja meg.

Elérte viszont már ezt a mesterfokozatot dr. Chomiak Waldemar. A Kertvárosban rendelő háziorvos szünetekkel 13 éve karatézik, még a szegedi egyetemen lett Hamza Zsolt tanítványa. Nyár óta viselheti a fekete övet, de azt mondja, nem a vizsga a lényeg, hanem a testi-lelki felkészülés. Igyekszik népszerűsíteni az egészséges életmódot, mert betegei körében is sok az elhízott ember. Versenyeken is részt vesz, de csak orvosként.

Jövőre Dél-Afrikában gyerek és felnőtt nyílt versenyre eséllyel pályáznak a szentesi klubból is, mint ahogy a 2008-as olaszországi gyerek vb-re is. A Deák-iskolában most tizenhatan járnak Zsolt edzéseire, szeretné bővíteni körüket, vár felnőtteket is kedden és csütörtökön.

(darók)


<<< Vissza