<<< Vissza

Sokszoros véradók dicsérete

2006. december 1.

A kitüntetett véradókat az Együtt a Véradókért Alapítvány vacsorával vendégelte meg.

1987-ben, a Vöröskereszt 7. kongresszusán a jelenlévők úgy határoztak, hogy november 27-ét a véradók napjává nyilvánítják. Egy olyan nappá, melyen a véradókat ünnepeljük, tetteiket és szolgálatukat értékeljük.

A véradók napja alkalmából november 24-én Szentesen is ünnepélyes keretek között kitüntették azt a 160 embert, akik már legalább 30 alkalommal adtak vért. Az Együtt a Véradókért Alapítvány ünnepségén beszámoltak az idei év eredményeiről és az elkövetkező feladatokról beszélgettek, hiszen nélkülözhetetlenek a vérkészítmények a gyógyításban.

Pótolhatatlan és mára teljesen biztonságos cselekedet a véradás. Már nem lehet vérátömlesztésen keresztül rejtett betegségeket elkapni. Mégis egyre kevesebben élnek ezzel a lehetőséggel. A '80-as években Magyarországon még évente 600 ezer alkalommal adtak vért az emberek, azonban ma már csupán 400-420 ezer a véradások száma. A radikális csökkenés sajnos régiónkra is jellemző. Az azonban dicséretes dolog, hogy véradó-generációk is vannak, hiszen nagyon sok családban a szülők és gyermekeik is rendszeresen élnek a véradás lehetőségével. Ezek közé tartozik Nemes Sándor és fia. Az apa már majdnem 150-szer, fia pedig 80-szor adott vért.

Évtizedek óta ad vért Török Imre is, aki sokáig a szentesi laktanyában tette meg ezt évente többször is. Egészségügyi tiszthelyettesként az ilyen alkalmak technikai lebonyolításában is részt vett. Akkor még rengeteg honvéd adott vért, motiválta őket, hogy így is segíthetnek az embereken. Ma is ezt kellene tenni, hiszen senki sem tudhatja, hogy vérével kinek segíthet a bajban.

2006-ban a legtöbb véradásért kitüntetettek: 140- szeres: Hevesi László (Mindszent), 110- szeres: Balogh Bálint (Nagytőke), 100- szoros: Antal László (Mindszent), Nagy Töhötöm és Török Imre (Szentes)

Véradás szervezésért kitüntetést kaptak: dr. Kiss Csaba és Balogh János (Eperjes), dr. Zsótér István (Mindszent)

Oklevelet kaptak: Kört-vélyesiné Bélák Katalin, Zsamu Katalin, Erchardt Árpádné.

Cseh-Lakos


<<< Vissza