<<< Vissza

Mozart tiszteletére

2006. december 1.

A nagy zeneszerző Wolgang Amadeus Mozart emlékét és muzsikájának varázslatos lényegét idézi fel az az igen szépnek ígérkező koncert, amelyre december 5-én, kedden este fél 6-kor kerül sor a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében.

Minthogy a lassan már majdnem mögöttünk hagyott esztendőben ünnepeljük Mozart születésének 250. évfordulóját, e tanári hangversennyel adóznak az intézmény zenetanárai e feledhetetlen géniusz emlékének. És hívnak másokat is közös emlékezésre, gyönyörködésre, s mindezt a zene önmagából adódó, inspiráló hatásának erejével.

E koncertnek köszönhetően ismét feleleveníthetjük és átélhetjük e máig is megfejthetetlen, megfejthetetlenül zseniális komponista sziporkázó, ezerszínű világát. E változatosnak és színesnek ígérkező műsorban átadhatjuk magunkat a művészet, a mozarti művészet élvezetének. S talán újabb képpel egészül ki a már létező, sokfajta portré.

".az én mesterségemhez a világ a legjobb hely." - írta valahol.

S valóban, talán nincs olyan hely, ahol ne jelentene valamit e név: MOZART.

Nevének hallatára számtalan hiteles és nem annyira hiteles, de valamiben mindig találó, róla alkotott, már-már legendává érett figura nő ki. A csodagyerekként koncertező-komponáló zongorista, a kissé bohém, extravagáns felnőtt, vagy a legismertebb alkotásaiban megmutatkozó, igazi szenvedélyes, a sötétet fényesben feloldó harmóniáiból kibontakozó géniusz. Ez mind Ő. Úgy gondolom, éppen ebben áll az ő egyedisége. Hogy sokszínű, hogy megunhatatlanul ezerarcú, hogy mindig újat adó a művészete.

Szerethetjük, avagy nem szerethetjük, ám Mozartnak hatása van. Elragadó, felfedezésre váró, még számunkra, 21. századi, zaklatott érzéseinkben is mindig nyugalmat kereső, érző emberek számára is. Muzsikája, így marad mintegy két és fél évszázad elteltével is szeretni való, érzéseket felszínre hozó, megható, és nem utolsó sorban élvezhető, vagy élvezhetőbb, mint valaha.

E kedd esti koncerten elhangzó Mozart kompozíciók hallatán ismét többet gondolhatunk zenéjére, többet beszélhetünk róla.

Kamaradarabok és szólóművek, hangszeres és ének produkciók csendülnek fel e közel másfél órában. A zongorán, klarinéton, gordonkán, hegedűn, vagy éppen az emberi hangon megszólaltatott művekből formálhatjuk újabb, privát képeinket Mozartról. Vagy egészíthetjük ki az eddigit, saját bensőnkre hangolt üzenetével.

Emlékezzünk meg minél többen a zenetörténet e 250 éve született zsenijéről, és művészete nyisson meg új, örömteli utakat mindannyiunk lelkében, különösen most, így az adventi időszak kezdetén.

Mészárosné Surányi Olga


<<< Vissza