<<< Vissza

Békességben, együtt

2006. december 1.

November 24., péntek. Az újonnan megválasztott képviselő-testület első ülése. A díszteremben ünnepélyesség, felfokozott izgalom érezhető. A padsorokban helyet foglaló képviselők érthető várakozással tekintenek a tanácskozás elé. Egy részük most került először döntési helyzetbe, úgy, hogy bizonyos dolgokban a véleményét kérik, szavaznia kell. És talán most érzi igazán szavainak súlyát.

És itt van már a képi kifejezés eszköze: a televízió! Az önkormányzat ülésére a Civil TV is bekábelezte a nagytermet. Ha jól emlékszem, ilyetén való tanácskozásra először. S hogy közvetít, az is némi izgalommal jár. Mindez láthatóan kiérződik a képviselők viselkedésén, és magán a stábon egyaránt.
Megjegyzem, a televíziós közvetítésekkel kapcsolatban nem a legkellemesebb tapasztalatokkal örvendeztetett meg a technika. Csongrádi napilapos tudósítóként jól emlékszem még a reggel 9-től este 7-9 óráig tartó önkormányzati ülésekre. A tanácskozás eltolódásában nagy része volt a helyi kábeltévének, amely a teljes ülést közvetítette, a képviselők meg azt hitték, a vasárnapi adásnapon őket nézi a világ.

Csak reménykedem, a szentesi képviselők annál megfontoltabbak lesznek. Már amennyiben sor kerül a televíziós közvetítésekre. Kimondva a nagy igazságot, az idő pénz, gondolnak a tévénézőkre, rádióhallgatókra, a teremben ülőkre, önmagukra.

Nem akarom elkiabálni, gondolkodásban máris megmozdult valami a testületben. A korelnök Ollai Istvánné azzal kezdte napirend előtti hozzászólását, mondván, négy évig lesznek "bezárva", vegyék hát emberszámba egymást. A független képviselőasszony három ciklusbeli tapasztalata alapján nehezményezte, hogy a városi ünnepségeken, koszorúzással egybekötött megemlékezéseken csak néhány képviselő vesz részt a testületből. Ha az önkormányzat tagjai nem jelennek meg, akkor hogyan várnák el a lakosságtól a részvételt? - kérdezte. Majd békességre intett, kérte képviselőtársait: ne civakodjanak.

A gondolatsort folytatva dr. Bácskainé Fazekas Márta (Együtt Szentesért Egyesület) azt mondta, hogy szeretné együtt látni a város vezetőségét a különböző rendezvényeken. Ha ez nem történik meg, számára ennek az üzenete az: konfliktushelyzet vagy versengés van. A feloldására az együttműködő magatartást javasolta.

A testület tagjai egyperces néma felállással adóztak a város nemrégiben elhunyt két köztiszteletben álló személyisége, Ferwagner Péterné dr. pedagógus, korábbi helyhatósági képviselő és a Pro Urbe-díjjal kitüntetett Rózsa Gábor mérnök-muzeológus emlékének.

(lovas)


<<< Vissza