<<< Vissza

Díjemelések délutánja

2006. december 1.

Az önkormányzat novemberi ülésén - egyebek mellett - díjemelésekrol is döntött a testület. Mire számíthat a szentesi lakosság? Sajnos, sok mindent érint majd az emelés. Szirbik Imre polgármester kijelentette, azoknál a díjtételeknél, melyek például az iskolákkal társulóan a szociális szférához kapcsolódnak, 6 százalék körüli inflációval számolnak, azonban a napközis térítési díjak óvodában, iskolában, gondozói intézményeknél várhatóan csak az infláció mértékének felével emelkednek.

A közterület-használati díjakról szóló rendelet módosítása kapcsán Dongó László (mint hallhattuk a Fidesz-KDNP ot választotta frakcióvezetonek) bejelentette: frakciójuk semmi olyan díjemelést nem támogat, ami a lakosság terheit tovább növeli. A víz- és a csatornadíjak emelésérol szóló eloterjesztésrol Kozák János (Fidesz MPSZ) úgy vélekedett: az elavult szennyvíztisztító korszerusítése érdekében mindent meg kell tenni, hogy a lakosságra a szolgáltató cég ne hárítsa át a vízterhelési díjat a késobbiekben. A jelenlegi teleprol ugyanis szenynyezett víz kerül a Tiszába, ezért a csatornaprogram befejezése után már bírságot kell fizetni. Ebbol pedig az következik szerinte, hogy a vízmu emelni fogja megint a csatornadíjat.
Móra József (MSZP) képviselotársa felvetésére azt mondta: a szennyvíztisztító fejlesztéséhez meg kellene jelölni a többmilliárdos beruházás forrását. A polgármester arról tájékoztatta a jelenlévoket, hogy megkezdodtek a tisztítótelep tervezési munkái. Azt viszont jó tudni: az uniós támogatások mellé negyvenszázalékos önrészt kell vállalnia a városnak.

Továbbmenve a kérdéskörben: az energia jelentosen befolyásolja a díjemelést. Ez elsosorban a víz, a távho és a tömegközlekedés díját érinti. A víznél 11,11 százalék díjemelést szavazott meg a testület. Így a lakossági vízdíj 210, a közüzemi csatornamu használatáért fizetendo díj 133 forint lesz köbméterenként, ehhez jön még az áfa.

A helyi közlekedés tarifáit az alábbiak szerint állapította meg a testület. Vonaljegy, autóbuszon vásárolva 140 Ft, elovételben 120 forint. Összvonalas havibérlet 2786, összvo-nalas félhavi bérlet 1866 forint. A tanuló és nyugdíjas havibérlet 836 forintba kerül.

Halmai István (KDNP) szóvá tette, hogy az autóbusz nem várja meg a Pestrol érkezo egyetlen esti gyorsvonatot. Mezo István, a Tisza Volán képviseloje emberi mulasztásnak nevezte az esetet, hozzátéve: reméli, hogy nem mindig így történik. Viszont hozzátette: az autóbusznak nemcsak a vasúton érkezoket kell kiszolgálni, hanem a helyi járat további utasait is. Bizonyos várakozási ido elvárható a Volántól, és szívesen leülnek tárgyalni is ez ügyben, azonban gond az is, hogy a MÁV jelentosen megváltoztatta a menetrendjét. Móra József azt panaszolta el, hogy sokan nem tudják olvasni az újabb menetrendi táblákat, és nem csak az apró betuk miatt. A válaszból kitunt: a helyi buszmegállóknál belátható idon belül kicserélik a táblákat a már megszokottakra, és azokon szemüveg nélkül is olvasható lesz majd az indulás idopontja.

A képviselo-testület a vásárokról és piacokról szóló rendeletében a helypénzt és a mérlegelési díjakat 6 százalékkal emelte.

(lovas)


<<< Vissza