<<< Vissza

Céhházból székház
Évfordulók - 2006.

2006. december 1.

80 éve, 1926. november 25-én beiktatták hivatalába alsótakáchi dr. Farkas Bélát, Csongrád megye új főispánját. (Tisztségét 1935-ig viselte.)

130 éve, 1876. november 26-án újjáalakult a Szentesi Segélyegylet. Igazgató Kiss Zsigmond ügyvéd. (Az alapszabály jóváhagyására 1877. szept. 3-án került sor.)

80 éve, 1926. november 28-án Bugyi Antal egységes párti képviselőjelölt sikeres választási nagygyűlést tartott a Kossuth téren. Részletesen ismertette a Bethlen-kormány elért sikereit, elsősorban a gazdálkodókat és iparosokat igyekezve megnyerni a kormánypárti politikának. - A város főterén ugyanezen a napon mondta el programbeszédét dr. Szeder Ferenc János is. Nyomatékosan hangsúlyozta, hogy ő szintén rendíthetetlen híve Bethlen István miniszterelnöknek, de az eddig követett gazdaságpolitikáját több vonatkozásban nem tartja helyesnek.

280 éve, 1726. november 28-án egyházlátogatásra került sor városunkban. A felvett jegyzőkönyvben az alábbiak olvashatók: "Szentes mezővárosa nemes Csongrád Vármegyében, és a Váci Egyházmegyében van, helvét hitvallást követő lakosai vannak, és nem egy katolikus; temploma pedig kőfalazatú, amely már a meglévő szentélyből és sekrestyéből is felismerhetően római katolikus volt, a lelkész jelenleg Pápai Ferenc, aki tanulmányait külföldi tartományokban végezte el. Az ugyanitt lakó katolikusok a szomszédos Hékéd nevezetű pusztára járnak misehallgatás céljából, és a felveendő szentségekhez is itt szoktak járulni. Ezen az elhagyott birtokon költséges átjárás épült a Tisza folyón keresztül, hajós révvel együtt, és ugyanott királyi harmincad-vámszedőhelyet is felállítottak. És mivel számos hajós, és a hidak őrei ugyanazon pusztát lakják, mint a szertartások helybeli végzőjét a Váci Püspöki Szeminárium példás növendékét, Menyhárt György atyát ide helyezték, akinek megfelelő és különálló hálószobát, a házi kápolnát a harmincad-vámszedő Úr hozta létre; élelemmel ellátja, és ötven forint járandósággal a császári serfőző látja el."

105 éve, 1901 novemberében a báró Harruckern (ma Ady Endre) és a Céhház utca sarkán állt egykori csizmadia céhház kibővítésével elkészült a Szentesi Ipartestület székháza. A jelentősen megnövelt épület Borsos Szabó Antal építőmester tervei alapján egységes külső homlokzatot kapott. A székház az 1930-as és 1950-es években újabb épületrészekkel bővült. 1951-53 között művelődési házzá alakították át. (Az intézmény ma Móricz Zsigmond Művelődési Ház néven működik.)

145 éve, 1861. december 1-jén az uralkodó kinevezte Petrovich Istvánt Csongrád megye királyi biztosává.

80 éve, 1926. december 1-2. Bugyi Antal országgyűlési képviselőjelölt - dr. Farkas Béla főispán, Mátéffy László gazdasági főtanácsos és dr. Péter Ernő 48-as körelnök kíséretében - a tanyavilág olvasóköreiben és gazdaköreiben (nagykirálysági, eperjesszéli, mucsiháti, veresegyházi, belsőecseri, kajáni, vekerháti) ismertette választási programját.

Összeállította: Labádi Lajos


<<< Vissza