<<< Vissza

Adó-infó
Törőcsik Norbert rovata

2006. december 1.

Őstermelők biztosítása

2007. január 1-jétől a mezőgazdasági őstermelők biztosítottá válnak, abban az esetben, ha

- a már megszerzett szolgálati idővel együtt legalább 20 év szolgálati időt szereztek, vagy

- egyéb jogcímen nem biztosítottak, vagy

- nem részesülnek saját jogú nyugdíjba, vagy

- nem részesülnek özvegyi nyugdíjba, de a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt be kell tölteniük.

A biztosítási kötelezettség az őstermelő igazolványban feltüntetett időponttól annak visszaadásának napjáig áll fenn. Az a mezőgazdasági őstermelő, akinek a tárgyévet megelőző évben az e tevékenységéből származó bevétele nem haladja meg a 7 millió Ft-ot, e bevételének 20%-a után 8,5% nyugdíjbiztosítási járulékot, valamint 4 % természetbeni egészségbiztosítási járulékot köteles fizetni. Ha a mezőgazdasági őstermelő éves bevétele meghaladja a 7 millió Ft-ot, a minimálbér után köteles fizetni, azaz 29% társadalombiztosítási járulékot, 15,5% egyéni járulékot. Az őstermelő is vállalhat magasabb összegű járulékfizetést, amelyhez a nyilatkozatot 2007. február 12-ig kell benyújtani az APEH-hoz. A mezőgazdasági őstermelő a kötelező adattartalommal, elektronikus úton negyedévente a negyedévet követő hó 12-éig köteles bevallani és megfizetni az adóhatóságnak. Ezen adatok alátámasztásához nyilvántartást kell vezetniük.

Ingatlan végrehajtás

Az ingatlan végrehajtás elrendelésének akkor van helye, ha az adótartozás együtt az 500 ezer forintot meghaladja. Ennél kisebb összeg esetében akkor, ha a tartozás a végrehajtás alá vont ingatlan értékével arányban áll.

Ezen feltételek fennállása esetén az adós tulajdonában álló ingatlant az ingatlan jellegére, művelési ágára és az ingatlant terhelő jogra vagy tilalomra, továbbá az ingatlanhoz kapcsolódó, ingatlan-nyilvántartásba feljegyzett tényekre tekintet nélkül végrehajtás alá lehet vonni.

A végrehajtási jog bejegyzése érdekében az adóhatóság megkeresi a körzeti földhivatalt, amely a végrehajtási jogot az ingatlan terhére soron kívül bejegyzi a nyilvántartásba.

Amennyiben az adótartozás az 500 ezer forintot nem haladja meg, illetve az annál kisebb tartozás nem áll arányban az ingatlan értékével, az adóhatóságot jelzálogjog illeti meg az adós ingatlanán.

Számítógéppel számlázás

Ellenőrzéskor a számlázó program dokumentációját be kell mutatni, mely biztosítja a program működésének ellenőrizhetőségét. A dokumentációnak tartalmaznia kell a program működésére vonatkozó részletes leírást, a felhasználóra vonatkozó leírást valamint a készítő nyilatkozatát a felhasználó részére, mely szerint a program (beleértve az alakilag hibás, tartalmilag rontott, megsemmisült vagy elveszett számlák esetét is) kihagyás és ismétlés nélkül biztosítja a sorszámozást és a másolatok alapján a hiánytalan elszámolást. Az ellenőrök fokozottan ellenőrzik a dokumentáció meglétét.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő
06-(30)-680-48-17 telefonon vagy az info@otthonok.hu
e-mail címen. Internetes
csoportmunka kezelő
rendszerek.


<<< Vissza