<<< Vissza

Rugalmasan a Borosban
"Kis bölcsészek" és digitális tudásbázis

2006. december 1.

Az elmúlt héten nyitott napon mutatkozott be a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola a továbbtanulás előtt álló általános iskolás diákoknak és szüleiknek. Pádár Zoltánné igazgatót lapunk ez alkalomból a nyílt nap tapasztalatairól és az iskolában várható újdonságokról kérdezte.

- Nem csak szentesi iskolákból jöttek, hanem vidékről is sokan érdeklődtek olyan szülők, akik városunkba járatják gyermeküket, - mondta az igazgatónő. - Prezentáció keretében igyekeztem nekik bemutatni a képzési rendszerünket. Azt gondolom, a legrugalmasabb oktatási rendszerünk nekünk van, hiszen a diákoknak nem kell már kilencedikes korukban eldönteniük, milyen szakmacsoportot válasszanak, elegendő 16 évesen. Egyébként a nyelvi és minden egyéb kívánságot próbálunk teljesíteni, ebben is rugalmasan alkalmazkodunk.

Sikeresnek tekinti nyitott napjukat Pádárné, melyet évtizedek óta minden évben megrendez az iskola, de hozzáteszi: a jelentkezéseket ebből teljes bizonyossággal megítélni még nem lehet. A prezentáció végén viszont sok kérdést kapott, elsősorban az érdekelte a jelenlévőket, miként lehet bekerülni az iskolába. Az új felvételi rendszerrel (KIFIR) igazából csak akkor tud egy gyerek biztonsággal felvételt nyerni az iskolába, ha legalább az első két helyen a vágyott intézményt jelöli meg, magyarázta az igazgatónő. - Ez nagyon fontos információ a szülőknek, mert tapasztalatom szerint még nagyon kevesen látják át a rendszer előnyeit és buktatóit.

Három osztály indul, egy 35 fős nyelvi előkészítő, angol, német vagy francia nyelvekkel, valamint kettő humán és gazdasági-szolgáltatási orientációs osztály öszszesen hetven tanulóval. Ez utóbbi nem szakképzés, itt az első két évben ugyanazt tanulják a diákok. Ebben a humán orientáció az egész-ségmegőrzési ismereteket, míg a gazdasági orientáció az alapműveltséghez szükséges gazdasági ismereteket és informatika tanulását jelenti, mely során megtanulnak például vakon dolgozni számítógépen. A 9. és 10. osztály után választhatnak szakmacsoportot, emelt szinten oktatott tárgyakkal, a közgazdasági, kereskedelem-marketing, ügyviteli, egészségügyi, szociális és közismereti palettáról. Akik viszont nem kedvelték meg egyik irányt sem az első két évben, azok emelt szinten magyart, történelmet és két idegen nyelvet tanulnak, és informatikából is érettségiznek. Őket "kis bölcsé-szeknek" nevezik az iskola tanárai.

A Borosban évről-évre nő a túljelentkezés, a mostani kilencedikeseknél két és félszeres volt. OKÉV-engedéllyel osztályaik létszámát 37-38 gyerekkel kezdik, a mostani beiskolázási átlag volt a legmagasabb, de évekre visszamenőleg is 3,9 volt a leggyengébb induló osztályátlag.

A Nemzeti Fejlesztési Terv pályázatán nyertek, kompetencia alapú képzést indítottak magyar és matematika tantárgyakban, amit majd követ a többi. Tizenkét pedagógus és három vezető vesz részt ilyen továbbképzésen, az elmúlt héten az iskola volt a helyszíne egy három napos kurzusnak, melyen az SZDP-technikával ismerkedtek. Ez digitális tudásbázist jelent, melynek segítségével multimédiás tananyagot lehet elérni az interneten. Ehhez nyújt segítséget a Forrás tanulóközpont, ahol a csoportmunkához igazítják a tanulókörnyezetet is, például interaktív tábla segíti a diákok munkáját, akik úgy tanulnak, hogy észre sem veszik.

Szalagavató ünnepségüket december 8-án, pénteken este 7 órától tartják a sportcsarnokban.

Darók József


<<< Vissza