<<< Vissza

Kiállítások és díjak
A Délalföldi Kertészek Szövetkezete

2006. december 1.

Ledó Ferenc (balról) a Foodapesten a partnercég képviselojével.

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete az utóbbi hónapokban három kiállításon is képviseltette magát. Ledó Ferenc elnök lapunk érdeklodésére elmondta: az OMÉK mellett az ország egyik legnagyobb kiállításán, Debrecenben közel 600 kiállító vett részt. Az elsosorban mezogazdasági, tehát a növénytermesztés, az állattenyésztés szakterületén mozgó vásárban idén eloször kertészeti szektort is létesítettek. Eddig az augusztus 20-ai virágkarnevállal együtt rendezték, de mivel egyszerre nem tudtak annyi szálláshelyet biztosítani a résztvevoknek, így az idopontot eltolták augusztus végére, szeptember elejére.

- Ezen a kiállításon az Árpád Agrár Rt.-vel együtt vettek részt. Milyen eredménnyel?

- Igen, mi a szakterületünket képviseltük, zöldséggel, gyümölccsel jelentünk meg, az Árpádnak ott voltak a borai - válaszolt az elnök. - Emellett más TÉSZ áruit is kiállítottuk. Több díjat is nyertünk. Az egyiket a kivitelezoi munkáért kaptuk, a "legszebb stand"-ért járót, a másik: a csomagolt paprika témakörében vásári nagydíjat nyertünk a kertészeti szekcióban. Sok volt az érdeklodo, a kiállításon sok orosz, ukrán, a balti államokból érdeklodo kereskedo is megjelent, ott is megfogalmazódott bennünk, hogy nyitnunk kell a keleti piac irányába.

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete életében szintén az eredményes kiállítások közé sorolhatjuk a szeptember 20-23-a között Szi-getszentmiklóson megrendezett Hortus Hungaricus-t. Mint ismeretes, az inkább közönséginek, mintsem szakmainak kikiáltott vásáron tartanak egy szakmai napot, aztán a hétvége már a nagyközönségé: a fovárosból ingyenes buszjáratokkal szállítják az érdeklodoket. Jó idoben akár remek kirándulóhelynek is számíthat az egész. A kiállításon a Dél KerTÉSZ a fehér paprikával elnyerte a Kertészeti Tanács fodíját. És hát egy ilyen díj után természetesen megno a TÉSZ-termékek fogyasztása.

Október közepén Moszkvában járt Ledó Ferenc, a Dél KerTÉSZ elnöke. Az eseményre három TÉSZ-t hívtak meg, köztük a szentesit. Ez volt az elso kertészeti kiállítás, amelyen 150-180, zömmel külföldi kiállító vett részt. Elsosorban kereskedok érdeklodtek, azok, akik üzletet akartak kötni.

- Elmondhatom, nagy az érdeklodés a magyar termékek iránt, több ismeretség is köttetett a vásáron - jelentette ki az elnök. - Oroszországban nagy gazdasági fellendülés van, 12 éve voltam Moszkvában, rá sem lehet ismerni a városra, akkora fejlodésen ment át. A nyolcadik emeleten volt a szállásunk, s ahogy ránéztünk Moszkvára, mindenhol csak toronydarukat láttunk, építkeznek. Az áruházakban rendkívül jó minoségu termékek várják a vásárlókat, és szinte minden kapható, amit csak el lehet képzelni. Ez jellemzo a zöldség-gyümölcs vonalra is.

- Magyar termékekkel is találkozhattak?

- Az érdekessége a dolgoknak, hogy az üzlet iránt érdeklodo fiatal fonökök általában hoztak magukkal egy idosebb embert is, elsosorban tapasztaltságáért, no meg a jó ízu magyar termékek kipuhatolására, azt is lehet mondani, hogy nosztalgiából. Azóta már a próbaszállítások is megtörténtek, elsosorban a következo évben gondolkodunk, több lehetséges partnert meghívtunk Magyarországra, januárban, februárban folytatjuk a tárgyalásokat. A szabolcsi almás TÉSZ pedig azóta rendszeresen szállít. Legnagyobb gátja az üzletnek az, hogy gyakran akkora tételben kérnek, amit nem tudunk produkálni. Például: nincs annyi alma az országban, amennyit el tudnánk most adni. A szállítás is eléggé bonyolult, Ukrajnán át nem szívesen vállalnak fuvart. Pedig nagy üzlet lenne az orosz piac.

Az elmúlt héten ért véget a Foodapest szakkiállítás. Ami elsosorban élelmiszeripari kiállítás, de több zöldséggel és konzervvel foglalkozó cég vett részt rajta. A TÉSZ Szövetségen belül közel 30 szövetkezet állított ki közösen, mindenkinek megvolt a maga 8-10 négyzetméteres területe, ahol saját maga is bemutatkozhatott.

- Jelentoségét úgy lehetne megfogalmazni, hogy összefogásban az ero - jegyezte meg Ledó Ferenc. - Meggyozodésem, hogy együtt a 40 körüli TÉSZ már fenn tud maradni. Közös forgalmazással új piacokat tudunk elérni. Fontos, hogy a TÉSZ-ek az értékesítés biztonságát teremtsék meg, a tokeeros tagoknak pedig termelésben kell megújulni. Ha ez megtörténik, reális az esély, hogy 2013-ban 25-30 százalékkal a mezogazdaság kibocsátását megemeljük. Ezen a téren kiemelt szerep jut a kertészetnek, azon belül is az intenzív termesztésnek, a szentesre jellemzo üvegház-fólia kimondottan az. Nem titkolt szándék, hogy helybemaradásunk ennél sokkal nagyobb, mint a gabonánál, ezért van kiemelve. Szerencsére nagy huzavona után a termálprogramot is bevették ebbe, már nem úgy tekintik, hogy a termálvíz egy környezetszennyezo valami, hanem alternatív energiának tekintik, és mint tudjuk, Magyarország ilyen szempontból nagyhatalom. A miniszter partner ebben és úgy néz ki, hogy sokkal jobban fognak a szakmára támaszkodni, mint eddig.

Lovas József


<<< Vissza