<<< Vissza

A szentesi kubikosságról
Balázs György könyve

2006. december 1.

A Szentesi Műhelyfüzetek című kiadványsorozat 9. kötete "A Szentesi kubikosság a két világháború között" a jövő héten december 7-én, csütörtökön kerül bemutatásra a volt megyeházán. A szöveg 1981-re készült el kandidátusi értekezésként. Részei azóta megjelentek szakfolyóiratokban, mint például az Agrártörténelmi Szemle vagy a Történelmi Szemle és más kiadványokban is. A könyv a Szentesi Levéltár kiadványa, amely a város segítségével jött létre. A szerző szövegéhez a levéltár munkatársai válogattak képanyagot. A címlapot Balázs György barátjának, Katona Imrének Kubikusok című festménye díszíti. Úgyhogy már ránézésre is tetszetős művet vehet kézbe az olvasó.

Több éven át - pedagógus lévén -, főleg nyaranta dolgozott a témán a szerző. Tekintve, hogy a tárgyalt korszakban Szentes volt a megyeszékhely, a helyi levéltár számított a kutatás bázisának. Igaz viszont, a '70-es években ez a téma még nem volt rendezve, ezért a jegyzetek közötti tájékozódás ma már nehézséget okozhat. A környező községek a szerző szerint kevés dokumentummal rendelkeznek e téren. De a szentesi kép elegendő a kérdés áttekintéséhez, hiszen városunkat így emlegették ez idő tájt: "a kubikosok Rómája". A mű egy társadalmi réteg életének gazdasági, politikai, szociológiai rajza. Gazdasági, mert ez a környékünkön széles réteg munkájával nélkülözhetetlen volt, főleg nagyobb építkezések idején. Politikai, mert a kubikosok az itt élők többségéhez képest "világlátott" emberek voltak, hiszen munkájuk révén bejárták az országot, sőt külföldre is eljutottak. Tapasztalataikat határozott hangvétellel fogalmazták meg. Szociológia, mert egy azóta elsorvadt, eltűnt életformának állít emléket. A szűkös jövedelmi viszonyok adatszerű bemutatása, a ruházkodási, étkezési helyzetük ábrázolása mind-mind a kötet erénye. Talán élnek még közöttünk, akik szüleik-nagyszüleik sorsát ismerik fel olvasás közben. Egyik kérvényük részlete a kötetből: ".nem élünk emberi életet. És mindez akkor történik, amikor a bőség korszakát éljük, amikor a termelt javakból fölöslegek vannak. Éppen ezért, ezeket látva önkénytelenül is azt kérdezzük mindez miért?"

A most 74 éves Balázs György számára ezek a tanulmányok jelentették a belépőt a tudományos életbe, máig is a kubikusokkal hozzák összefüggésbe a nevét. Pedig más témákon is dolgozott- dolgozik. Folytatja a II. világháború sajtójának történetével kapcsolatos kutatásokat. Nyomdakész a csongrádi kubikosok története, kutatja a szentesi evangélikus egyházat, a Hangya Szövetkezet is terítéken van. Jó egészséget kívánok a munkához.

P. Gy.


<<< Vissza