<<< Vissza

Törődj bele!

2006. december 1.

Az életnívónk, akár a magyar foci. Mindig van "lejjebb", bárki legyen is az ügyeletes megváltó. A létbizonytalanság olyan fokra jutott, hogy leszögezhetjük: "begyűrűzött" az országba (a múlt szörnyű terminológiája szerint) az, amit a londoni punkok az alábbi jelszóval fejeztek ki anno, a hetvenes évek végén. "No future", magyarul: nincs jövő! A szentesi punkok legjobbjai, az Erotikus Görények is leginkább ezt a témát járják körül a harmadik lemezükön. A tíz dalból álló anyag címe azonos ezen íráséval.

A legutóbbi jelentkezésük óta személyi változás történt a zenekarban, ami természetesen, a zenéjükre is kihatott. Csatlakozott a csapathoz egy másik gitáros, Virágos Ádám, akit a Nincs Igazság nevű punk-formációból ismerhetünk. (Ádám a tagságát egyébként ott is megtartotta.) Vele és általa lényegesen tömörebbé vált az Erotikus Görények muzsikája, ami mindenképpen pozitív. A hangfelvétel minősége szintén egészen jól sikerült, holott csak a ritmus-alapokat rögzítették stúdióban. A gitárjátékot ők maguk vették fel a próbahelyen, és a keverést is házilag végezték.

A szövegírás terén is komoly előrelépés történt. Érettebben és pontosabban fogalmaznak a srácok, ami még akkor is igaz, ha a mondandójuk - enyhén szólva - nem éppen hízelgő. A lojalitás, vagy a konszolidáltság nyomait itt hiába keressük. Mégis: ma a rockzenében a punkok reagálják le a legérzékenyebben és leghitelesebben a társadalmi változásokat, még ha a legegyszerűbb, a hétköznapi beszédhez legközelebb álló módon teszik is azt. A fenti általánosítás persze, az Erotikus Görényekre is igaz, akiket napjaink gazdaságának sodrása ugyanúgy nem kímél, ahogyan másokat sem. Az egyik számuk címe így szól: "Eladom a gitárt". Ilyen terve egy zenésznek vagy a végső kétségbeesésében lesz, vagy egy olyan általános helyzetben, amikor minden eladó.

Arról pedig, hogy a Görények nem úgy látják a világot, ahogyan az "felülnézetből" látszana, a legkevésbé sem ők tehetnek. Az viszont kizárólag rajtuk múlott, hogy eljutottak arra a szintre, hogy most már az országos punk-szcénában komolyan számolni kell velük. A zenekar honlapja: www.eg.try.hu.

Olasz Sándor


<<< Vissza