<<< Vissza

Az első mínuszos év

2006. december 1.

Kozák János (képünkön), az önkormányzat mellett működő pénzügyi bizottság újonnan megválasztott elnöke Budapesten, a műszaki egyetemen szerzett szakmérnöki oklevelet. Mint mondja, pályafutása során nem csak mérnökként, hanem gazdasági vezetőként is dolgozott, s dolgozik ma is. Gyakorlatilag '90 óta önállóan vezet egy kft.-t, ahol szinte mindennap élesen találkozik a napi gazdasági problémákkal.

Vallja, mindig is érdeklődést mutatott a gazdasági dolgok iránt. Családi öröksége: édesanyja és édesapja főkönyvelő volt. "A mérnöktovábbképzés során is szereztem gazdasági ismereteket, eljutottam egy olyan szintre, hogy ha valaki elmondja nekem, hogy az adott témában miről van szó közgazdaságilag, azt megértem."

- Feladatom: a város költségvetésének kezelése. Úgy vélem, igazából kevesen mondhatják el magukról, hogy értenek hozzá. Viszont a munkába való beilleszkedést jó szándékú szakértők segítik, kedves segítőtársra találtam a tervezési és számviteli iroda vezetőjének, Krajsóczki Sándorné, és az előző bizottsági elnök, Félegyháziné Somogyi Éva személyében.

A képviselői munka sem idegen tőle, hiszen az előző ciklusban külsősként a városfejlesztési bizottság munkájában vett részt, jelen volt szinte minden ülésnapon, véleményét, tanácsait gyakran megismerhettük hozzászólásaiból. Eme korántsem felelősségmentes pozícióba a Fidesz frakció jelölte.

- A pénzügyi bizottság elnökeként hogyan látja a város költségvetését?

- Az irodavezető asszony 150-180 millió forintos hiányt jósol év végére. Eddigi ismereteim alapján úgy látom, ekörül alakul majd a hiány. Az eredményt azonban nagyban befolyásolhatja egy-egy szentesi nagyvállalat év végi iparűzési adóátutalása. Ez lesz az első mínuszos évünk, ami azért is rossz, mert ez a hiány igazából nem a fejlesztések miatt következik be, bár fejlesztési hiteleket is vettünk fel, de sajnos a működést sem tudtuk igazából költségvetésből megoldani. Ami nagy probléma, mivel hogy ez kezd szaporodni, a felvett hitelek visszafizetése eléggé kétséges.

- Márpedig a következő esztendő sokkal nehezebb lesz.

- Egyre nehezebb helyzetbe kerülünk. Ha most hiánnyal zárunk, abból az következik, hogy a hiány később csak növekedik. Ez az, amitől nagyon félek, elindul egy adósságspirál. Mindezért elsősorban nem a városvezetés a hibás, hanem a kormány pénzelvonó politikája. Ahogy most látom a dolgokat, az önkormányzatban takarékos, átgondolt gazdálkodás folyik. Megpróbáljuk a költségvetést egyensúlyban tartani.

- A Fidesz-KDNP frakció bejelentette, hogy nem szavazza meg a díjemeléseket.

- Amikor a kormány rendkívüli megszorító intézkedéseket hozott, áremelésekkel járókat, megvonta a támogatásokat, súlyos terheket rakott a lakosságra. Nyilvánvaló, hogy ezeket a megszorításokat a gazdag emberek, akik a budapesti hegyek közötti villákban laknak, élükön a miniszterelnökkel nem fogják érezni. A polgári életet élők, a szegény emberek annál inkább. A frakciónknak az a szándéka, hogy ezeket az embereket további költségekkel a város ne terhelje. Nem vitatom, itt ellentmondás van, mivel a bevételekre szüksége van a városnak, de úgy gondolom, nem ilyen áron! Ezért a Fidesz frakció ellene szavazott minden díjemelésnek. Sajnos egyelőre eredmény nélkül, mivel a baloldali többség megszavazta a díjemeléseket.

- Mégis az ellentmondásra, a bevételek szükségességére hívnák fel a figyelmet.

- Tudjuk, a bevételkiesést kompenzálni kell valamivel, tettünk is javaslatokat, úgy gondoltuk, különböző költségmegtakarításokkal sort lehet rá keríteni. A jelenlegi 1-3 negyedéves költségvetés értékelésénél máris tudtunk költségeket csökkenteni. Véleményünk szerint van megoldás, és továbbra is figyeljük, hol lehet megtakarítani, hogy ellensúlyozni tudjuk a díjemelések oldalát.

- A képviselő-testület ülésén lezajlott egy vita önök között, amikor is Móra József megkérdezte, hogy ha ellene szavaznak a díjemeléseknek, akkor miből épül meg a szennyvíztisztító-telep?

- A szennyvíztisztítójuk építését nem a lakosság apró forintjaiból, hanem különböző pályázati pénzekből építjük fel. És ha a város vezetői szétnéznek az országban, rá kell döbbenniük, hogy ott, ahol megoldották a szennyvíztisztítójuk cseréjét, azoknak a városoknak sem volt egy fillérrel sem több, mint Szentesnek. Menjenek el tapasztalatcserére, kérdezzék meg, hogyan csinálták, és oldjuk meg a rekonstrukciót, mert az nem állapot, mondjuk két év múlva, amikorra véget érnek a csatorna-beruházások Szentesen, durván 100 millió forintos vízterhelési díjat kell majd a lakosságnak a csatornázási díjakon keresztül megfizetnie. Ez is a lakosság terhét fogja növelni. Ez elfogadhatatlan.

Lovas József


<<< Vissza