XXXVI. évfolyam 26. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Építkeznek a multik
 

2005. július 1.


Képünkon: Polgármesterek kézfogója

A szentesi fiatalok még májusban választottak maguknak diákpolgármestert és alpolgármestert. Az előbbi tisztséget betöltő Balogh Csilla Noéminek, Szirbik Imre polgármester a június 24-ei testületi ülésen gratulált, s adta át a megbízólevelet. A képviselő-testület korábban döntött arról, hogy az ifjúsági önkormányzat javaslata alapján díjat adományoz azoknak, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a fiatalok közéleti szereplésre való felkészítésében. Idén Korom Annamária egyetemi hallgató és Lantos Anita, a Boros Sámuel Szakközépiskola diákja részesült az elismerésben.


Bővebben


 

Pályázható forintok
Megalakult a Városi Civil Tanács

2005. július 1.


A városban 82 civil szervezet jelezte az önkormányzat megkeresésére, hogy szívesen részt vennének abban a közös munkában, ami a városvezetés és a non profit szervezetek között alakul ki. A Városi Civil Tanács tagjait sajtótájékoztató keretében mutatták be.


Bővebben


 

Nemzeti Konzultáció
 

2005. július 1.


Képünkön: A jelenlévők elmondhatták véleményüket dr. Náray-Szabó Gábor professzornak (jobbról).

A Nemzeti Konzultáció az a kezdeményezés, melynek célja, hogy megkérdezze az embereket, milyen jövőt képzelnek el maguknak, családjuknak és hazánknak. A "Most Öné a szó" program népszerűsítésére kampányt indítottak, ami június 29-én a déli órákban Szentesre érkezett.


Bővebben


 

Hat országon át kerékpárral
 

2005. július 1.


A szentesi kerékpárosoknak nem kell bemutatni Baranyi Antal Gábort és Csendes Zoltánt. Jól tudják, hogy megszállott tekerőkről van szó: Baranyi Toncsi két évvel ezelőtt tagja volt a Magyarországot körbekerülő triónak, Csendes Zoli pedig tavaly ötödmagával Athént is megjárta az olimpia ideje alatt.


Bővebben


 

"Ó, ha csak ezt látnád!"
 

2005. július 1.


Mikor őseink buzgósága Istent szólította a hazáért, többek között így sóhajtozott: "Ó, ha csak ezt látnád!" Ha csak László király vitéz lovagságát vennéd figyelembe, benne gyönyörködnél, s miatta szeretnéd a magyar népet. De hát az ilyenfajta gyermeki hitnek napjainkban szava sincs, nem még énekelhető költészete.


Bővebben


 

Tiltakozás a törvénytelen adók el
Szentes és az országos politika a századfordulón (I.)

2005. július 1.


Képünkön: Kossuth Ferenc országos pártelnök

A köztudatban az él, hogy az 1867. évi kiegyezés és az első világháború kitörése közötti történelmi periódus a "boldog békeidők" korszaka volt: az ország dinamikusan fejlődött, a népek békességben és jólétben éltek, a háború elkerülte a határainkat, a jó király bölcsen irányított. Van ebben némi igazság, de aki behatóbban ismeri az ún. dualista berendezkedés, az Osztrák-Magyar Monarchia időszakát, az jól tudja, hogy a lendületes gazdasági fejlődés társadalmi feszültségektől volt terhes, amelyek 1914-re pattanásig feszültek. A politikai élet sem volt harmonikusnak mondható: a zajos parlamenti harcok, a pártok kiélezett küzdelme jellemezték az egész kort. Az elkövetkezőkben a száz évvel ezelőtti közjogi és politikai csatározásokat villantjuk fel, és egyben bemutatjuk, hogy mindezekhez hogyan viszonyult Szentes város lakossága, illetve politikai elitje.


Bővebben


 

Tizenöt éve hetilap
Évfordulónaptár 2005

2005. július 1.


100 éve, 1905. június 29-én Szentes város képviselő-testülete rendkívüli közgyűlést tartott. A függetlenségi párti képviselők indítványára a parlamentben szövetkezett ellenzéki pártok vezéreit - Kossuth Ferencet, gróf Apponyi Alber-tet, Ugron Gábort és báró Bánffy Dezsőt - Szentes díszpolgáraivá választották; továbbá felkérték Csongrád vármegye törvényhatóságát, hogy szólítsa fel a megyebeli községeket az adószedés és újoncállítás felfüggesztésére.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2005. július 1.


A van-tól nem kell félni, tartja egy régi mondás. De ha valamiből túl sok van, az már gondot okoz. A tavalyi rekordtermés gabonafélékből még el sem fogyott, már is újabb bő termés van kilátásban. Fő is az illetékesek feje!

Ijesztő látvány fényes nappal a nyílt utcán: áldott állapotban levő fiatalasszony szájában égő cigaretta... A méhében egy szegény, védtelen emberke...

Gondolok és leírok egy szép, okos magyar szót: elég. Más formákban is kínálja magát. Elegendő, megelégedett. Az elégségest, félreértéseket kerülendő, nem írom ide. Nekem drága kincs ez a szó. Nyugodt, kiegyensúlyozott, boldog életem egyik pillére, forrása. Kulcsszó. Gondolkozzál el rajta és épülj rá te is. Pál apostol ajánlotta figyelmembe az elég szó egyik változatát: "megtanultam, hogy amiben vagyok, abban megelégedett legyek." Az voltam, az vagyok és az szeretnék lenni, amíg élek.

Kíváncsivá tett egy újságcikk címe: Élet a Paradicsomkertben. De ilyeneket olvastam a cikkben: "Csökkent az itt élők beszélgető kedve, a jószomszédi viszony kiment a divatból, nem köszönnek egymásnak, mindenki el van a saját kerítése mögött." Ne kérdezd, hol? Magyarországon. Ma...

Dr. Imre Ernő

 


 

Tízéves a Rádió Szentes
 

2005. július 1.


A Rádió Szentes 1995. július 1-jén kezdte meg működését. Adása először részidőben a 95,7 MHz-en, utóbb a 106,1 MHz-en volt hallható. Ma a nap 24 órájában az utóbbi hullámhosszon sugároz.


Bővebben


 

Aszfaltozás
Útfelújításra nyertek pénzt

2005. július 1.


Sikeresen szerepelt a helyi önkormányzat a Regionális Fejlesztési Tanács pályázatán, miután 48 millió forintot nyert a város meglévő útjainak felújítására, útburkolatának javítására. A pályázat egyik feltétele az volt, hogy az összeg 50 százalékát a város önerőként tudja biztosítani.

Azokban az utcákban végzik el az aszfaltozást, ahol nem csatornáztak, illetve jelenleg sem folynak munkálatok. Így úthenger jelenik majd meg - többek között - a József Attila, a Jövendő, a Móricz Zsigmond és a Veres Péter utcákban.

Azokban a városrészekben, ahol csatornaépítés folyik, a kivitelező cég tett ígéretet arra, hogy az utak burkolatát helyre állítja a féléves "földpihenő" után. Ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a kiásott föld visszatömörüljön, és ne süllyedjen meg a rajta elhaladó autóforgalom alatt.

 


 

Egészségünk megőrzése
 

2005. július 1.


A képviselő-testület egy évvel ezelőtt határozott a város egészségmegőrző tervének kidolgozásáról. A részletes program elkészült, azt a június 24-i ülésén tárgyalta a testület.

Az előterjesztésből kitűnik, hogy Szentes népessége 1980-ban volt a legnagyobb 34 ezer 613 fővel, mely a 2003-as adatok szerint 31 ezer 409 főre, 2004-ben 31 ezer 148 főre csökkent. A város lakosságára is a természetes fogyás a jellemző, hiszen 2004-ben 250 gyermek született, a halálozások száma 400 volt. A város népességének kor szerinti megoszlása 2004-ben: 0-17 éves: 5982, 18-59 éves 18447, 60 év felett 6719.


Bővebben


 

Az éneklő farkas vendégei
 

2005. július 1.


Hogy kik voltak ezek a bátor vendégek?

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola 8. c osztályának franciás tanulói, valamint a HMG 9. A osztályának három diákja. A vendéglátótól persze egyikük sem rettegett, hiszen az nem fenevad volt, hanem egy normandiai kisváros: Canteleu. A francia városka neve latin eredetű (cantus lupus), jelentése: éneklő farkas.


Bővebben


 

Közel negyven év a szakmunkásképzésben
 

2005. július 1.


"Ettől a pályától mindent megkaptam. A sportban mindig fair play játékos voltam, és nemcsak kapni szerettem, adni is. És itt, az iskolában a gyerekeknek is. Itt minden a tanításról szól. Gondolom, a kollégáim is jól érezték magukat az iskolában. Nem kellett senkinek se összeszoruló gyomorral bejönni, hogy na, ma már megint tanítanom kell." - vallja Dongó László (képünkön).


Bővebben


 

Elkapott pillanatok
Eszenyi Enikő színészkedik és rendez

2005. július 1.


Maradandó színházi élménnyel ajándékozta meg a szentesi közönséget az egyik legérdekesebb, legtehetségesebb, s ezzel együtt igen népszerű színésznő a városháza udvarán. Eszenyi Enikő szlovák partnerével, Milan Mikulcikkal (aki az életben is párja) az Ég és Nő között című komédiával lépett fel, amiben a törékeny alkatú színésznő sokoldalúságát bizonyíthatta. Ami nekünk a Tükör Alapítvány szervezésében a nyári előadássorozat nyitódarabja volt, az a művészeknek az évad zárása. Interaktív játékukba bevonták a nézőket is, akik egyébként is szerencsésnek érezhetik magukat, hogy színpadon láthatták a színésznőt. Eszenyi Enikő ugyanis az utóbbi években egyre inkább rendezőként (el)ismert. Az előadást követően érdeklődésünkre elárulta: nem szorult háttérbe a színészkedés az életében.


Bővebben


 

Megyei Petőfi-szavalóverseny
 

2005. július 1.


József Attila születésének 100. évfordulóját ünnepelte az ország, s ennek jegyében rendezte meg a Petőfi Sándor Általános Iskola a már hagyományos megyei szavalóversenyét.

A megye minden településéről érkeztek vendégek az iskolába. Bár az intézmény Petőfi-szavalóversenyt hirdetett, ennek ellenére nem volt kötelező most sem Petőfi-verset előadni. Az 5-6. osztályosok szívesen tolmácsolták többek között Csokonai, Petőfi, Heltai, Szabó Lőrinc, Juhász Gyula, Weöres Sándor, Romhányi József, Kányádi Sándor verseit.


Bővebben


 

Világ napórái
Első kiállítását rendezte meg a Templomi Galéria

2005. július 1.


A Szentes Nagytemplomi Református Egyházközség megrendezte első időszakos kiállítását a Templomi Galériában. A szentesi születésű Csőregh Éva festőművész Világ napórái című kiállítását nyitották meg június
26-án.


Bővebben


 

Szélinger Balázs Etiópiája
Távol Afrikától

2005. július 1.


Messze nem volt afrikai hőség a hét elején az Alföldön, mégis a huszonnyolc fokból a hűvös előadóterem meghitt csöndjébe érkezőknek Szélinger Balázs történész Etiópiáról tartott előadásával a forró égövi kontinens hangulatát varázsolta elő.


Bővebben


 

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. július 1.


Kérdés:
Tevékenységét kezdő egyéni vállalkozó költségeit hogyan számolhatja el tételesen?
J.A.

Válasz:

Az egyéni vállalkozó a vállalkozói adóalap kiszámításához a szja törvény 4. és 11. sz. mellékletében foglalt rendelkezései alapján számolhat el költséget. A kiadás igazolására csak az áfa törvényben meghatározott számla, egyszerűsített számla felel meg abban az esetben, ha a vállalkozó olyan terméket, szolgáltatást vásárol, amelynek az eladója bármely oknál fogva ezek átadására kötelezett.


Bővebben


 

Nyaklánclopás a sörözőben
 

2005. július 1.


Immár ötvenezer forintot kap az a nyomravezető, aki érdemleges információkkal segíti a nyomozók munkáját a ligeti vandálok kézrekerítésében. A rendőrség által felajánlott huszonötezer forintot Szirbik Imre polgármester duplázta meg az elmúlt héten.

Egy épülőfélben lévő lakóház ablakait lopták el ismeretlen tettesek néhány napja. Az ideiglenesen rögzített műanyag nyílászárókból tíz darabot vittek el közel félmillió forint értékben a bűnözők.

A Jókai utcai Reál Élelmiszerüzlet szomszédságában lévő játszóteret sem kímélték a tolvajok. Innen a csúszda csúszlapját szerelte le, és vitte magával valaki.

Ismét transzformátorolajat loptak két berendezésből a Mentettréten. Az olaj hiányában a trafók leégtek, így a Démász kára megközelíti a hárommillió forintot.

Nyakláncot loptak el a vendégtől az egyik helyi sörözőben. A kiérkező járőrök végül megtalálták a láncot, amely az egyik hölgyvendég ruhája alól került elő. Ellene lopás miatt indult eljárás.

Ismeretlen elkövetőt keres a rendőrség, aki az egyik vállalat telephelyén valószínűleg saját kulcsával hatolt be az épületbe, és onnan négyszázezer forint értékben vitt el műszaki cikkeket.

Egy Zrínyi utcában parkoló autó szélvédőjét rongálták meg a napokban. A tettes a szélvédőbe karcolt bele egy nagy H betűt, aminek a tulajdonos nem nagyon örült.

Az uszodában is „dolgoztak“ a tolvajok . Ezúttal egy pénztárcát emeltek ki az egyik vendég táskájából. Sajnos a tárca tele volt okirattal, amelyeknek a pótlása nem lesz olcsó mulatság a sértett számára. Az uszodába elég egy személyazonosságot igazoló okiratot elvinni, pl. az őstermelői igazolvány nem feltétlenül szükséges erre a helyre.

H.V.

 


 

Tóni bácsi konyhája
 

2005. július 1.


  • Szederleves
  • Jávai darált marhahús
  • Sült túrótorta


Bővebben


 

Beneveztek az NB II-be
 

2005. július 1.


A 2004-2005-ös NB II-es bajnokság végét jelző hármas játékvezetői sípszó a pontvadászatban szereplő csapatoknak bánatot és örömöt szerzett. Ez utóbbiból a Szentesi TE csapatának azonban duplán jutott, ez derült ki Török László edző idényzáró értékeléséből.


Bővebben


 

Ford járművek a térségben
 

2005. július 1.


A gazdálkodók lovakkal, ökrökkel szántottak a harmincas évek elején. Kovács Mihály gépész Fordson traktorával, Hoffer cséplőgépével ebben a korszakban kezdett el dolgozni. Útját, munkáját gyerekcsapatunk figyelemmel kísérte. A traktor fémkerekére szerelt szögvas ferdén a kapaszkodást biztosította. Fémráf felszereléssel közlekedhetett szilárd közúton, vasúti átjárókon MÁV-alkalmazott jelenlétében mehetett át.


Bővebben


 

Hármas siker az országos diákolimpián
 

2005. július 1.


Képünkön: Az (egyik) győztes csapat tagjai: álló sor: Sléger Kata, Pengő Nikolett, Beleon Zita, Kovács Zsuzsi, Gémes Alexandra, Papp Tímea, Polyák Éva, Kövér-Kis Réka, ülnek: Oltyán Kata, Gémes Ivett.
Felkészítő és kísérő tanár: Oltyán Gyula.

A június 8-9-10-én megrendezett Sulipóló országos döntőjén a szentesi iskolák hármas győzelmet arattak. A hat csoportból három helyen sikerült az elsőséget kivívni. A győzelemsorozatot a Deák Ferenc Ált. Isk. és a Damjanich János Tagiskola II. korcsoportos lány csapata kezdte Hódmezővásárhelyen. A döntőben a dunaújvárosi Vasvári, a budapesti Dózsa és az egri Kossuth általános iskolák csapatait győzték le.


Bővebben


 

Hatodikok a nemzetközi versenyen
 

2005. július 1.


Június végén Békésszentandráson rendeztek táncversenyt, ahol a Szilver TSE versenyzői a következő eredményeket érték el.

Gyerek II. latin 1. Deák Attila-Hevesi Henriett, jun. I. standard 2. Győrfi Norbert-Szepesi Lilla, 3. Papp Gergely-Korom Tamara, 4. Forgó Ferenc–Rozman Kata, jun. I. latin 1. Mári Zsolt-Ormándi Molli, 6. Papp Gergely-Korom Tamara.

D jun. II. lt. 4. Sándor József–Bacsa Dorina, D ifj. standard 2. Török László-Csapi Flóra, 4. Schwartz Péter-Zsíros Gabriella. C ifj. latin: 1. Schwartz Péter-Zsíros Gabriella, 4. Bacsa Tamás–Deák Csilla páros.

Az olaszországi Cerviában tartott nemzetközi Open versenyen gyerek II. latin kategóriában Bugyi Bence-Kis Violetta 6. helyezést ért el.
Felkészítő tánctanár Szatmári-Nagy Szilvia.

 


 

A jövő focistái
 

2005. július 1.


Június 20–24. között rendezték meg a DFA focitábort a Pusztai László Sporttelepen. A magyarországi futballiskolák és utánpótlásműhelyek kevés kivétellel koncepció nélkül, nem megfelelő hatékonysággal dolgoznak. A DFA-Hungária képzési koncepciója ennek a problémának a megoldásához nyújt segítséget.

A táborban folyó képzés a német futball akadémia (DFA) alapelvei szerint történt. Az öt nap alatt sokat futottak a srácok, de az edzésnek alkalmazkodnia kellett a gyermekek életkorához és képzettségéhez. Motiválónak, sokoldalúnak és változatosnak kellett lennie.

A gyermekek az edzésen kisebb és könnyebb labdát használtak, mint ami a felnőtteknél szokásos. Ez azért történt, hogy a technikai gyakorlatokat kisebb erőfelhasználással, és nagyobb élménynyel végezzék.

A játék és a sikerélmény fontosabb a győzelemnél! Az egyéni teljesítmény és a személyes siker minden egyes játékosnál hangsúlyosabb, mint a csapat sikere. Éppen ezért az edzőnek figyelembe kell venni a játékosok kreativitását, egyéniségét, úgy hogy a játékosok társaikat partnerként kezeljék.

A labdarúgás alapgondolata: gólt lőni, és megakadályozni az ellenfelet a gólszerzésben. A lehető legtöbb játékformán keresztül kell ezt az alapgondolatot a gyerekekkel megértetni. A védekezés és támadás alapfeladata között a gyerekeknek könynyen kell tudni váltani.

(Kép és szöveg: Vidovics)

 


 

Magyar-argentin: jegyek csak rendelésre
 

2005. július 1.


Augusztus 14-én a Real Madrid, 17-én az argentin labdarúgó válogatott vendégszerepel a Puskás Ferenc Stadionban. Mindkét mérkőzést óriási érdeklődés kíséri idehaza, ráadásul kedden a madridi "Galaktikusok" fellépésére már a jegyeket is megvásárolhatták a drukkerek. Voltak, akik a stadion pénztárainál várakoztak a kígyózó sorokban, mások interneten rendelték meg a tiketteket.

A híradások arról is szóltak, hogy az IBUSZ vidéki jegyirodáiban is hozzá lehet jutni a belépőkhöz. A szentesi IBUSZ irodában érdeklődésünkre elmondták, hogy hozzájuk is befutott számos megrendelés. Ezeket az igényeket továbbították az IBUSZ központi sportirodájába, ám onnan még nem kaptak semmiféle visszajelzést. A tavalyi magyar-brazil mérkőzés kapcsán is csak az igénylések töredékét tudták kielégíteni. A szentesi irodában tehát - egyelőre - jegyet senkinek a kezébe nem tudnak adni, a rendelési listára kerül fel a szurkoló, aki később (ha lesz elegendő jegy) a kirendeltségen veheti át a tikettet. A Puskás Ferenc Válogatott - Real Madrid találkozóra gyakorlatilag már minden jegy elkelt , így erre a mérkőzésre már nem érdemes benyújtani az igénylést. Július elsején kezdik árusítani a magyar- argentin meccs belépőit, aki igyekszik, az még a rendelési lista elején találhatja magát, így nagyobb az esélye, hogy jegyhez jusson. Garancia persze semmire sincs, így aki biztos ott szeretne lenni a dél-amerikai kék-fehérek elleni derbin, jobban teszi, ha személyesen áll be a sorba a Puskás stadionnál.

H.V.

 


 

Tízszeresére nőtt az allergiások száma
A gyakori légúti betegségek egyik okozója

2005. július 1.


Magyarországon a hétköznapok gyakorlati tapasztalatai, és a tudományos közlemények is igazolják, hogy a légúti allergiás betegek száma évente 10–15 százalékkal emelkedik. A légúti allergiás kórképek egyik fő okozója a parlagfű. Térhódítását elősegítette a természetes környezet egyensúlyának megbomlása, az elhanyagolt gyomos területek nagyságának drasztikus növekedése.

A Rhinitis allergica-ban szenvedő nyilvántartott betegek száma átlagosan tízszeresére emelkedett Csongrád megyében az elmúlt 10 évben a tüdőgondozók tavalyi adatai alapján.

A megyei átlagtól jóval eltér Hódmezővásárhely, ahol harmincszor, Mórahalmon harmincnégyszer, Szentesen huszonháromszor több az allergiás nyilvántartott beteg. A betegstatisztikák nem tükrözik pontosan a valóságot, mert nem minden allergiás ember fordul orvoshoz, sokszor a szénanáthát évekig is nyári megfázásnak tartják.

Az Országgyűlés május 23-i ülésén elfogadta A növényvédelemről szóló törvényt, mely szerint a földhasználó köteles az adott év június 30-ig az ingatlanon a parlagfű virágzását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Az allergiás betegségek kialakulásának megelőzése érdekében mindannyiunk érdeke, hogy az egészségre ártalmas gyomnövényektől mentesítsük környezetünket és minél fiatalabb korban alakuljon ki az igény az ápolt, gyommentes környezetre.

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
Csongrád Megyei Intézete

 


 

Családi események
 

2005. július 1.


Született:
Dobos Imrének és Kozma Juditnak (Nyár u. 16.) Jázmin, Pillár Józsefnek és Csányi Ildikó Editnek (Brusznyai stny. 7.) Teodor Csongor, Szórád Krisztiánnak és Szabó Katalinnak (Csongrád, Bólyai u. 10.) Viktória Anna, Balogh Károlynak és Oskó Anikónak (Csongrád, Raisio u. 7.) Csenge nevű gyermeke.

Házasságot kötött:
Szabó László (Csongrád, Gr. Apponyi u. 20.) és Tordai Katalin (Kiss Zs. u. 22.), Gila Roland (Drahos u. 11.) és Tokaji Rita (Hétvezér u. 27.), Kanfi-Horváth Tamás (Kátai u. 15/A) és Berezvai Gyöngyi (Bercsényi u. 74/A).

Elhunyt: Székely Ferenc (Nagynyomás 111.), Gilinger Sándorné Takács Piroska (Ürge u. 11.), Czakó Lajosné Mindszenti-Varga Mária (Rákóczi F. u. 53.), Jarabek Jenő (Csongrád, Katona J. u. 3.), Blaskó János (Csongrád, Vasút u. 92.), Hajdú József (Csongrád, Petőfi u. 30.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz