<<< Vissza

Nemzeti Konzultáció

2005. július 1.

 
Képünkön: A jelenlévők elmondhatták véleményüket dr. Náray-Szabó Gábor professzornak (jobbról).

A Nemzeti Konzultáció az a kezdeményezés, melynek célja, hogy megkérdezze az embereket, milyen jövőt képzelnek el maguknak, családjuknak és hazánknak. A „Most Öné a szó“ program népszerűsítésére kampányt indítottak, ami június 29-én a déli órákban Szentesre érkezett.

Kisebb csoport várta a posta melletti téren Farkas Sándor országgyűlési képviselőt és a Nemzeti Konzultációs Testület prominens tagját.

Mint ismeretes, a tanács létrehozását Orbán Viktor, a Fidesz MPP elnöke kezdeményezte, tagjai sorába a tudomány, a politika és a közélet ismert és elismert szakembereit hívta meg.

A munkában részt vesz - többek között - Jókai Anna írónő, Pozsgay Imre, az MSZMP egykori politikusa és Kudlik Júlia, az MTV jól ismert bemondója.

Szentesre dr. Náray-Szabó Gábor professzor érkezett, aki köszöntőjében elmondta, másodszor jár városunkban, először akkor volt itt, amikor a könyvtár átépítése folyt, s az óta sokat szépült a város. A Professzorok Batthyány Körének elnökeként munkatársaival kidolgozták a Szent István tervet, mely a Hogyan képzelik el Magyarország jövőjét? kérdésre kereste a választ. Nem pártpolitikusként, hanem szakértőként térképezték fel a társadalom és gazdaság helyzetét.

- Gyakran megkérdezik, miért van szükség a Nemzeti Konzultációra? - kezdte bemutatkozását az ELTE egyetemi tanára. Eddig a politikusok találták ki, hogy mit képviseljenek, de az lenne jó, ha azt az emberek mondanák meg. Egy nemzet vagyunk, egy a kultúránk, egy nyelvet beszélünk, össze kell fognunk! Erre azért van szükség, mert ha nincs egység, nem tudunk versenyképesek lenni. Az Európai Unióban is egységes, magyar álláspontot kell képviselni, és nem jobb vagy baloldalit.

A résztvevők ezt követően kérdeztek, illetve sokan a véleményüket mondták el, s kérték, tolmácsolják azokat a testület többi tagjának. Egy úr a középvállalkozások helyzetére kérdezett rá. Mint mondta, egyre nagyobbak a terhek és a nagy multik megfojtják őket. A professzor úr elismerte, az ország jövője attól függ, hogy a középosztály meg tud-e erősödni. Fontos, hogy mind a gazdaság szereplőjeként, mind társadalmi szinten függetlenek legyenek, mert ettől él a demokrácia. Ahogy fogalmazott, minden kormányzatnak érdeke, hogy segítse őket. Egy másik vállalkozó, miközben gondjait ismertette, hozzá tette, szeretnének otthon lenni a saját hazájukban. Szentes termálvízben gazdag terület, ezért volt, aki azt szerette volna megtudni, a Testület hogyan vélekedik a termálvíz hasznosításáról. A beszélgetésbe itt bekapcsolódott Farkas Sándor is, aki elmondta, Szentes azért speciális terület, mert nemcsak a gyógyturizmust tudná fejleszteni, hanem a termálvíz több ezer helyi ember megélhetését is biztosítja, pl. az üvegházak és fóliasátrak fűtésével.

A mintegy félórás találkozón szó esett az egyházak szerepéről is. A professzor szerint egy bölcs kormány jobban támaszkodik rájuk, mert az egyház által fenntartott intézményekben nagyobb elhivatottsággal dolgoznak. Egy nyugdíjas korosztályának problémáira hívta fel a figyelmet, mint mondta, nagyon sokan élnek a minimál nyugdíjból, és az energia-, valamint gyógyszeráremelés után már nincs mit beosztani. Egy járókelő válaszolt az idős úrnak, miszerint a választások előtt úgyis kap ígéretet a nyugdíjemelésre.

Náray-Szabó Gábor megígérte, elmondja az üzeneteket, ám nagyon sok az olyan szabály, amit az EU ír elő, és sajnos, nem lehet azonnal megoldani a felmerülő nehézségeket.

(VÉ)


<<< Vissza