<<< Vissza

Tiltakozás a törvénytelen adók ellen
Szentes és az országos politika a századfordulón (I.)

2005. július 1.

 

Képünkön: Kossuth Ferenc országos pártelnök

A köztudatban az él, hogy az 1867. évi kiegyezés és az első világháború kitörése közötti történelmi periódus a "boldog békeidők" korszaka volt: az ország dinamikusan fejlődött, a népek békességben és jólétben éltek, a háború elkerülte a határainkat, a jó király bölcsen irányított. Van ebben némi igazság, de aki behatóbban ismeri az ún. dualista berendezkedés, az Osztrák-Magyar Monarchia időszakát, az jól tudja, hogy a lendületes gazdasági fejlődés társadalmi feszültségektől volt terhes, amelyek 1914-re pattanásig feszültek. A politikai élet sem volt harmonikusnak mondható: a zajos parlamenti harcok, a pártok kiélezett küzdelme jellemezték az egész kort. Az elkövetkezőkben a száz évvel ezelőtti közjogi és politikai csatározásokat villantjuk fel, és egyben bemutatjuk, hogy mindezekhez hogyan viszonyult Szentes város lakossága, illetve politikai elitje.

1903. január végétől a Fejérváry Géza honvédelmi miniszter által beterjesztett újonclétszámemelési törvényjavaslat került a parlamenti küzdelmek középpontjába, amely jelentősen megnövelte volna az ország katonai kiadásait. Február-március folyamán országszerte tüntettek a katonai törvényjavaslat ellen, a parlamenti ellenzék pedig obstrukcióba lépett (agyonbeszélés időhúzási szándékkal). Szentesen a március 15-én tartott ünnepi népgyűlés alakult át tiltakozó gyűléssé. Másnap több mint 100 fős delegáció utazott a fővárosba, s átadta a szentesiek tiltakozó petícióját a parlament elnökének.

A parlament nem szavazta meg a pénzügyminiszternek a közterhekről és az állami kiadásokról szóló törvényjavaslatát, így az ország költségvetésen kívüli (exlex) állapotba került. Széll Kálmán miniszterelnök június közepén benyújtotta lemondását. Az uralkodó Khuen-Héderváry Károly volt horvát bánt bízta meg a kormányalakítással. Az új miniszterelnök a megegyezéses béke híveként tárgyalásokba bocsátkozott Kossuth Ferenc pártelnökkel. Megállapodást kötöttek, amelynek lényege az volt, hogy a kormány visszavonja a Fejérváry-féle katonai javaslatot, az ellenzék pedig befejezi az obstrukciót, és megszavazza az éves költségvetést. Az Ugron Gábor vezette 48-as függetlenségi frakció tagjai azonban nem vettek tudomást a paktumról, és tovább folytatták az obstrukciót. A paktum miatt a Kossuth-párt egysége megbomlott. A többség az obstrukció folytatása mellett foglalt állást, ezért Kossuth Ferenc lemondott a pártelnökségről és sértődötten félrevonult. A függetlenségi táboron belül az Ugron-frakció kerekedett felül, amely a "harcoló ellenzék" elnevezés alatt igyekezett egy táborba gyűjteni az ellenállással szimpatizáló pártok képviselőit.

A szentesi függetlenségiek június 29-én értekezletet tartottak, amelyen elítélték Kossuth Ferenc eljárását, és kimondták, hogy a Szentesi Függetlenségi és 48-as Párt csakis a további küzdelemben látja elérhetőnek a nemzet kívánalmait, jogos követeléseit. Burián Lajos elnök a sajtóhoz eljuttatott nyílt levelében kijelentette, hogy: "A szentesi függetlenségi párt az ország jelen kritikus helyzetében szükségét látja annak, hogy az ország összes választó kerületei országos hírlapok útján hozzák tudomására a jogfeladó országgyűlési képviselőknek, hogy ők a nemzet érzelmeit, kívánságát fent az országgyűlésen nem képviselik, és erről őket a legközelebbi képviselő választáskor tettekkel meg fogják győzni."

A parlamenti ellenzék kiszélesedett obstrukciójával szemben a Khuen-Héderváry-kormány tehetetlennek bizonyult, ezért 1903. augusztus 6-án bejelentette lemondását. Hosszabb kormányválság következett. A feszültség csak tovább fokozódott, amikor Ferenc József ismét Khuen-Héderváryt bízta meg a kormányalakítással.

Az országos tiltakozási hullámhoz Szentes városa is csatlakozott. Szeptember 24-én rendkívüli városi közgyűlést hívtak össze, amelynek egyetlen napirendjét Burián Lajos és társai által benyújtott indítvány képezte. Ebben azt kezdeményezték: mondja ki Szentes város képviselő-testülete, hogy mivel az 1867/X. tc. a törvényhozás által meg nem szavazott adók beszedését törvénytelennek nyilvánítja, ennek következtében Szentes város képviselő-testülete utasítja a városi adóhivatalt, hogy semmiféle állami adót be ne szedjen mindaddig, míg az a törvényhozás által megszavazva nem lesz. Az indítványt a városatyák többsége hangos éljenzéssel fogadta.

Az elhúzódó politikai válság megoldásának reményében november elején az uralkodó az erélyéről közismert Tisza Istvánt bízta meg kormányalakítással. Az „erős kéz“ politikáját megtestesítő Tisza a legfontosabb feladatának a válság gyors felszámolását, a parlamenti anarchia megfékezését tekintette. A programját fogadó ellenzéki obstrukcióra azzal válaszolt, hogy kimondatta a délutáni parlamenti ülések - öt és kilenc óra közötti - bevezetését. A házszabályok módosítása kiváltotta az ellenzék heves tiltakozását, de visszatetszést szült a kormányzó Szabadelvű Párton belül is. Az egyre élesedő parlamenti harcnak ezúttal is Kossuth Ferenc vetett véget, aki a mérsékelt ellenzék nevében békét ajánlott Tiszának. Az Ugron- és a Szederkényi-csoport az alkut nem fogadta el, és tovább folytatta az obstrukciót.

Kossuth Ferenc újabb meghátrálása általános felháborodást keltett a szentesi függetlenségi ellenzék tagjaiban. December 13-án egyhangúlag hozott határozatukban bizalmatlanságot és megvetést szavaztak Kossuth Ferencnek és a "hatalom előtt vele együtt leszerelt hazaáruló híveinek", ugyanakkor köszönetet mondtak a tovább harcoló ellenzéki honatyáknak.

Labádi Lajos


<<< Vissza