<<< Vissza

Megyei Petőfi-szavalóverseny

2005. július 1.

 
József Attila születésének 100. évfordulóját ünnepelte az ország, s ennek jegyében rendezte meg a Petőfi Sándor Általános Iskola a már hagyományos megyei szavalóversenyét.

A megye minden településéről érkeztek vendégek az iskolába. Bár az intézmény Petőfi-szavalóversenyt hirdetett, ennek ellenére nem volt kötelező most sem Petőfi-verset előadni. Az 5-6. osztályosok szívesen tolmácsolták többek között Csokonai, Petőfi, Heltai, Szabó Lőrinc, Juhász Gyula, Weöres Sándor, Romhányi József, Kányádi Sándor verseit.

A kisebbek előadását Pozsár Ferenc csongrádi előadóművész értékelte zsűritársai (Szebeni Zoltán Horváth Mihály Gimn. tanára, Woitzekné Mátra Tünde Ildikó Derekegyházi Ált. Isk. igazgatója) segítségével, és látta el hasznos tanácsokkal a kis előadókat. E korosztály legkiemelkedőbb tolmácsolást nyújtó diákja, az első helyen végzett Takács Gergő (Petőfi Sándor Ált. Isk., felkészítő nev.: Fári Andrea).

Különdíjban részesült Bődi Dénes a Petőfi Sándor Ált. Isk. diákja (felkészítő nev.: Fári Andrea).

A 7-8. osztályos korosztály előadásában főleg az úgynevezett "nagy" versek kerültek előtérbe. Több verstolmácsolás hangzott el Arany János, Kosztolányi, Juhász Gyula, Babits Mihály, Reményik Sándor, Márai Sándor, József Attila költeményei közül, s bizony a meghatottság több ízben könynyeket csalogatott a vendégek szemébe. A nagyobbak munkáját már nehezebben tudta értékelni a zsűri (Csizmadia Judit szegedi szaktanácsadó, dr. Keresztesné Farkas Erzsébet, a Klauzál Gábor Ált. Isk. és Szurmik Zoltán, a Horváth Mihály Gimn. tanára), hiszen a választott versek komolysága, az előadásmódok érettsége nagyon meglepte a bírálókat és a pedagóguskollégákat egyaránt. Míg a teremben a zsűri dolgozott, addig a folyosón a pedagógusok beszélgettek a gyerekek versválasztásáról. Kisebb csoportokban valóságos szakmai konferenciák alakultak. A fő téma mindenütt az volt, hogy miért ennyire sötét, tragikus a kép a tizenévesekben? Miért ilyen komor a versválasztás? Erre az egyik lehetséges válasz a tankönyvek szerkezete, de olyan vélemény is elhangzott, mely szerint ennek a korosztálynak nagyon kevés verset kínálnak a könyvespolcok...

Ebben a korosztályban Nógrádi Fanni a Petőfi Sándor Ált. Isk. tanulója (felkészítő nev.: Fári Andrea) különdíjat kapott.

Kis-Rácz Antalné
m. szaktanácsadó


<<< Vissza