<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. július 1.

 
Kérdés:
Tevékenységét kezdő egyéni vállalkozó költségeit hogyan számolhatja el tételesen?
J.A.

Válasz:
Az egyéni vállalkozó a vállalkozói adóalap kiszámításához a szja törvény 4. és 11. sz. mellékletében foglalt rendelkezései alapján számolhat el költséget. A kiadás igazolására csak az áfa törvényben meghatározott számla, egyszerűsített számla felel meg abban az esetben, ha a vállalkozó olyan terméket, szolgáltatást vásárol, amelynek az eladója bármely oknál fogva ezek átadására kötelezett.

Általános szabály, hogy költségként csak a naptári évben ténylegesen felmerült, és szabályszerűen bizonylatolt olyan kiadás számolható el, amely a jövedelemszerző tevékenységgel összefüggésben merült fel. Az elszámolható kiadások körében az általánostól eltérő szabály vonatkozik az értékcsökkenési leírás alá vont tárgyi eszközökre, nem anyagi javakra és a járművekre.

A kezdő vállalkozó az első adóévben költségként számolhatja el a tevékenység megkezdését megelőző 3 évben felmerült, a tevékenység megkezdésével és gyakorlásával összefüggő kiadásait, ha azokat korábban költségként nem számolta el, illetőleg elkezdheti az értékcsökkenési leírást a nem anyagi javak és a tárgyi eszközök után.

Jellemzően előforduló költségek

Költségnek minősül az anyag- és árubeszerzésre, szállításra kifizetett összeg a tárgyi eszközök, nem anyagi javak értéke, ha azok egyedi értéke nem több 50 ezer forintnál, az alkalmazott munkabére és az azt terhelő társadalombiztosítási járulék, munkaadói járulék. A főállású segítő családtag juttatása. Költségként érvényesíthető az olyan biztosítási díj, amelynek biztosítottja az alkalmazott, az alkalmazott javára az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás, az alkalmazottnak nyújtott természetbeni juttatással összefüggő kiadás, és annak közterhei, a megfizetett cégautó adó.

Költségként számolható el kizárólag a tevékenységgel összefüggő biztosítási díj, a pénzintézettől felvett üzleti hitelre fizetett kamat. Költségnek minősül a tevékenység folytatásával összefüggő illeték, vám-és perköltség, a tevékenység gyakorlásával összefüggésben felmerült utazás– és szállásköltség, a nem megállapodás alapján befizetett saját társadalombiztosítási járulék, baleseti járulék, a vállalkozói járulék, a telefon, a rádiótelefon költsége is. Elszámolható még költségként a tevékenységhez szükséges munkaruha közül az, amelyet a szja törvény adómentesen adható munkaruhák között nevesít.

A tevékenységgel arányosan számolhatók el azok az igazolt kiadások, amelyek nem kizárólag a jövedelemszerző tevékenységgel összefüggésben merülnek fel.

Az egyéni vállalkozó költségként számolhatja el a vállalkozói kivétet. A vállalkozói kivét összegét összevonandó jövedelemnek kell tekintenie.
A felsorolás természetesen nem teljes - terjedelmi korlátok miatt - részletesebb felsorolást a törvény két fent említett melléklete tartalmazza.

Várjuk az Ön kérdéseit is a rovatba a 06-(30)-680-48-17 vagy 06-(20)-321-57-50 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


<<< Vissza