<<< Vissza

Pályázható forintok
Megalakult a Városi Civil Tanács

2005. július 1.

 
A városban 82 civil szervezet jelezte az önkormányzat megkeresésére, hogy szívesen részt vennének abban a közös munkában, ami a városvezetés és a non profit szervezetek között alakul ki. A Városi Civil Tanács tagjait sajtótájékoztató keretében mutatták be.

Mint Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera aljegyző elmondta, az egyesületek elektorokat delegáltak, akik részt vettek azon a szavazáson, melyen a tanács tagjaira voksoltak. A civil szervezeteket működésük alapján 6 ágazatba sorolták. Így egészségügyi és szociális; sport és szabadidős; kulturális, ismeretterjesztés és kisebbségi jogok; oktatás, ifjúság- és gyermekvédelem; valamint városépítés, szépítés, környezetvédelmi tevékenység. Ez utóbbiba beolvasztották a közrend, közbiztonság és bűnmegelőzési tevékenységet is, ezért a 6 ágazatból végül 5 lett. Minden ágazatnak 1 önkormányzati és 1 civil tagja van.

A tanács tagjait Garai Sz. Imréné, a Polgármesteri Iroda civil szervezetekért felelős munkatársa mutatta be. Ezek szerint: Dr. Szerb János (Szentes és Környéke Cukorbetegeinek Egyesülete) az egészségügyi, Gilicze Andrásné (595. Bethlen Gábor Cserkészcsapat) az oktatási és ifjúságvédelmi, Tariné Lantos Piroska (Klauzál DSE) a sport, Balogh Terézia (Koch János Csongrád megyei TIT Szentesi Szervezete) a kulturális és Szabó Lajos (Honvédők Bajtársi Egyesülete) a városépítési, környezetvédelmi és bűnmegelőzési ágazat képviselője.

Amennyiben a képviselő-testület szeptemberi ülésén jóváhagyja a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítását, akkor a civil tanács tagjai tanácskozási joggal vehetnek részt a bizottsági és a testületi munkában. Ez ugyan csak vélemény-nyilvánítási lehetőséget jelent, de Gellérffy László szerint, ezzel a joggal is nagyon sokat el lehet érni. A Nemzeti Civil Alapprogram Dél-Alföldi Kollégium miniszteri megbízottja elmondta, Csongrád megyében Szentes az egyedüli, ahol megalkották a civil stratégiát. Ez azért is örvendetes, mert elindult egy partnerségi együttműködés az önkormányzat és a non profit szervezetek között. Az Országgyűlés két éve fogadta el a Nemzeti Civil Alapprogramról szóló törvényt, ami kimondja, hogy amennyi pénz a felajánlott 1%-ból befolyik, ugyanannyit tesz hozzá a kormányzat. Így ma az NCA 7 milliárd forintból gazdálkodhat. Minél többen ajánlják fel személyi jövedelemadójuk 1%-át, annál több pénzt tudnak a civil szervezeteknek kiosztani - hangsúlyozta Gellérffy.

Az NCA idén tavasszal is kiírta működési pályázatát, melyre 24 Szentes és kistérségi egyesület pályázott sikeresen. A Szentesi Szabadidős Sportklub 400 ezer, a "Mosolygósabb Régióért" Kulturális Közhasznú Egyesület 500 ezer forintot kapott működési költségeinek fedezésére. Nyertek a zenebarátok, a nagycsaládosok és a kiséri óvodások alapítványa is. Összesen 7 millió forintot osztottak szét, átlagosan 2-300 ezer forint jutott egy-egy pályázónak.
A Nemzeti Civil Alapprogram várhatóan ősszel újabb pályázatot ír ki az egyesületek részére. A miniszteri megbízott mindenképp arra buzdítja a szervezeteket, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, és készítsék el pályamunkájukat.

Vanó Éva


<<< Vissza