XLI. évfolyam 44. szám

2009. november 6.

Ösztöndíj-átadás

Bursa Hungarica helyett városi támogatás

Felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjat vehetett át október 31-én 178 fiatal a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ dísztermében. Az egyetemek és főiskolák szentesi diákjai átlagban 30 ezer, valamint 15 és 50 ezer forint közötti öszszegben részesültek.

Az elmúlt években öszszességében mintegy 28 millió forintot, idén 5 millió 175 ezer forintot osztottak szét felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjként, a tanulók között az első évesek, és az idei évben szakdolgozatukat írók is helyet foglaltak. Az egyetlen közös vonás az, hogy a fiatalok első diplomájukat szerzik.

2009. november 6.

A lakbérhátralék kezelése

Önkormányzati tulajdonú bérlakások bérleti díja

Kivételesen méltányos lakbér helyett, kivételesen méltányos lakbértámogatásra kell koncentrálni, hangzott el a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Horváth István (Pálmások Szövetsége) kijelentette: az anyag tárgyalásakor szembesültek azzal a ténnyel, hogy a lakbérhátralék szeptember 30-án valamivel meghaladja a 15 millió forintot. Vannak, akik (talán életkoruknál fogva) soha nem tudják rendezni a lakbérhátralékukat. Indítványozta: bizonyos szempontrendszer szerint engedjék el a tartozást, vagy mérsékeljék azt. A javaslattételt a szakbizottságok feladatául szabta.

2009. november 6.

A kórház ajánlja felvételét

Egy intézmény, így a Dr. Bugyi István Kórház elsődleges küldetése és missziója az egészségügyi ellátás biztosítása a térség lakossága számára. Nemcsak a gyógyítás, hanem a térség megelőző egészségügyi ellátása, tehát a prevenciós program is hangsúlyos, hiszen az ellátásból a fekvőbeteg ellátás csak egy szelet - jelentette ki dr. Baráth Lajos főigazgató azon a sajtótájékoztatón, melyen az intézmény H1N1 elleni védőoltással kapcsolatos állásfoglalását ismertették, miszerint ajánlják a lakosság számára felvételét. Elhangzott: A visszajelzések alapján az új típusú influenza elleni oltás iránt az érdeklődés nem több mint a hagyományos iránti igény.

2009. november 6.

Bravúros táncosok

Évek óta futószalagon hozza a sikereket a Szilver TSE, így volt ez a helyi rendezésű országos versenyen is a sportcsarnokban. A László-Mikes kettős borítékolható és megnyugtató győzelme mellett a Hegyes-Kis páros egyedülálló teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet: a junior korú táncosok indultak mindenben, amiben lehetett.

Szatmári-Nagy Szilvia, a Szilver vezetője elárulta, a bajnokságokat a szövetség rendezi, most azonban kivételes eset, hogy a klub ezeket is megkapta. Így a tíz-tánc-ranglista-versennyel együtt korosztályos latin és standard magyar bajnokságokat is láthattak a szentesi nézők. Vérpezsdítő ritmusok festették alá az átlagosan 100 és 200 ezer forint közötti értékű ruhakölteményekben pörgő-forgó táncosok mozdulatait. Látványossága mellett izgalmasra is sikerült a versengés, sérülésekkel tarkítva: a Szilver egyik reménységét, Borbás Csabát mentő vitte el, a verseny végére már tudni lehetett, hogy nem komoly a baj, csak izomgörcse volt.

2009. november 6.

Szép új világ.?!

Olvasónk írja

Kicsit furcsának, sőt szemet bántónak is tűnhet ez a sok mondatvégi írásjel, de ennek a néhány pöttynek és vonalnak súlya van. Magyar nyelvünk csodálatos kifejező világát sokféleképp alakíthatjuk, árnyalhatjuk, akár írásban, akár szóban tesszük ezt. De nagyon nem mindegy, hogy milyen apropóból, milyen céllal, kinek és hogyan próbálunk üzenetet közvetíteni, mert elsősorban saját magunkat minősítjük vele. Egy ilyen tanulságos és meglehetősen "intenzív verbális élmény" történt velem. A tanulságot mindenki szűrje le magának, én is ezt tettem.

2009. november 6.

Emléktábla és festmény készült

Kétszáz éve született Horváth Mihály történetíró (IV.)

Vastagh György: Horváth Mihály (1885)Az történt, hogy időközben megkezdődött a szentesi megyeháza építésének előkészítése, emiatt a város főtere romokban hevert. A városatyák nem szerették volna, hogy a táblaavatásra érkező vendégek ilyen rendezetlen állapotban ismerjék meg Szentest. Azt találták ki, hogy valamivel később hármas ünnepet tartanak, egybekötve a Horváth Mihály-emléktábla avatását a város másik nagy szülöttének, Tóth József színművész emléktáblájának leleplezésével, valamint a főtér díszévé vált neoreneszánsz megyeháza átadási ünnepségével. A megyeháza építése azonban elhúzódott, 1884 tavaszán pedig kiderült, hogy a megye nem is akar ünnepélyes székházavatót tartani.

2009. november 6.

A stresszről

A stressz - egy "gyilkos" portréja. Milyen hatást gyakorol egészségünkre, környezetünkre című filmvetítésre várják az érdeklődőket november 12-én, csütörtökön 18 órakor a városi könyvtárban.

2009. november 6.

Nemzetközi konferencia Nagybányán

Az "Állatterápiával a Fogyatékkal Élő Emberekért", az Európai Bizottság által támogatott projekt negyedik találkozóját a romániai partnerek rendezték meg a közelmúltban Nagybányán. A program résztvevői októberben Nagybányán, a máramarosi bércek lábánál cserélték ki tapasztalataikat. A program nemzetközi konferenciával kezdődött, melynek témája volt a Fogyatékosság és Terápiák, kapcsolódva a projekt témájához. A hazai szakembereken kívül olasz, török és amerikai előadó is szerepelt a gyakorlaton, és a praktikus, ismeretek átadására fókuszáló előadók között. A magyarokat Kézsmárkiné Piti Irén szentesi gyógypedagógus-lovasterapeuta képviselte a Jó Úton-Lóháton című prezentációjával, melyben a Jó Úton-Lóháton Alapítvány szakembereként megszerzett tapasztalatokról, az elért eredményekről számolt be, majd képekkel, videofelvétellel mutatta be az elmondottakat.

A programban volt még többek között a rendezők, az Esperando Egyesület terápiás központjának megtekintése, részvétel kutyaterápia-bemutatón, a következő meetingre megvalósítandó feladatok megbeszélése. Mindezek természetesen az "állatterápiás projekt" maradéktalan megvalósításához szükségesek.

Az érdeklődők továbbra is figyelemmel kísérhetik munkánkat a http://euanimaltherapy.europole.org projekt honlapon.

Kézsmárkiné Piti Irén

2009. november 6.

Állandó korcsolyapálya

Évfordulónaptár - 2009.

95 éve, 1914. nov. 1-jén megjelent A Szentesi Tudományos Mozgószínház Híradója c. reklámújság. Kiadója a Szentes és Vidéke; felelős szerkesztője Lichtenstein Manó.

20 éve, 1989. nov. 1-jén megtörtént a Kossuth utcai új postaközpont hivatalos átadása. Avató beszédet mondott Kertész Pál, a posta vezérigazgató-helyettese. - Megalakult a Szabad Demokraták Szövetsége szentesi szervezete.

2009. november 6.

Negyvenöt év a betegekért

Szentes város Díszpolgára: id. dr. Kispál MIhály

A Dr. Bugyi István Kórház főigazgatója, dr. Baráth Lajos, valamint orvosigazgatója, dr. Gyenes Ágota is köszöntötte id. dr. Kispál Mihály főorvost, aki díszpolgári címet vett át október 23-án Szirbik Imre polgármestertőlA képzőművészek, írók, előadóművészek, ha maradandót alkotnak, munkásságukat megőrzi a szobor, a festmény, a könyv újabban a hanglemez, a film, a CD. Az orvosokra idővel kollegák, fiatalabb tanítványok emlékeznek, illetve betegek és azok hozzátartozói is. Az október 23-i városi ünnepségen Szentes új díszpolgárára dr. Papp Zoltán főorvos, helyhatósági képviselő emlékezett. Alább az ő szavait idézzük.

2009. november 6.

Köznapi szilánkok

A számok közé rejtve szinte pólótörténeti kuriózum született. A Szentes férfi csapata uszodában talán még soha nem kapott ki olyan arányban Szegedtől, mint legutóbb. Vasutas kifejezést kölcsönvéve, csak nehogy "szárnyvonalra" kerüljünk idővel a vízilabda OB I. osztályban.

Kiváló magyar historia professzor mondta nemzeti történelmünkre utalva, hogy balsors nincs, csak gyenge teljesítmény és hibás felfogás létezik. Nos, ha igaz, akkor friss szlovák szavazati előrejelzés, illetve közvélemény-felmérés szerint az ottani, két magyar párt közül - külön-külön - egyik sem éri el a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százaléknyi támogatottságot a jelenlegi állás alapján. Együttesen és összeadva viszont megközelítik a 8 százalékot. Mintha sikerült volna az anyaországból "átexportálni" a magyar széthúzást.

Az első "gördülő sztrájk" lényegi következményét úgy foglalták össze az egyik szakszervezet prominens képviselői, hogy sikerült lebénítani a vasúti közlekedést az egész országban! A legfőbb cél, ha ez volt, akkor - minden rosszindulat nélkül - az utazóközönség csak úgy kommentálhatja, hogy egész életükben ez legyen a legnagyobb örömük.

Sajnos előfordulhat, hogy az agyonemlegetett újfajta influenzának Szentesen is lesznek "páciensei". Részben az országos médiák közreműködésével, szinte hisztérikus nyilatkozatháború alakult ki a nyilvánosság erőterében, hogy van-e, vagy nincsen mellékhatása a hazai gyártású vakcinának. Talán üzleti számításból, talán zavarkeltési, közszereplési vágyból, vagy tájékozatlanságból egymásnak ellentmondó vélemények kaptak és kapnak lábra nap, mint nap. Jó lenne - már csak a szentesiek érdekében is -, ha az országos tévékben és rádiókban a hívságos okoskodás helyett a tények, az autentikus szakemberek állásfoglalásai vennék át a főszerepet. Ez egyébként a hiteles és pontos közönségszolgálat legelső feltétele is.

- bert

2009. november 6.

Hétfőtől Terney-napok

Hagyományosan a Terney Napok keretében emlékeznek meg a középiskolai kollégium névadójáról, azóta, hogy a diákszálló 1994-ben felvette az egykori legendás gimnáziumi igazgató és rajztanár nevét. Minden évben, így november 9-én, hétfőn 15 órakor Terney Béla sírjánál kezdődik a megemlékezés, ezután a kollégium falán lévő emléktáblát koszorúzzák meg, majd 18 órakor a kollégium tehetséges diákjainak munkáiból rendeznek tárlatot.

Másnap a kilencedikes kollégisták vetélkedőn bizonyíthatják, mennyire sikerült megismerniük jelenlegi második otthonukat, Szentest. Helyszín a Központi konyha ebédlője. Este 20 órakor Érdekességek az olvasás történetéből címmel tart előadást Poszler György. Helyszín a kollégium.

A harmadik napon (17-19 óra) DrámaiShow lesz, ahol a gimnázium drámaisai mutatkoznak be a Központi konyhán.

A zárónapon, csütörtökön kreatív művészeti foglalkozást tartanak az érdeklődőknek, a Művészetek Háza közreműködésével. 20 órakor Szentesi filmhíradók vetítésére kerül sor a kollégiumban.

2009. november 6.

Pénzváltás és pénzcsere a postán

Közhasznú tudnivalók

Olvasóink kérésére és érdeklődésére a posta illetékesétől az alábbi hasznos és aktuális ismereteket közöljük.

Szentes postahelyein működő pénztárak a bankjegyeket, érméket befizetésként díjmentesen elfogadják. Kivétel ez alól a hamisgyanús, és a forgalomból bevont bankjegy, illetve érme. A pénzváltás és a pénzcsere díjköteles szolgáltatás.

Pénzváltás lehetőségei: bankjegynek más címletű bankjegyre, bankjegynek érmére, érméknek más címletű érmékre, érméknek bankjegyre történő váltása.

A pénzváltás szolgáltatás címletenként 50 darabig díjmentes. A címletenként 50 darabot meghaladó darabszám esetén az 50 db feletti rész után a hirdetményben közzétett díjat kell fizetni. A jelenleg hatályos díj: érmék esetén az 50 db feletti rész értékének 6 százaléka, bankjegyek esetén az 50 db feletti rész értékének 2 százaléka. A mindenkor hatályos hirdetmény az ügyféltérben olvasható.

Pénzcsere: nehezen felismerhető, sérült, hiányos (csonka) bankjegy, illetve érme ugyanolyan címletű bankjegyre, illetve érmére történő cseréje. Ezt a szolgáltatást is valamennyi postahely nyújtja. A hiányos (csonka) bankjegyet abban az esetben fogadják el, amennyiben az ügyfél a bankjegynek a felénél nagyobb részét benyújtja.

Forgalomból bevont, törvényes fizetőeszköznek már nem minősülő bankjegyet, illetve érmét a bevonást követő fél évig díjmentesen becserélik. Fél év után az MNB törvényben meghatározott időpontig (bankjegyek esetén a bevonást követő 20 évig, érmék esetében a bevonást követő 5 évig) a megyeszékhelyi és a megyei jogú városok 1. sz. postái cserélik be díjazás fejében. A pénzcsere díja szintén díjköteles.

A posta az átvett fizetőeszközök valódiságát minden esetben megvizsgálja. A hamisítás gyanúsakat átvételi elismervényre bevonják, majd az MNB részére megküldik valódiságvizsgálatra. Amennyiben valódinak minősül, akkor az ellenértéket postautalványon megküldik a tulajdonosnak. Amennyiben nem minősül valódinak, akkor azt az MNB térítés nélkül bevonja, erről levélben értesítik az ügyfelet.

2009. november 6.

Dísz-szórókút a Kálvária temetőben

Korszerű és elegáns temetkezési forma

A hagyományos halottak napi városi megemlékezések keretében mutatták be a Kálvária temető új, és a dél-alföldi régióban egyedülálló szolgáltatását. A változó temetkezési kultúra hozta létre az igényt a dísz-szórókút beüzemelésére.

A temető díszsírhelyeinél alakítottak ki szóróparcellát, itt található a készülék. A megemlékezésen Paulovics Tamás szavalata és Andor Csilla éneke között Kovách Péter református lelkipásztor osztotta meg halottak napi gondolatait a hallgatósággal.

2009. november 6.

Fővadász a külterületi szemetelésről

Nemcsak őzre, fácánra figyel:

A tapasztalt, jó vadász nemcsak vadat lő, nemcsak sportos kikapcsolódást választ, hanem - akármilyen szokatlan a kifejezés - gazdálkodik is az erdők, mezők állatvilágával, például őzekkel, fácánokkal, nyulakkal, akár létszámukról, élőhelyeikről, védelmükről, netán téli etetésükről van szó. A "puskás ember" ismeri, tiszteli a természet rendjét, mert végeredményben ő is egyik szereplője a végtelen körforgásnak. Felesleges és értelmetlen károkat mostanában azok a "civilek" okoznak, akik Szentesről kihordják, kiviszik a szemetet, a hulladékot a határba, a külterületre hiába hallanak, látnak annyi információt, kérést a környezet megóvásáról a rádióban, a tévében.

2009. november 6.

Ami a levéltáros sajátja

Állhatatosság, tisztesség

Egy országos díj esetében ritkán esik vidéki emberre a választás. Így van ez a levéltáros szakmában is. Ezért gondolták úgy a Csongrád Megyei Levéltárnál, hogy ők is alapítanak egy díjat, melyet az egykori levéltáros kollégáról, a Szegedi Levéltár volt igazgatójáról, Oltvai Ferencről neveztek el. A díj odaítélésénél a dolgozók döntenek arról, hogy ki kapja meg. Évente egyszer adják ki, idén már a negyedik alkalom volt ez, és a többség Labádi Lajosra szavazott. Jelentősége, mint ahogyan a szentesi levéltár igazgatója fogalmazott: a vidéki levéltárosok is egyfajta erkölcsi elismerésben részesülhetnek. Állhatatosság, tisztesség (ez az oklevélből is kiolvasható), ami sajátja kell, hogy legyen az embernek a pályán.

2009. november 6.

Eredményes év van mögöttük

Tavaly novemberben nyílt meg a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon

Közel egy éve (2008. november 13-án) kapta meg a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon a működési engedélyt, tavaly november 17-én kezdtek beköltözni a lakók az intézménybe, mely idén március 16-tól már teljes létszámmal működik. Jelenleg 102 ellátottja van az önkormányzati fenntartású otthonnak, negyvenen - közülük tizenketten sürgősen - várakoznak elhelyezésre. Az egyéves fennállást meg is ünneplik az otthonban november 13-án, pénteken 10 órától műsorral, illetve Jarolics Béla önálló tárlatának megnyitásával.

2009. november 6.

Ifjúsági kezdeményezésekért

Mobilitás Ifjúsági Hetet rendeztek országszerte októberben, melynek keretében valamennyi régióban ifjúsági és civil programokat szerveztek, az Európai Ifjúsági Hetek sorozathoz kapcsolódva, a program szellemiségének továbbvitelével. Ennek keretében Szentesen, Szegváron és Derekegyházon is egyeztetésre került sor a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda szakemberei és a fiatalok, civil szervezetek között.

2009. november 6.

Matiné

A Gyermek klub keretében délutáni matinét rendeznek november 10-én, kedden 17 órától. Bővebb információt a helyszínen és a 314-211-es telefonszámon kaphatnak. A foglalkozásra a belépés ingyenes!

2009. november 6.

Gondolkodók

Miért nem szeretünk gondolkodni? címmel tartanak összejövetelt november 9-én, hétfőn 18 órakor. A gondolkodók klubjának tagjai a fenti kérdésre keresik a választ találkozójuk alkalmával, a városi könyvtárban.

2009. november 6.

Borünnep

Az Új bor ünnepe című borkóstolóval egybekötött verses-zenés estre várják az érdeklődőket november 11-én, szerdán 18 órakor. A városi könyvtárban tartandó rendezvény vendége Gulyás Ferenc, a Szent Vince Borrend elnöke.

2009. november 6.

A vőfélytalálkozón mondták

A vőfélyeknek fontos szerepük van a lakodalomban. Színvonala a vőfélytől és a zenekartól függ. Ha ezek gyengék, akkor keserű szájízzel "bulizik" mindenki, de ha kiváló a vőfély, jó a program, akkor szívesen és örömmel gondolnak vissza az eseményre. Körmendi Béláné Anikó, a vőfélytalálkozó főszervezője szereti a népi kultúrát, a népi játékokat, a szórakozást és a szórakoztatást. 2001-ben szervezett először parasztlakodalmat Szentesen. Ez akkora sikert aratott, hogy azóta minden évben követelik a résztvevő társaságok az esemény megrendezését.

2009. november 6.

Férfi kézilabda torna

Négy csapat részvételével férfi kézilabdatornát rendezett a Szentesi Kinizsi SZITE kézilabda szakosztálya. Szabó Levente, a szakosztály vezetője elmondta, hogy a torna Orosz Tibor - az utánpótlás együttesekért felel - ötlete volt, amelyben Deszk és a Makó csapata mellett a szentesi öregfiúk és a Kinizsi nagyon fiatal, de a felnőttek között induló csapata játszott.

A szokatlanul nagy iramú mérkőzéseken a "öregek" kellően helytálltak, hiszen az első meccsükön a Makó csapatát az utolsó pillanatokban megverték. A megfiatalított Kinizsi a megyei I. osztályban szerepel, ahol a tavalyi három után most öt csapat részvételével folyik a bajnokság. Mivel kevés a mérkőzés-lehetőség, azért szerveznek ilyen tornákat, mert azok a fiatalok, akik lejárnak edzésre csak úgy fejlődhetnek, ha kellő számú mérkőzés van mögöttük.

2009. november 6.

Jó évzárás az atlétáknál

A múlt héten Veszprémben megrendezett országos minősítő dobóversennyel befejeződött az atléták idei szabadtéri versenyeinek sora. A Szentesi Maximus SE dobói nagyon jó évet zártak. Az eredményekről és a további tervekről kérdeztük Benkő-Kárai Márta edzőt.

- Nagyon jó versenyidőszakot zártunk, jó eredményekkel és minősítési szintekkel. Az év elején két aranyjelvényes szint teljesítését, és országos bajnokságon döntőbe jutást tűztünk ki célként - hallhattuk az edzőtől. - Árgyellán Dávid két számban diszkoszvetésben és összetett versenyen - súlylökés, diszkoszvetés, gerelyhajítás, távolugrás - indult és teljesítette az aranyjelvényes szintet.

2009. november 6.

Szabadidős

A Szeretetakció a szegények karácsonyáért programsorozat keretében sportversenyeket rendez a Szabadidős Sportklub. A Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban amatőr női kézilabda tornára kerül sor. A Kontavill Lőcsarnokban (Ipartelepi út) november 14-én, szombaton 9 órától légfegyveres lőversenyt szerveznek, nevezni a helyszínen lehet. November 14-én, szombaton 8 órától amatőr teremlabdarúgó tornára kerül sor a városi sportcsarnokban.

A Szabadidős Sportklub Elnöksége köszönetet mond azoknak, akik személyi jövedelemadójuk 1 százalékának felajánlásával a klub működését támogatták. A 101.433 forint összegű felajánlást a klub gyermek- és ifjúsági programok szervezésére fordította.

Tisztelettel kérjük a magánszemélyeket, hogy adójuk 1 százalékával továbbra is támogassák a szervezet tevékenységét. Adószám: 19084530-1-06.

2009. november 6.

Pontokért a Pécs ellen

Esélyeshez méltóan, 13-8-ra nyert az Eger együttese a Bodrogi Bau-Offshore Outlet-Szentesi VK férfi vízilabda csapata ellen az elmúlt hét közepén, majd szombaton, a világklasszisokkal érkező Vasas is nyerni tudott városunkban. A 14-7-es vereség ellenére dicséret illeti a mieinket, mert egy pillanatra sem adták fel a küzdelmet, nem omlottak össze a jelentős angyalföldi előny ellenére sem, sőt, az utolsó negyedben bátran, harcosan játszva négyszer is bevették riválisuk kapuját. 0-4 után szerezte első gólját Jaksa révén a Szentes, majd sokáig csak Vasas-gólt láthatott a hazai publikum. Varga Dénes és Hosnyánszky Norbert jóvoltából parádézott a Vasas, majd a mi Vargánk, István lőtte a második gólunkat. Érdekesség, hogy az első kilenc fővárosi gól közül nyolcat (!) emberelőnyből szerzett Földi László csapata, ez a mutató a mérkőzés végére 14/10-re módosult. Két negyedet követően az öt perces szünetben összekapta fiait Vass Sándor, a Szentes trénere, talán ennek tudható be, hogy bátrabbá, és ami nem mellékes, eredményesebbé vált a csapat támadójátéka. Az utolsó nyolc percben már Éles Vilmostól is azt láthatta a közönség, amire előtte három negyeden keresztül várt: hatalmas lövéseket és bombagólokat. Hajtós, "rakkolós" mérkőzésként értékelte a látottakat Vass Sándor, aki a találkozó végén elégedett volt játékosai hozzáállásával, küzdőszellemével, és az eredménnyel is. Azt azonban nyomban hozzátette, hogy az első félidőben nagyon paszszívak voltak támadásban, ezért volt szükség a keményebb szavakra a nagyszünetben. A mester szerint örömteli, hogy két komoly játékerőt képviselő csapattal szemben is helyt álltak, most viszont két olyan hazai összecsapás következik, amelyen már mindenképpen, pontot, pontokat kellene szereznie játékosainak. A Pécs elleni november 7-i mérkőzés, szombaton 18.30 órakor kezdődik a ligeti uszodában, ahol a két csapat korábbi meccseit ismerve minden bizonnyal most is forró percek várnak játékosokra, szurkolókra egyaránt.

H. V.

2009. november 6.

A birkózók mindennapjai

A nemrégiben újraéledt szentesi birkózók továbbra is "élik" rendszeres napi életüket: edzenek és készülnek a következő versenyekre. A Klauzál utcai iskola felújítása miatt, jelenleg a Damjanich iskolában vannak az edzések hétfőn, szerdán és pénteken. Az eddigi két tornatermi edzés helyett most már heti három alkalommal van lehetőségük megtartani a foglalkozásokat.

Az ősszel voltak Orosházán, Soltvadkerten meghívásos országos versenyeken, az elmúlt hétvégén pedig Abonyban szerepeltek. A szentesi fiúk ma már nem esélytelenül mennek el a versenyekre, hiszen legtöbbször érmekkel térnek haza. A létszám 20 körül van, de vannak cserélődések. Van olyan, aki abbahagyja, de vannak új gyerekek is. A stabil mag több mint egy éve szorgalmasan jár edzésre és a versenyekre. Rónyai Zoltán edző szerint egyre több olyan gyerek jár hozzájuk, akik reményekre jogosítanak a különböző versenyeken.

A jövőbeli tervekről annyit el lehet mondani, hogy márciusban tervezik a diákolimpia országos birkózó döntőjét a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban. Jelenleg a szervezésnél tartanak. A Magyar Birkózó Szövetség az engedélyt megadta, most már a város vezetésével történő egyeztetések következnek. A versenyt két naposra tervezik, ahol közel 350 versenyző lépne szőnyegre, ahol a diák II-es korcsoport és a leányok szerepelnének.

(Garai)

2009. november 6.

Gyenge játék, vereség

Győzelemre számítottak, végül pont nélkül maradtak a Legrand-MetalCom Szentes futsal csapatának játékosai. A végig tompán játszó szentesiek a Csömör együttesétől kaptak ki hazai pályán 4-1-re, úgy hogy ellenfelük semmi különöset nem nyújtott a pályán, roppant fegyelmezetten és határozottan védekeztek, és az adódó ellenakcióikat góllal fejezték be - köszönhetően a szentesi játékosok előzékenységének is. 0-1 után mindent megtett az egyenlítésért a Legrand, de a támadásokban nem volt sem erő, sem fantázia, a csömöriek különösebb nehézség nélkül verték vissza a szentesi próbálkozásokat. Kilenc perccel a találkozó vége előtt, 0-2 után Kerepecky góljával szépítettek a mieink, sőt, szinte azonnal az egyenlítés is összejöhetett volna, ám Kovács Norbert ziccert rontott. Ezzel gyakorlatilag minden puskaporát ellőtte az amúgy folyamatosan, de átütőerő nélkül támadó Szentes, de gólt kizárólag a vendégek szereztek, további kettőt. Némethy László, a Legrand vezetőedzője szerint az idény eddigi leggyengébb játékával rukkoltak elő, ilyen enerváltnak, fásultnak nem látta még labdarúgóit, semmi nem valósult meg a mérkőzés előtt megbeszéltekből. Hiányzott az utóbbi mérkőzéseken jó teljesítményt nyújtó Podonyi és Zakar játéka, de ez sem lehet kifogás erre a produkcióra. A kilencedik helyre visszacsúszó Legrand-MetalCom Szentes legközelebb a negyedik pozícióban elhelyezkedő Aramis vendége lesz.

H. V.

2009. november 6.

Pótfűtés

A parasztember megveri az anyósát, ám az anyós feljelenti.
- Összesen 1500 forintra büntetem - mondja a bíró.
- Miért éppen 1500-ra? - kérdezi a paraszt.
- Mert 1000 a bírság és 500 az élvezeti adó!

2009. november 6.

Kis kukta

  • Sütőtökleves
  • Kolbászos-babos egytálétel
2009. november 6.

Döntetlen a rangadón

A honi női vízilabdázás talán jelenlegi két legjobb csapata, a Hungerit-MetalCom-Szentesi VK és a Dunaújváros játszott rangadót az elmúlt hétvégén a sátortetős ligeti uszodában. Nagy csata, fegyelmezetten védekező csapatok, kevés gól, és két elégedett edző, röviden így összegezhetőek a négyszer nyolc perc történései.

2009. november 6.

Aranyat lopott a betörő

Az elmúlt hétvége rendőrségi szempontból eseménytelenül zajlott a temetők környékén, nem érkezett bejelentés a sírkertek mellett elkövetett bűncselekményekről - talán köszönhetően a fokozott rendőri jelenlétnek is.

Egy október16-i betörés gyanúsítottját viszont még mindig keresik a szentesi rendőrkapitányság munkatársai. Ezen a pénteki délelőttön, fél 10 és fél 12 közötti időben törtek be egy Drahos utcai lakásba, ahonnan aranyékszereket és készpénzt vitt el a tettes.

A rendőrség keresi a fantomképen látható férfit, aki 35-40 év körüli, 170-175 cm magas, átlagos testalkatú, kissé göndör, sötétbarna, zselézett hajú, barna szemű és borotvált arcú, és aki a bűncselekmény elkövetésének időpontjában szürke ballonkabátot és sötét színű cipőt viselt. Aki bármilyen információval rendelkezik a gyanúsítottal kapcsolatban, az a 63/561-310-es telefonszámon tehet bejelentést a rendőrkapitányságon, természetesen személyazonosságának teljes titokban tartása mellett.

Elloptak egy második világháborús éremgyűjteményt Szegváron. A gyűjteményben kitüntetések, medálok - németek is - voltak, akad köztük kifejezetten értékes darab is. Akinek ilyet mutatnak, vagy felkínálnak megvételre, szintén bejelentést tehet a rendőrségen.

Halásos kimenetelű közúti baleset történt Derekegyház határában október 28-án, a délelőtti órákban. Egy Szentes felől érkező, magyar rendszámú, de ukrán állampolgár vezette Saab típusú személygépkocsi - eddig tisztázatlan körülmények között - átsodródott a bal oldali sávba, ahol nekiütközött a falu felől érkező, szabályosan közlekedő tehergépkocsinak. A Saab vezetője a baleset következtében a helyszínen életét vesztette, a másik gépjármű sofőrjét súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A rendőrség a baleset kiváltó okait büntetőeljárás keretében vizsgálja.

Egy nappal korábban a Szarvasi úton történt baleset, itt a relatív gyorshajtás volt a kiváltó ok, a sofőr könnyű sérülésekkel megúszta az úttestről való lesodródást, a Petőfi utcán viszont a követési távolság be nem tartása miatt elgázolt kerékpáros súlyos sérülésekkel került kórházba.

H. V.

2009. november 6.

Anyanyelv

Az "Édes anyanyelvünk" megyei fordulóján a Boros szakközépiskola tanulója: Hornyik Anna Viola (felk. tanára: Fári Mónika) első, illetve Mészáros Petra (felk.: Beszterceiné Sarkadi Nagy Zsuzsanna) második helyet szerezett. Az országos döntőről Hornyik Anna Viola "Édes anyanyelvünk" éremmel tért haza, Mészáros Petra a középmezőnyben végzett.

2009. november 6.

Zene-Világ-Zene

Szecsődi Ferenc Liszt-díjas hegedűművész és Bojti Eszter zongoraművész koncertjét rendezik meg november 10-én, kedden 18 órakor. A Lajtha László zeneiskolában Hubay: Májusi dal, Carmen fantázia, Tarantella, Varációk egy magyar témára című művei csendülnek fel. Bérletek kaphatók a zeneiskolában és a koncertek helyszínén.

2009. november 6.

Irodalmi est

A Szentesi Keresztény Pedagógus Társaság november 13-án, pénteken zenés irodalmi estre vár minden érdeklődőt. A rendezvény szereplői a november 6-i Wass Albert vers- és prózamondó verseny legjobbjai és Vesztergán Miklós tárogatóművész. A belépődíjas est helyszíne a Szent Anna-templom, a műsor elején és végén a szervezők elhelyezik virágaikat és gyertyáikat az író szobránál.

2009. november 6.

Egy százalék

A HSZATÁK-Junior F.C. tisztelettel köszöni mindazoknak, akik személyi jövedelemadójuk egy százalékával támogatták az egyesületet. A befolyt összeget megyei és regionális tornákon való részvételi költségekre fordították.

2009. november 6.

Ruhaosztás

A közelgő karácsony szeretnének segíteni a családoknak abban, hogy a fa alá ruhák is kerüljenek. A Művelődési és Ifjúsági Házban (Tóth J. u. 10-14.) november 9-én, hétfőn 13 és 17 óra között Ollai Istvánné és Pásztor Antal ingyenesen ruhákat osztanak a rászorulóknak.

2009. november 6.

Szeretetakció

A Szentes Városért Civil Fórumhoz csatlakozott társult szervezetek idén is megrendezik (21. alkalommal) a Szeretetakció a szegények karácsonyáért gyűjtőakciót. Az adományokat időskorúak, gyermekek, testi fogyatékosok várják az adományokat, melyek összegyűjtésére és továbbítására vállalkoztak a szervezők. A szeretetakció fővédnöke Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő. A gyűjtőakció december 20-ig tart. Tombolajegyeket is kibocsátanak, kihúzásukra a Móricz Zsigmond Művelődési Házban december 10-én, csütörtökön 15 órakor kezdődő gálaműsorban kerül sor. A játékokat december 1. és 15. között szerda délutánonként 15 és 17 óra között a Szabadidős Sportklub Tóth J. u. 28/A szám alatti klubhelyiségében veszik át, illetve pénzadományokat is szívesen fogadnak. Az ajándékcsomagokat december 17. és 21. között adják át. Kérik az adományozókat, hogy adományaikat lehetőleg december 10-ig juttassák el a szervezőkhöz.

2009. november 6.

Családi események

Született: Kun Miklósnak és Ádász Erikának Lilla, Balogh Zoltánnak és Czvikk Évának Ádám Zoltán, Csala-Nagy András Zsoltnak és Asztalos Szilviának Emma Laura, Czagány Gyulának és Milinker Évának Vivien, Balla Iván Miklósnak és Botos Krisztina Tündének Tamás Zsolt, Muikku Janne-Pekka Laurinak és Péter Erikának Marianna Eila nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.

Elhunyt: Molnár Farkas Imréné Bagi Anna, Ecsédi József, Pusztai Pál, Korom Sándor, Fekete Mihály, Hajdú Jánosné Négyesi Mária.