2009. november 6.

A lakbérhátralék kezelése

Önkormányzati tulajdonú bérlakások bérleti díja

Kivételesen méltányos lakbér helyett, kivételesen méltányos lakbértámogatásra kell koncentrálni, hangzott el a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Horváth István (Pálmások Szövetsége) kijelentette: az anyag tárgyalásakor szembesültek azzal a ténnyel, hogy a lakbérhátralék szeptember 30-án valamivel meghaladja a 15 millió forintot. Vannak, akik (talán életkoruknál fogva) soha nem tudják rendezni a lakbérhátralékukat. Indítványozta: bizonyos szempontrendszer szerint engedjék el a tartozást, vagy mérsékeljék azt. A javaslattételt a szakbizottságok feladatául szabta.

Kozák János (Fidesz MPSZ) vélemény szerint az eddiginél sokkal nagyobb súlyt kell fektetni a bérlakások építésére, és olyan bérlakásokat is kell építeni a városnak, amely nem szociális bérlakás. Jelenleg ilyen nincs a városban. Meg kell teremteni a forrását. Létezik egy fiatal réteg, amely képtelen megteremteni magának a lakás Móra József (MSZP) nem tartja méltányosnak, hogy állítsanak fel különféle normákat, és az alapján töröljenek el lakbérhátralékokat. A lakbérhátralékosok 20-25 százaléka nem fizeti ki a lakbért, 10-12 százaléka a fűtési költséget. Nem minden esetben a bérleti díjakon múlik a dolog. Van néhány olyan bérlőnk, aki valószínűleg nem olyan lakásba kell hogy lakjon, amelynek a bérét nem tudja kifizetni. És aki nem szociális bérlakásban él, annak aki rendezi a hátralékait. A szociális rendeletünket kell úgy alakítani, hogy ezek a szolgáltatási díjak befolyjanak. Pásztor Antal (SZDSZ) arra figyelmeztetett, hogy a lakások műszaki állapota rossz. Leamortizálódásuk ellen a már meglévő közcélú brigádot be kellene vonni.

Dr. Gyenes Ágota (Fidesz MPSZ) elmondta, hogy a lakásügyi bizottság a hátralékok növekedésével egy éve foglalkozik. Egyenként végigvették a bérlőket és tartozásaikat. Megvizsgálták lakhatási- és életkörülményeiket. A grémium elnöke kijelentette: a problémáikat nem tudják hathatósan orvosolni, hogy ha a határozati javaslatokban pénzügyi forrást nem rendelnek hozzá. Ha kinyilvánítják azt, hogy az önkormányzat 2010-ben nem emel lakbért, már az is segítség. A szorult helyzetbe került bérlőkön úgy tudnak segíteni, ha az adósságkezelésbe bevonják őket. Mert már annyi adósságot hoztak létre, hogy onnan is kiestek. Ehhez hajlandóságra, akaratra is szükség van a bérlők részéről. Vannak közöttük olyanok, akik már a bíróságot is megjárták. Egyes esetekben a reményt sem látják arra, hogy a hátralék beszedésre kerülne.

A képviselő-testület úgy döntött, 2010-ben nem emelik a bérleti díjakat. Ugyanakkor, mivel idén eddig közel 15 millió forint hátralék halmozódott fel, arról is határoztak, hogy ha hat hónapnál több tartozást halmoz fel egy aktív korú, egészséges bérlő, akivel nincs kiskorú eltartott, a lakásügyi és a szociális bizottság közös javaslata alapján felmondhatják a jogviszonyt. Januártól 2000 forintos méltányossági lakbért igényelhetnek azok, akiknél a lakók egy főre eső havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum kétszeresét (57 ezer forint), és önhibájukon kívül rendkívüli élethelyzetbe kerültek. Ilyen lehet a munkaképtelenséggel járó betegség, a baleset, a családfenntartó halála, vagy a teljes jövedelem elvesztése. A méltányossági lakbér kiszabásáról egy önkormányzati ad hoc bizottság dönt, de legfeljebb az összes bérlő 5 százalékának adható ilyen kedvezmény.