2009. november 6.

Eredményes év van mögöttük

Tavaly novemberben nyílt meg a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon

Közel egy éve (2008. november 13-án) kapta meg a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon a működési engedélyt, tavaly november 17-én kezdtek beköltözni a lakók az intézménybe, mely idén március 16-tól már teljes létszámmal működik. Jelenleg 102 ellátottja van az önkormányzati fenntartású otthonnak, negyvenen - közülük tizenketten sürgősen - várakoznak elhelyezésre. Az egyéves fennállást meg is ünneplik az otthonban november 13-án, pénteken 10 órától műsorral, illetve Jarolics Béla önálló tárlatának megnyitásával.

A Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon lakóinak 70 százaléka szentesi, míg 30 százalékuk az ország különböző részéről érkezett. Az intézményi elhelyezés nem jövedelemfüggő, amit az is bizonyít, hogy van olyan ellátott, aki semmilyen jövedelemmel sem rendelkezik. - A térítési díjat az intézmény előző évi kiadásai és az állami támogatás különbözete alapján állapította meg a fenntartó. Mivel új intézményről van szó, így csak kalkulált kiadások alapján lehetett erről határozni. Majd a féléves tényleges költségek alapján felülvizsgálták a meghatározott összeget. Az önkormányzat a bentlakásos részben nem emelte a térítési díjat, ez az ellátás 88 ezer forint maradt, a demens ellátás 76 ezer 500 forintba kerül. Ehhez képest a lakók átlagnyugdíja 82 ezer 500 forint. A szociális törvény azonban előírja, hogy az ellátott jövedelmének csak 80 százaléka terhelhető térítési díjjal. Így ellátottjaink átlagjövedelme miatt a térítési díj emelése nem eredményezne számottevő bevételtöbbletet - fejtette ki a térítési díj megállapításának hátterét Bolyánné Szamosközi Gabriella. Az igazgató elmondta: jelenleg 55 közalkalmazott dolgozik a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonban, ebből 32 fő a szakmai létszám. Nagy segítséget jelent az intézmény számára a közcélú foglalkoztatás lehetősége, így a konyhai, takarítói és az ápolói munkában is alkalmaznak munkavállalókat.

- Az intézmény orvosának jelenlétét a jogszabály heti 6 órában írja elő, állandó jelenlétét csak a 200 fő feletti intézmények esetén teszi kötelezővé a törvény. A heti 6 órás ellátásba nemcsak a vizit, hanem a receptírás, a beutalás és egyéb adminisztráció is - például közgyógy-igazolvány és fogyatékos támogatás igénylés is - beletartozik. A pszichiáter heti 1, a háziorvos pedig heti 2 alkalommal, hétfőn és pénteken rendel az otthonban - mondta el Bolyánné Szamosközi Gabriella, aki kitért arra is, hogy ha rendelési időben merül fel az orvosi igény, akkor a doktor kimegy az intézménybe. Rendelési idő után pedig a városi ügyelet látja el a lakókat.

A jogszabály azt is meghatározza, hogy az intézmény csak alapápolási feladatokat nyújthat. Amennyiben az ellátott nem etethető, vagy itatható, akkor folyadékpótlás céljából be kell utalni a kórházba, ami nagyon megterhelő az ellátottak számára. Az otthonnak azonban nincs lehetősége arra, hogy helyben elvégezze a szakápolási feladatokat.

Az intézmény 1 éves bejárása megtörtént a kivitelező és a műszaki felelős részvételével, a feltárt garanciális hibák javítása folyamatban van. Az egyéves működés hatékonyságának felmérésére pedig Ellátotti és Hozzátartozói Elégedettségi Vizsgálatot végeztek. - A kérdőívek értékelése után azt mondhatom, hogy döntően pozitív visszajelzések érkeztek. Az esetleges javítandó problémák is felszínre kerültek, melyek kiküszöbölése érdekében megtettük a szükséges intézkedést - hangsúlyozta Bolyánné Szamosközi Gabriella, aki arról is beszámolt, hogy az ellátottakkal több rendezvény aktív résztvevői is voltak. Május 20-án beneveztek a Kihívás Napjára, ezzel hozzájárultak a Szentesi Kistérség Esélyegyenlőségi Díj elismeréshez. Októberben az Idősek Világnapjához kapcsolódva egész hetes rendezvénysorozatot szerveztek az időseknek. Ezen kívül munkahelyi kategóriában megnyerték a Virágszínvonala-sabb Szentesért környezetszépítő versenyt is idén.

Cseh-Lakos