2009. november 6.

Fővadász a külterületi szemetelésről

Nemcsak őzre, fácánra figyel:

A tapasztalt, jó vadász nemcsak vadat lő, nemcsak sportos kikapcsolódást választ, hanem - akármilyen szokatlan a kifejezés - gazdálkodik is az erdők, mezők állatvilágával, például őzekkel, fácánokkal, nyulakkal, akár létszámukról, élőhelyeikről, védelmükről, netán téli etetésükről van szó. A "puskás ember" ismeri, tiszteli a természet rendjét, mert végeredményben ő is egyik szereplője a végtelen körforgásnak. Felesleges és értelmetlen károkat mostanában azok a "civilek" okoznak, akik Szentesről kihordják, kiviszik a szemetet, a hulladékot a határba, a külterületre hiába hallanak, látnak annyi információt, kérést a környezet megóvásáról a rádióban, a tévében.

-. Ha már ennél a dolognál tartunk: elnézést kérek véleményemért az érdekeltektől, de felhívnám a figyelmet a kulturált magatartás fontosságára, már ami összefüggésben van a mindenki számára értékes természeti környezet állapotával! Abban igazat adok, hogy évente talán több alkalmat kellene lehetővé tenni a városi nagy szemétlerakó ingyenes használatára, az oda szállított hulladék bizonyos súlyhatáráig. Ez csökkentené a külterületi szemetelést.

Mindezt a hivatásos szakember Pongó Gyula, a szentesi Új Barázda Vadásztársaság fővadásza mondja. Egyik alapvető feladata - képletesen említve - a vadállomány, a természeti világ "érdekvédelme", mindamellett, hogy segíti a vadásztársakat. Több mint 40 tagja van a társaságnak, amely működési körzetét nézve a legnagyobbak közé tartozik a várost övező vidéken. A vadgazdálkodásnak persze anyagi vetülete is van, ilyen szempontból kielégítő képet mutat a bevételek és kiadások aránya. Egyebek közt bérleti díjat fizetnek a tulajdonosoknak földjeik vadászati használatáért.

- Miben legerősebb a vadásztársaság?

- Fő profilunk úgymond a fácán, de a vadgazdálkodásban megfelelő jelentőséget kapnak az őzek és a nyulak is. Újabban nemcsak az erdős, fás részeken járnak a vaddisznók. Sajnos az idei aszály a maga módján megtizedelte a vadállományt. Viszont kedvezőnek ítélem, hogy a mezőgazdasági vegyszerhasználat más, mint korában volt és kevesebb a vadállomány mérgezése. Közvetve az is bizonyítja ezt, például, hogy a területen láttam vándorsólymot, a réti sasok pedig régóta költenek a Szegvárhoz közeli határban.

Azzal zárul a beszélgetés, hogy a sokféle összetételű tagság egységes a társaság fejlődését szolgáló döntések meghozatalában, mindig megtárgyalják a problémákat, tennivalókat, nincsen közöttük feszültség. Ezt a jó tulajdonságot megtartják a jövőben is.

- bert