2009. november 6.

Ösztöndíj-átadás

Bursa Hungarica helyett városi támogatás

Felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjat vehetett át október 31-én 178 fiatal a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ dísztermében. Az egyetemek és főiskolák szentesi diákjai átlagban 30 ezer, valamint 15 és 50 ezer forint közötti öszszegben részesültek.

Az elmúlt években öszszességében mintegy 28 millió forintot, idén 5 millió 175 ezer forintot osztottak szét felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjként, a tanulók között az első évesek, és az idei évben szakdolgozatukat írók is helyet foglaltak. Az egyetlen közös vonás az, hogy a fiatalok első diplomájukat szerzik.

Korábban, még 2001-2002-ben az önkormányzat a Bursa Hungarica ösztöndíj-pályázati rendszerhez csatlakozott. Azonban több probléma is volt az ösztöndíjak kifizetésével, hol csúsztak, hol pedig az összeget levonták a diákok tanulmányi ösztöndíjából, hangzott el az ünnepségen. A Bursa Hungarica rendszeres támogatásnak minősül, a képviselő-testület pedig az egyszeri, egyösszegű támogatás mellett döntött. 2003-ban saját önkormányzati támogatási rendszert hoztak létre, azóta a város minden évben meghirdeti a pályázatot, melynek keretében a díjazottaknak az oktatási év elején adják át az összeget.

Ennek előnye, hogy más támogatások megállapítása esetén nem vehető figyelembe egyszeri támogatásként. Így a fiatalok még szociális rászorultságtól függően élhetnek más lehetőségekkel is.

Az egyetemistákat és főiskolásokat a város vezetése is köszöntötte. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a diákévek az emberi élet talán legkedvesebb évei, de arra is szolgálnak, hogy megszerezzék a megfelelő tudást, amelyet később hasznosíthatnak mind a saját, mind a közösség javára. Ezért érdemes ezt az anyagi támogatást a családival kiegészítve minél jobban felhasználni. Elmondta: Európai Uniós csatlakozásunk óta eltűntek a határok, a megszerzett tudást fel lehet használni külföldön is, mégis a polgármester kérte a diákokat arra, hogy tanulmányaik befejezése után emlékezzenek szülővárosukra. Majd azt kívánta, hogy legyen bennük olyan tudás és akarat, hogy teljesítményükre felnézzenek.

Bácskainé Fazekas Márta, a művelődési és oktatási bizottság elnöke pedagógusként szólt a fiatalokhoz, sok sikert kívánva. Mint elmondta, ehhez azonban szükség van önismeretre, önmaguk irányítására, a kellő önmotivációra, empátiára, a megfelelő kommunikációra, valamint arra, hogy kellő higgadtsággal tudják kezelni a konfliktushelyzeteket.

Cseh-Lakos