2009. november 6.

A vőfélytalálkozón mondták

A vőfélyeknek fontos szerepük van a lakodalomban. Színvonala a vőfélytől és a zenekartól függ. Ha ezek gyengék, akkor keserű szájízzel "bulizik" mindenki, de ha kiváló a vőfély, jó a program, akkor szívesen és örömmel gondolnak vissza az eseményre. Körmendi Béláné Anikó, a vőfélytalálkozó főszervezője szereti a népi kultúrát, a népi játékokat, a szórakozást és a szórakoztatást. 2001-ben szervezett először parasztlakodalmat Szentesen. Ez akkora sikert aratott, hogy azóta minden évben követelik a résztvevő társaságok az esemény megrendezését.

A találkozón a vőfélyek nem versenyeznek egymással, hanem azokat a szokásokat mutatják be a vendégeknek, amelyeket tud, és szeretné, ha mások is megismernék. Hiszen a tájjelleg minden vőfélynél más. A nemrégiben tartott rendezvény rendhagyó volt. A vendégek közül sokan már 5 órakor megjelentek és a zenekar is ott volt. Ekkor jött az ötlet, hogy - mint az igazi lakodalmakkor - a közönség a zenekarral, zeneszóval végigvonul a városon. Ez óriási sikert aratott, hiszen a városban élők nem sűrűn látnak ilyen menetet.

Csák József (Jászberény) a 70-es évektől szerepel vőfélyként lakodalomban. Szentesre meghívták, és nagyon örül, hogy bemutatkozhat. Csongrád és Bács megyében nem ritkák a találkozók, és nagy sikert aratnak. A vőfély a lakodalmak egyik elengedhetetlen szereplője, mert kívülállóként neki kell odafigyelnie az eseményekre. A rendezvény forgatókönyvére, a programokra vagy akár az ételsor problémáira úgy, hogy közben a vendégek szórakoztatását is meg kell oldani. Ő az, aki leveszi az összes terhet és gondot az örömszülők válláról. Étteremben valamivel könnyebb a helyzetük, hiszen a tálalás, a terem berendezése, az ételsor és a felszolgálás, majd az elpakolás az étterem feladata, de a háznál tartott "sátras" lakodalomnál ezeken túl is számos dologra kell figyelni. Például: van-e szeletelve kenyér, a savanyúságot elkészítették-e, hány fő van, kit hova ültessenek, hogyan fogadják a vendégeket, hová tegyék az ajándékokat, időben kezdődjön a tálalás, a Himnusz és, hogy lesz-e menyasszonytánc, stb.

A vőfélyek általában véletlenül lesznek egy-egy lakodalom szószólói. Sok olyan tulajdonság kell, mint a beszédképesség, a fantázia, a programvezetés és a pontosság. Iskolában ezt ritkán tanítják, de irodalma már megtalálható, különösen a mondókák, játékos vetélkedők vonatkozásában. A programokat mindig illik egyeztetni a háziakkal, nehogy sértődés, bosszúság legyen a végén.

Kádasi Zoltán (képünkön) 1990. óta vezeti ezeket a programokat, László Pali bácsitól leste el a kezdő lépéseket. A vendéglátásban dolgozott, ahol sok-sok mondóka, élmény, játék "ragadt rá", ami elengedhetetlen ennél a munkánál. A végső lökést az adta, hogy ajándékba kapott egy vőfélykönyvet, amit elveszített, de egyszer egy könyvárverésen előkerült. Az 1876-ban kiadott vőfélykönyvet azóta sikerült több új kötettel kiegészíteni. Sőt volt olyan sorozat is, hogy az adott könyvből csak 100 darabot készítettek, de Zolinak ebből megvan a 38. számú példány. A szakma széttagozódott. Elsősorban minden az ifjú pár kérésén múlik. Ha kérik, akkor öltönyben vagy népviseletben van a vőfély, de ha kell, akkor ceremóniamester.

A játékok állandóan frissülnek, átalakulnak a kor szellemének megfelelően. Van egy táskája, amiben több mint harminc játéknak a hozzávalói vannak. Nagyon óvatosan kell bánni az ifjú pár által összehozott két családdal - esetleg eltérő - kultúrájukkal, vallásosságukkal vagy meggyőződésükkel. Nagy a felelőssége a vőfélynek. Itt nem lehet hibázni, mert utólag egy elrontott esküvőt vagy lakodalmat nem lehet, meg nem történtté tenni.

Garai Sz. Imre