2009. november 6.

Ifjúsági kezdeményezésekért

Mobilitás Ifjúsági Hetet rendeztek országszerte októberben, melynek keretében valamennyi régióban ifjúsági és civil programokat szerveztek, az Európai Ifjúsági Hetek sorozathoz kapcsolódva, a program szellemiségének továbbvitelével. Ennek keretében Szentesen, Szegváron és Derekegyházon is egyeztetésre került sor a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda szakemberei és a fiatalok, civil szervezetek között.

Vincze József szakreferens tájékoztatása szerint a rendezvény elsődleges célja az volt, hogy felhívja a társadalom figyelmét a fiatalokban rejlő erőforrásokra, támogassa az aktív állampolgárságot, illetve elősegítse a strukturált párbeszédet a döntéshozók és a döntésben érintettek között. Üljenek egy asztalhoz a települések képviselő-testületei és a fiatalok, hozzanak konszenzusos döntéseket és járulhassanak hozzá a fiatalok ötleteikkel tevőlegesen is a róluk szóló döntésekhez, amelyek meghatározzák majd későbbi életüket a településen. Ide sorolható például egy mozi létrehozása, vagy egy extrém pálya megépítése.

- Szentesen ezzel kapcsolatban egy jól és régóta működő példáról beszélhetünk - jelentette ki Vincze József, aki a programsorozat részeként a szentesi kistérség több településére ellátogatott. - Volt egy megbeszélésünk Szegváron, ahol a létrejövő Integrált Közösségi Szolgáltató Tér ifjúsági tartalommal való feltöltéséről, közösségfejlesztésről, fiatalokat érintő pályázati lehetőségekről esett szó. Szentesen a fiatalokkal az Európai Unió kimondottan nekik szóló programjairól beszélgettünk és tartottunk kedvcsinálót. Derekegyházon pedig szintén a létrejövő Integrált Közösségi Szolgáltató Teret próbáljuk feltölteni tartalommal. Ezek a programok a fiataloktól induló kezdeményezések, az ő ötleteiket igyekezzük segíteni. Egyrészt azzal, hogy felvilágosítjuk őket, hogyan férnek bele ötleteik a pályázati formákba, hogyan kell azokat a formanyomtatványokon végigvezetni. Másrészt a standard elképzeléseknek próbálunk meg egy kicsit új vetületet, új dimenziót adni. Mindezt azért, hogy ne csak egy egyszerű magyar-lengyel néptánc táborban gondolkodjanak, hanem például a tábor ideje alatt hozzanak létre egy új produkciót, akár úgy, hogy megismertetik egymással kultúrájukat. Vagy olyan barátságok jöjjenek létre, amelyek később projektekben hasznosulhatnak. Ilyen kezdeményezések Szentesen már működnek - mondta el a Mobilitás Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda szakreferense, aki azt is megemlítette, hogy a Fiatalok Lendületben Programban folyamatosan lehet pályázni, hiszen a kiírások az Európai Unió költségvetési ciklusához (2007-2013) igazodnak, így biztosított a financiális háttér és fixek a pályázati határidők. 2013-ig biztos, hogy évente 5 alkalommal, február, április, június, szeptember és november elsejével lehet beadni a pályázatokat. Így előre is meg lehet tervezni a közösségi projekteket és az önkéntes munkával kapcsolatos elképzeléseket is, mert kiszámítható a pályázati és az adminisztrációs idő.

Cseh-Lakos