2009. november 6.

A kórház ajánlja felvételét

Száznegyven dolgozó már kapott H1N1 elleni oltást

Egy intézmény, így a Dr. Bugyi István Kórház elsődleges küldetése és missziója az egészségügyi ellátás biztosítása a térség lakossága számára. Nemcsak a gyógyítás, hanem a térség megelőző egészségügyi ellátása, tehát a prevenciós program is hangsúlyos, hiszen az ellátásból a fekvőbeteg ellátás csak egy szelet - jelentette ki dr. Baráth Lajos főigazgató azon a sajtótájékoztatón, melyen az intézmény H1N1 elleni védőoltással kapcsolatos állásfoglalását ismertették, miszerint ajánlják a lakosság számára felvételét. Elhangzott: A visszajelzések alapján az új típusú influenza elleni oltás iránt az érdeklődés nem több mint a hagyományos iránti igény.

A Dr. Bugyi István Kórház orvosigazgatója, dr. Gyenes Ágota elöljáróban elmondta: Szeretnék elérni, hogy Szentesen és környékén ne féljenek a védőoltástól. A súlyponti kórházban is megkezdődött a védőoltások felvétele, kizárólag önkéntes alapon. Az intézményben jelenleg száznegyvenen vették fel a védőoltást, de folyamatos az oltás. Az új típusú oltóanyaggal kapcsolatban kettő szövődménnyel találkoztak, de ezek elesettségi állapotból vagy lázas állapotból származó szövődményei a védőoltásnak, és nem magának a vakcinának a hibája.

A H1N1 elleni védőoltással kapcsolatos tudnivalókat Furák Ilona infektológus főorvos ismertette. - A védőoltásnak forgalomba hozatali engedélye van, tehát nem vonhatunk kétséget afelől, hogy ez egy megbízható, és hatékony immunválaszt kiváltani képes vakcina. A forgalomba hozatali engedélyhez szigorú uniós normáknak megfelelően kell eljárni az előállításnál. Embrionált tojásban történik a vírus szaporítása, majd a vírust elölik, tehát a beadott vakcina nem okozhat megbetegedést. Nincs okunk félni, és tévhit, hogy megbetegedhet valaki a védőoltástól - jelentette ki a főorvos.

Furák Ilona kitért arra, hogy a védőoltás az immunválasz kiváltása kapcsán igénybe veszi az immunrendszert, tehát más, banális vírusfertőzéssel egybeeshet.

- A hagyományos influenza elleni védőoltásban már 10 éve részesül a lakosság jelentős része, ez szezonalitást mutat. Az új típusú azonban szezonalitástól függetlenül jelentkezik, ezért nevezik pandémiásnak, ami azt jelenti, hogy akár világjárványt is okozhat. Tehát veszéllyel állunk szembe, és meg van a védekezés, az elsődleges megelőzés eszköze védőoltás formájában - hangsúlyozta Furák Ilona, aki szólt arról, hogy a terhes nők az ajánlásnak megfelelőn a második és harmadik trimeszterben kaphatják, de hozzáteszi az ajánlás, hogy a szakorvosnak vagy a háziorvosnak mindig mérlegelnie kell, hogy a betegség kockázata vagy a védőoltás esetleges következménye a nagyobb. Ennek megfelelően kell döntenie a várandós anyának a megfelelő ismeretek és felvilágosítás alapján, hogy beadatja-e. Az első trimeszterben nem javasolt az oltás, ilyenkor ajánlott a megelőzés érdekében, hogy az anya környezetében élők legyenek beoltva, ezáltal lesz védettség.

- Az új típusú védőoltással kapcsolatban nincs túl sok tapasztalatunk, de ugyanolyan technikával történik az előállítása, mint a már 10 éve meglévő hagyományos influenza elleni oltásé, melyet évente körülbelül 1 millióan vesznek fel. Tehát 10 év alatt 16 millió egyén élt a lehetőséggel. Ezek alapján biztosak lehetünk abban, hogy hatékony, és súlyos szövődményeket nem várhatunk az új típusú védőoltástól sem. Az oltást követően helyi reakciók felléphetnek, bőrpír, bőrviszketés, végtagfájdalom, elesettség, de ezek gyorsan elmúlnak. Jelentősebb szövődmény allergia esetén alakulhat csak ki, de az orvosnak a beadás előtt meg kell kérdezni a páciens allergiás megbetegedésre vonatkozó anamnézisét - beszélt a vakcináról a főorvos, aki azt is megemlítette, hogy a védőoltáson kívül lehetőséget jelent a betegség megelőzésére az egészséges életmód, a rendszeres, vitamindús táplálkozás, illetve antivirális, vényköteles gyógyszer is van az influenza ellen.

Mint mondta: Azon kívül, hogy megvan rá a lehetőség, egyéni, közösségi és populációs érdek is, hogy minél nagyobb, legalább 60 százalékos átoltottság legyen. Ezért is élni kell a lehetőséggel, ha van rá mód. Az új típusú és a hagyományos influenza elleni védőoltás egy időben beadható, különböző testtájékon, két karba. Ha nem egyszerre történik meg a felvétele, akkor 1 hét különbséget kell hagyni. Az influenza tünete a hirtelen jelentkező láz, a végtag és izületi fájdalom, a fejfájás, az elesettség és légúti tünetek is lehetnek, melyek egészséges egyén esetén általában három napon belül megszűnnek.

Cs. I.