2009. november 6.

Állandó korcsolyapálya

Évfordulónaptár - 2009.

95 éve, 1914. nov. 1-jén megjelent A Szentesi Tudományos Mozgószínház Híradója c. reklámújság. Kiadója a Szentes és Vidéke; felelős szerkesztője Lichtenstein Manó.

20 éve, 1989. nov. 1-jén megtörtént a Kossuth utcai új postaközpont hivatalos átadása. Avató beszédet mondott Kertész Pál, a posta vezérigazgató-helyettese. - Megalakult a Szabad Demokraták Szövetsége szentesi szervezete.

20 éve, 1989. nov. 2-án Szűrös Mátyás, a Magyar Köztársaság ideiglenes elnöke felavatta Szentesen a második világháború és a fasizmus áldozatainak emlékművét, Máté István csongrádi szobrászművész alkotását. Az avatóbeszéd után ökumenikus egyházi szertartás következett, amelyben közreműködött Imre Ernő református esperes és Vági László katolikus apátplébános. Szir-bik Imre tanácselnök zárszava és a Szózat elhangzása után, az emlékmű talapzatát elborították a kegyelet koszorúi és virágai.

80 éve, 1929. nov. 3-án a Polgárok és Munkások Szövetsége jelentős sikert ért el a megyei törvényhatósági bizottsági választásokon. A megyegyűlés 72 választott képviselői helye közül Szentes - a megye székhelye - 22 mandátum felett rendelkezett. A lezajlott választáson a 22 megyei mandátumból 16-ot a közös listán induló Kossuth Lajos pártkörök és az SZDP szereztek meg. (A 16 ellenzéki mandátumból 5 az SZDP szentesi csoportjára esett.)

20 éve, 1989. nov. 3-án Für Lajos, a MDF köztársasági elnökjelöltje Szentesre látogatott, s a Halászcsárdában találkozott az MDF tagjaival és szimpatizánsaival.

125 éve, 1884 novemberében Stolcz Istvánt, városunk postafőnökét Kőbányára helyezték át; utódául Grabarics István budapesti postatisztet nevezték ki.

100 éve, 1909 november folyamán a Szentesi Sportegylet szervezésében - a vásártér szélén lévő gödrös területen - elkészült az állandó korcsolyapálya, amelyhez öltözködő és melegedő pavilon is tartozott. (Nagyjából a mai vasutas bérházak helyén, a Baross utca és az Attila utca szögletében lehetett.)

80 éve, 1929 novemberében a városháza mellett elkészült a Szentesi Takarékpénztár saroktornyos, kétemeletes, manzárdtetős új bankpalotája, a város első vasbetonvázas épülete. Tervezője Kozma Lajos. A Kossuth és a Petőfi utcára néző saroképület bérházként is szolgált; emeleti részein lakásokkal, a földszinten gyógyszertárral és egyéb üzlethelyiségekkel. 1949-1983 között a Magyar Nemzeti Bank helyi fiókjának adott helyet. Földszinti részeit ma a Gyermekkönyvtár, az Erste és a Cib Bank Rt., valamint a Szentesi Nyomda használja.

55 éve, 1954 novemberében Szentes határából az újonnan alakuló Eperjes községhez csatolták Nagykirályság, Eperjes és Mucsihát külterületi lakott helyeket.

Összeállította:
Labádi Lajos