2009. november 6.

Dísz-szórókút a Kálvária temetőben

Korszerű és elegáns temetkezési forma

A hagyományos halottak napi városi megemlékezések keretében mutatták be a Kálvária temető új, és a dél-alföldi régióban egyedülálló szolgáltatását. A változó temetkezési kultúra hozta létre az igényt a dísz-szórókút beüzemelésére.

A temető díszsírhelyeinél alakítottak ki szóróparcellát, itt található a készülék. A megemlékezésen Paulovics Tamás szavalata és Andor Csilla éneke között Kovách Péter református lelkipásztor osztotta meg halottak napi gondolatait a hallgatósággal.

Az ünnepség folytatásában beindították a dísz-szórókutat, melyből impozáns látványt nyújtva, zenei kísérettel törtek fel a vízsugarak. Pontosan 72, ezek mossák bele a hamvakat a szóróurnába, speciális üvegcsövön keresztül a végleges nyughelyül szolgáló tárolóba kerülnek, magyarázta feltaláló, Tőzsér János, aki szerint a szerkezet elegáns temetkezési formát biztosít. Ilyen típusú készüléke eddig két településen, Miskolcon és Ebesen működött, mostantól a Kálvária temetőben is. Évek óta kereste a megoldást az üzemeltető Városellátó Intézmény, hogy itt, az urnasírhelyek által körbezárt, eredetileg is szóróparcellának szánt területen megvalósuljon egy hasonló létesítmény, tudtuk meg Czirok Jánosnétól. A műszaki osztály vezetője elmondta: az üzemeltető látókörébe került a szerkezetet gyártó cég, és tartották is a kapcsolatot, de nem volt önkormányzati forrás a megvalósításához. Nemrég döntött a képviselő-testület arról, hogy pályázati segítséggel létrejöhet a rég várt temetkezési forma. A Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács által a helyi önkormányzatok feladatellátásának színvonaljavítására 75 százalékos támogatottsággal sikerült megvalósítani az összesen 12, 3 millió forintba kerülő dísz-szórókutat.

A hamvak egy 8 m3-es tartályba kerülnek, a dísz-szó-rókúttal mintegy négyezer temetésre nyílik lehetőség a Kálvária temetőben. Ha valaki ezt a temetkezési formát választja, akkor nem kell megújítást kérni tízévente. Így jelenleg ez a legolcsóbb temetési szolgáltatás Szentesen.

Darók József