2009. november 6.

Kis kukta

Sütőtökleves

Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 1/2 l tej (vagy 2-3 dl tejszín), 2 dl vörösbor, 1 liter húsleves (lehet kockából is), só, őrölt bors, reszelt szerecsendió, 3 db sós palacsinta, 10 dkg reszelt sajt.

Elkészítése: A sütőtököt megtisztítjuk, kisebb darabokra vágva megfőzzük a húsleves és tej keverékével, valamint a fűszerekkel. Amikor félpuha a tök, beleöntjük a vörösbort. Amikor kész, turmixoljuk. A sós palacsintákat gyufaszál vastagságúra vágjuk, a tányér aljára rakjuk. A forró levest rámerjük, reszelt sajttal gazdagítjuk. Ha valaki jobban szereti az édeskés leveseket, a bors és szerecsendió helyett fűszerezheti vaníliával, pici fahéjjal is, de ilyenkor betétnek édes palacsintát tegyünk bele.

Kolbászos-babos egytálétel

Hozzávalók: 1 fej hagyma apróra vágva, 1 kisebb szál kolbász, karikázva, 5 dkg szalonna csíkokra vágva, 1 piros húsú paprika csíkokra vágva, 1 doboz hámozott, aprított paradicsom konzerv, 1 doboz vörös bab konzerv, kevés cukor, őrölt kömény, kakukkfű.

Elkészítése: A szalonnát a lábasban kiolvasztom, rádobom a kolbászt, a paprikát és a hagymát, és 4-5 percig kevergetve közepes lángon pirítom. Ráöntöm a paradicsomot és a babot, fűszerezem kevés cukorral, köménnyel és kakukkfűvel. Fedő alatt, kis lángon kb. 10 perc alatt összefőzöm. Krumplival tálalom.