XLI. évfolyam 2. szám

2009. január 16.

Híradó szakaszt alakítanak ki

A civilek jelentkezését is várják

A 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj feltölthető létszáma több mint hétszáz főre emelkedett, ehhez hozzátartozik a december 1-jétől rendszeresített, még kialakítás alatt álló Híradó szakasz is. Jelenleg azonban mintegy kétszáz fős a létszámhiány, a legénységi állomány betöltetlen helyeire továbbra is várják főként a C-s vagy C, E kategóriás gépkocsivezetői jogosítvánnyal rendelkező jelentkezőket a civil életből.

2009. január 16.

Értékel a polgármester

Megőrizni a város építő békéjét

Eredményeiben talán többet hozó, de munkáját tekintve átlagos esztendőként említette Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő a 2008-as esztendőt. Mint mondta, az átlagban nagyon sok minden belefér, és ez az átlagosság számára azt jelenti, hogy annak a városépítő és -fejlesztő folyamatnak, amit jó pár évvel ezelőtt a városvezetés elkezdett, egy tervezett, néhány meglepetést hozó állomása volt a mögöttünk álló esztendő.

2009. január 16.

Díjak, szolgáltatások

A képviselő-testület módosította a közterületek és közterület jellegű területek használatáról szóló helyi rendeletét. Második nekifutásra a decemberi soros ülésükön 14-8 arányban (a polgári oldal szavazott nemmel) elfogadták a változtatást. A döntés alapján január elsejétől átlagosan 4,5 százalékkal növekednek az idekapcsolódó tarifák. Mint az ülésen elhangzott, ez segít megőrizni a díjak 2008. évi reálértékét és megelőzheti a közterület használatának elértéktelenedését. Az ebből befolyt bevételeket a helyhatóság a kötelezően ellátandó feladatokra fordítja.

2009. január 16.

Hungerit

Újraindította a hízott kacsa és liba vágását a Hungerit Zrt., a vállalat vezetése azért döntött a termelés beindítása mellett, mert eddig hiába várt arra, hogy a Négy Mancs Alapítvány levegye a céget feketelistájáról, holott ezt többször megígérte.

A cég visszaveszi korábban elbocsátott, mintegy 180 dolgozóját. Őket folyamatosan veszik vissza, de vannak olyanok is, akik az őszi elbocsátások óta már elhelyezkedtek. A tervek szerint hetente 20 ezer libát, és 60 ezer pecsenyekacsát dolgoznak majd fel.

A beszállítók közül mindenki visszatért a Hungerit Zrt.-hez, de vásárlási igényt egyelőre csak a piac 80 százaléka jelzett.

A Hungerit Zrt. egyébként főként Franciaországba exportál, de szállít Spanyolországba, Németországba és Ausztriába is.

2009. január 16.

Apáczai-díjas igazgató

Az Apáczai Kiadó azzal is igyekszik megbecsülni tankönyveik, s egyéb kiadványaik használóit, hogy néhány éve Genius Apáczai Diploma díjat alapított pedagógusok számára. Ezt az életműdíjat évente több kategóriában ítélik oda komoly szakmai bírálóbizottság szavazata alapján. Idén helybeli pedagógust is díjaztak, Almási Jánosné személyében. A Koszta József Általános Iskola igazgatóját Szentes Város Önkormányzata terjesztette fel a kitüntetésre, melyet január 20-án vesz át a kiadó budapesti székházában.

2009. január 16.

A legjobb női trend frizura

A legszebb hajszín különdíjat is Insperger Ádám kapta meg

A szegedi Tápai Antal Szakközépiskolában rendezték meg az országos kozmetikus és fodrász versenyt, a rangos megmérettetésen női felnőtt trend hajvágásban első helyezést ért el a Szentes belvárosában dolgozó nagymágocsi Insperger Ádám, aki elhozta a legszebb hajszín különdíjat is. A verseny szakmai zsűrijében olyan neves szakemberek értékelték az elkészített frizurákat, mint Hajas László mesterfodrász és a 2008-as világbajnok Arató Krisztián.

2009. január 16.

In memoriam dr. Hrabovszki Pál

Január 3-án, életének 81. évében elhunyt a szentesi Bartha János Kertészeti Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet nyugalmazott igazgatója, dr. Hrabovszki Pál.

Békéscsabán született 1928. szeptember 10-én. Elemi és polgári iskolai tanulmányai után szülővárosa kereskedelmi szakközépiskolájában érettségizett. Gödöllőn az Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Szakán 1953-ban szerzett oklevelet, majd az agráregyetem tanárképző intézetében 1957-ben gazdasági tanári képesítést nyert. A gödöllői agráregyetemen 1966-ban szarvasmarha utódvizsgálat témakörben sikerrel védte meg doktori disszertációját.

2009. január 16.

Pénzhamisító banda Szentesen

Száztíz éve történt - Szokatlan bűnügy

1899. január közepén szenzációs esemény zavarta meg a szentesi lakosok nyugalmát. Szájról-szájra terjedt a hír, hogy a csendőrség elfogott Szentesen egy bankóhamisító bandát, s ezt a fővárosi lapok is megerősítették. A szigorú hírzárlat miatt heteken át folyt az izgatott találgatás. Az érdeklődés egyre fokozódott, mivel számos személyt letartóztattak, köztük ismert gazdálkodókat, kereskedőket és kocsmárosokat. Az előállítás minden alkalommal csendőri fedezettel történt, ezért nyomban megindult a mendemonda, s bűnösnek könyveltek el olyan egyéneket is, akiket csupán tanúvallomásra kísértek be a rendőrségre, és azt követően haza is bocsátották.

2009. január 16.

Egészségünkért

Egészséges életmód címmel indul tanfolyam a Művelődési és Ifjúsági Házban. Az ingyenes tájékoztatóra január 19-én, hétfőn 17 órakor kerül sor, információt István Attila egészségfilozófustól kaphatnak az érdeklődők a Tóth József utcai intézményben.

2009. január 16.

Helyesbítés

A Szentesi Élet 2008. október 31-i számában Hulladékmentesítés címmel cikk jelent meg a Szentesi Városellátó Intézmény 2008 tavaszi illegális hulladékmentesítési akciójáról. Mint ismeretes, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium pályázatot írt ki önkormányzatok és társadalmi szervezetek részére azzal a céllal, hogy a lakossági illegális hulladéklerakók felszámolását segítse. Szentesen a Vajda telep, Lavotta és Magyari utcák környékének hulladékmentesítésére pályáztak, s a feladat végrehajtásánál közel 650 tonna szemetet, törmeléket, lomot gyűjtöttek össze. A mentesítés teljes költsége 3,8 millió forint volt, melynek 80 százalékát a minisztérium támogatta.

Lapunk Kiss Ferenc hulladékgazdálkodási csoportvezetővel készült interjújában elírás történt, melyet az illetékes minisztérium az intézmény útján kifogásolt, és helyreigazítást kért. A kérésnek helyt adva ezúton közöljük, hogy a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a fentebb említett pályázatát nem 2006-ban, hanem 2008 februárjában írta ki. Az elírásért az érintettek elnézését kérjük.

(A szerk.)

2009. január 16.

Boros Szabó Gergely volt az első kapitány

Évfordulónaptár - 2008.

105 éve, 1904. január 10-én a helybeli kőműves- és ácssegédek mozgalmat indítottak helyzetük javítása érdekében. Értekezletükön új munkarendet dolgoztak ki, amelyben munkaidő csökkentést és béremelést követeltek. (Napi 10 órás munkáért 32 filléres órabért.) Heteken át eredménytelenül folyt az alkudozás a vállalkozókkal és mesterekkel. - Goda István csongrádi vendéglős omnibusz járatot indított Szentes és Csongrád között. A napi két járaton a viteldíj: I. osztályon 1 korona, II. osztályon 60 fillér.

2009. január 16.

Sikeres helyesírók

Hagyományosan jól szerepelnek a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola diákjai az intézményben 18. éve futó Implom József-helyesírási versenyen. A folytonosság a sikeres szereplésben a január 14-én rendezett regionális döntőn sem szakadt meg: ahogyan tavaly, idén is született köz-gés első helyezés.

Pedig nehezen indult az idei megmérettetés, hiszen, mint a két szervező pedagógus, Fári Istvánné és Komáromi Ferencné elmondásából kiderült:

2009. január 16.

Töretlen barátság

Lengyel év indult Szentesről

Joanna Stempinska, H. Szabó Réka, Szirbik Imre, Magyar Anna, dr. Zakar Péter
az ünnepélyes megnyitón

Csongrád Megyei Lengyel Év 2009 elnevezéssel egész éves programsorozatot indított útjára a Csongrád Megyei Önkormányzat, ezzel is tovább erősítve a lengyel-magyar kapcsolatokat. Az ünnepélyes megnyitóra január 13-án került sor a Horváth Mihály Gimnázium dísztermében, melynek keretében bemutatták a Fejezetek a lengyel-magyar közös történelemből című vándorkiállítást is, illetve rendhagyó történelemórát tartott dr. Zakar Péter, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke.

2009. január 16.

II. Országos Vasutasnap

Harmincegyen jelentkeztek december 12-én véradásra a II. Országos Vasutasnapon a szentesi vasútállomáson, közülük nyolc véradó először. Ez nagyon szép eredmény különösen annak tükrében, hogy a városban először rendeztek véradást a vasútállomáson. A MÁV dolgozói jelesre vizsgáztak szervezésből és vendéglátásból is, országosan ezren adtak vért az ország 17 különböző állomásán. A Magyar Vöröskereszt Szentesi Területi Szervezete és a Dr. Bugyi István Kórház Véradóállomása köszöni a véradóknak és a szervezőknek az együttműködést.

2009. január 16.

Borverseny

A következő két hétvégén tartják meg Temerinben a XII. Vince-napi Nemzetközi Borversenyt és Borkóstolót, melyen idén is képviselteti magát a Király István Kertbarátkör. A verseny keretében január 17-én, szombaton a borok hivatalos bírálatára kerül sor, a hivatalos eredményhirdetést pedig január 24-én, szombaton tartják. A rendezvényhez borkóstoló is kapcsolódik, a temerini sport-csarnokban bárki megkóstolhatja a versenyben résztvevő borvidékek borait.

Forrás: Rádió Szentes

2009. január 16.

A Hungerit és a Legrand is Top 500-as

A legnagyobb árbevétel és a legnagyobb hazai nyereség alapján

A Heti Világgazdaság január 1. számában közölte a 2007-ben legnagyobb árbevételt elért hazai cégek Top 500-as listáját, melyben 15 vállalat szerepel Csongrád megyéből, míg Szentesről két cég került bele. Az idei 2. számban pedig megjelent az 500 legnagyobb hazai nyereségű céges lista is, melyben szintén szerepel a két legnagyobb szentesi vállalat.

2009. január 16.

Az ötödik település

Eredményt hirdettek az MTV versenyében

Szentes két helyezéssel lemaradva Csongrádtól, Szolnokot pedig megelőzve az ötödik helyet szerezte meg a Magyar Televízió által ötödik alkalommal meghirdetett "Az Év Települése" elnevezésű versenyben. A nézők a magyar királyi televízió Főtér című országjáró magazinműsorában tavaly bemutatott 17 településre szavazhattak, mintegy 40 ezer voks érkezett be levelezőlapon, sms-en, illetve interneten. A legtöbben a somogyi megyeszékhelyet jelölték meg, Kaposvár öszszesen tizenháromezer voksot kapott, így elnyerte a verseny fődíjait is, amellett hogy egy éven keresztül viselheti az Év Települése címet. Kaposvár polgármesterének az MTV Zrt. alelnöke, Medveczky Balázs adta át január 5-én a fődíjat, illetve az emléktárgyat, azaz a Herendi Porcelánmanufaktúra díszvázáját. A város ezen kívül január 11-én újbóli bemutatkozási lehetőséget kap a Főtér műsorában, valamint a Magyar Turizmus Zrt. különdíjaként kiemelt promóciós támogatás keretében a településen zajló eseményeket, programokat a kiadványaiban, kiállításain kiemelten népszerűsíti, és bekapcsolja a települést belföldi és külföldi médiumok általuk szervezett tanulmányútjaiba is.

2009. január 16.

Jubilál a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 20 éves fennállása alkalmából január 18-án a Szent Anna-templomban hálaadó máltai szentmisét, 11 óra után máltai házszentelést tartanak a Sáfrán Mihály utca 31. szám alatt. Január 19-én 14-16 óra között nyílt napot tartanak a Máltai Házban, ahova várják azokat is, akik a hidegtől szenvedőknek meleg ruhát vinnének. Január 20-án 12 és13 óra között a Kossuth téri autóbusz-parkolóban lesz a máltai konferenciabusz, amelyben tájékoztatót tartanak a meghívott polgármesterek, önkormányzati tisztségviselők, a szociális szféra prominens személyei, a gyermekintézmények vezetői és a Szeretetszolgálat munkatársai.

2009. január 16.

Szót váltani egymással

A művelődési és oktatási bizottságot négy önkormányzati képviselő és három külsős tag alkotja. Így ők heten segítik a képviselő-testület munkáját. Feladatuk a bizottság hatáskörébe tartozó anyagok, előterjesztések véleményezése még mielőtt azok a testület elé kerülnének.

- Az ülésen külön megtárgyalásra kerülnek olyan témák a közművelődés és az oktatás területéről, amelyek fontosak, amelyekről beszélni kell. Segíteni szeretnénk a munkát a különböző oktatási, nevelési és közművelődési intézményekben - jegyzi meg a bizottság elnöke, dr. Bácskainé Fazekas Márta, aki maga is pedagógus, több évtizede az oktatásban dolgozik.

2009. január 16.

Ledobtam harminc kilót

A Colosseum az életem

Előtte

Korunkban jelentős a súlyfelesleggel küzdők száma, különösen jellemző ez a tendencia Magyarországon, ahol a túlsúlyosság, az elhízás általános jelenséggé vált. A reklámok a legkülönbözőbb erőkifejtés-mentes módszereket, krémeket, tablettákat és teákat kínálnak a fogyáshoz, pedig már régóta bebizonyosodott, hogy fogyni igazán csak diétával és mozgással lehet. A sikerhez teljes életmód-változtatásra van szükség. Ezt a tényt ismerte fel Várdainé Antal Erika, aki szívesen mesélte el történetét lapunknak.

2009. január 16.

A Vízmű ügyfelei számára

A Szentesi Víz- és Csatornamű Kft. tájékoztatja a lakosságot, hogy a társaság minden héten csütörtökön este 20 óráig, meghosszabbított ügyfélszolgálati idővel (vízdíjbefizetés, reklamáció, változás-bejelentés) áll tisztelt fogyasztói rendelkezésre a Vízmű épületében Szentesen, a Csongrádi út 3 sz. alatt. A műszaki hibabejelentés továbbra is folyamatosan megtehető személyesen vagy a diszpécserszolgálatnál a 63/311-433 telefonszámon.

2009. január 16.

Felhívás!

A polgármesteri hivatal műszaki osztálya felhívja a város lakosságának figyelmét, hogy a "Lakó-pihenő" övezetként kijelölt (táblával jelölt) lakóterületeken a KRESZ vonatkozó előírásai szerint a megengedett legnagyobb sebesség 20 km/óra és az övezeten belüli közúti csomópontokban a "jobb kéz" szabály érvényesül, amely szerint a jobbról érkező járműnek van elsőbbsége.

Az osztály kéri, hogy mindannyiunk biztonsága érdekében ezeken a területeken fokozott figyelemmel, a közlekedési szabályok betartásával közlekedjenek.

2009. január 16.

Nappali ellátás is igénybe vehető

Folyamatosan bővül az otthon lakóinak létszáma

Már két hónapja van lehetőség arra, hogy százan a bentlakásos, ötvenen pedig a nappali ellátást igénybe vegyék a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonban. Jelenleg nyolcvannégy fő lakik az intézmény tartós bentlakásos részlegén, közülük kilencen demens ellátásban vesznek részt, tízen pedig naponta bejárnak az otthonba.

A létszám azonban folyamatosan bővül, többen jelezték, hogy januárban beköltöznének, három jelentkező ellátási elbírálása pedig folyamatban van az intézményvezető tájékoztatása szerint. Bolyánné Szamosközi Gabriella lapunknak elmondta: eddigi tapasztalataik azt mutatják, hogy nagyon rossz egészségi állapotú lakók is bekerülnek az otthonba, sok a fekvőbeteg, akik fokozottabb felügyeletet és ápolást igényelnek. Úgy látják, hogy a jogszabály a személyi feltételek tekintetében nem alkalmazkodott ahhoz, hogy bentlakásos intézményben napi 4 órás gondozási szükségletű embereket lehet felvenni.

2009. január 16.

Csángók és hitük

A pap is kiprédikálta szülőhelyén

Már vannak kedvelői, barátai városunkban Petrás Máriának, aki énekével és bibliai témájú iparművészeti remekeivel ámulatba ejtette közönségét a Koszta József Múzeum adventi rendezvényén. Modern nő, aki autóval érkezik a maga intézte fellépésre, de népviseletbe öltözve ízig-vérig csángó művész lesz belőle.

A romániai Diószénben született. Mielőtt képzőművészi pályája beindult, színházi plakátokat is tervezett, melyekkel egy országos grafikai versenyen első helyezést ért el, majd a brassói művészeti népfőiskolán grafikusnak képezte magát. - Amiben én éltem gyerekkoromban, az egy zárt, érintetlen világ volt, de '74-ben, 17 évesen elmentem a szülőfalumból egy szakiskolába. Ez volt az egyetlen lehetőség kijutni abból a környezetből, meséli Petrás Mária a műsora után.

2009. január 16.

Beköltözött a derű

A főtéri galériába

A szépség, a derű és a nyugalom költözött be a szentesi galériába. Két kecskeméti alkotó hozta el a festményeit a művelődési központ kiállítótermébe, ahol a fagyos kinti utcáról betérőt nyári hangulatok, tavaszi fények fogadják. A falról ránk köszönő pasztel színű, derűs képek szinte megszólítják a tárlatlátogatókat és már a nézelődés kezdetén szebbnek látják a világot. Még a bosszús szemlélődő is nyugalmat, derűt érez a lelkében.

Ahogyan Goór Imre és Garti Goór Imre tárlatát megnyitó dr. Tóth Attila művészeti író is hangsúlyozta a beszédében: a sötétebb tónusú, komorabb témájú képek is egyfajta szelíd nyugalmat sugároznak a nézők felé. Goór Imre és fia Garti Goór Imre a legizgalmasabb munkáikból mutatnak be, több mint negyven alkotást a főtéri galériába, ahova január 31-ig feltétlen érdemes betérni. Különösen azoknak, akik találkozni szeretnének a harmóniával, a szépség dicséretét hirdető festményekkel.

-licz-

2009. január 16.

Egy régi majális képsorai

DVD-n a Szentesi Híradó

Az egykori, szentesi, amatőr filmklub máig sem elévült ténykedése volt, hogy a hatvanas évek közepétől 1982-ig, többé-kevésbé rendszeresen elkészítették a Szentesi Híradót. Húsz éven keresztül, évente 2-3-4 alkalommal forgatták azt a filmösszeállítást, ami ma az egyik legérdekesebb képi megjelenítése Szentes közelmúltjának. Egy korabeli film 10-12. perce többet árul el a '70-80-as évek kisvárosáról, mint tíz könyvben összegyűjtött leírás.

2009. január 16.

Feketekerámia

Bese László feketekerámiái című állandó kiállításának megnyitójára várják a közönséget január 20-án, kedden 16 órára a Hegedűs László Helyőrségi Klubba. A tárlatot megnyitja: Mód László néprajzkutató. Közreműködnek: Miskoczi Ramóna (citeraszóló), Petes Zsuzsanna és Petes Krisztina (gyimesi párosító népdalok), Debreczeni-Kis Helga (szatmári táncok) a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpont növendékei.

2009. január 16.

Enemy Efforts: Elég volt!

Amint arról az október 31-i számunkban beszámoltunk, megváltozott felállásban ugyan, de újjáalakult Szentes egyik legrégebbi, 1993-ban alakult hardcore zenekara, az Enemy Efforts! Idő közben persze, koncerteket adtak a srácok, és egy ötszámos CD-t is megjelentettek, Elég volt! címmel.

A saját stílusán belül igényes és változatos muzsikára törekvő együttes most újabb lépést tett előre. Az eddigieknél még összetettebb és még változatosabb zenei anyaggal rukkoltak elő. Sajátos hardcore plusz - mondhatnánk rá, hiszen a thrash-metálon kívül már némi punkot is felfedezhetünk benne, és ez nem minden. A súlyos gitár-riffekhez súlyos mondanivaló társul, mégpedig egyszerű, de kemény és társadalomkritikus szövegekbe öntve.

2009. január 16.

A hősök és áldozatok emléke

A II. világháború legnagyobb magyar tragédiájáról, a doni áttörés 66. évfordulójáról emlékeztek meg a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj katonái.

1943. januárjában, a Don mellett, a hazától több ezer kilométerre vívott élet-halál harcot mintegy 200 ezer magyar katona. A sokszoros túlerővel szemben, a fagyos télben is próbálták teljesíteni küldetésüket. Hősök voltak, akik a kilátástalan helyzetben is az utolsó leheletükig küzdöttek a túlélésért, a haza szolgálatáért. Közülük 150 ezren meghaltak, megsebesültek, hadifogságba kerültek. A doni katasztrófa örök fekete foltja marad a magyar történelemnek.

Városi ünnepségek keretében emlékeztek a hős elődökre a műszaki katonák. Varga István mk. alezredes, a zászlóalj parancsnok-helyettese a II. világháborús emlékműnél helyezte el az emlékezés örökmécsesét.

Juhász László szds.

2009. január 16.

Hangszerek a múzeumban

Menyecskefejes duda

A magyar kultúra napját szokásosan új időszaki kiállítással köszönti a Koszta József Múzeum. Január 22-én, csütörtökön a múzeum megyeházi épületében nyílik a Dél-Alföld népi hangszerei című vándorkiállítás, melyet Csete Gyula, a mezőberényi Orlai Petrics Soma Gyűjtemény vezetője rendezett. A tárlat több Békés megyei múzeumban is megfordult eddig, utolsó állomásként érkezett Szentesre, ahol programsorozat szerveződik a megnyitó köré.

2009. január 16.

Vass: "Ez kevés lesz.!"

A Bodrogi-Bau-Szentesi VK férfi vízilabda csapatához az egyik alsóházi riválisuk, az OSC együttese látogatott az elmúlt szombaton. A kedvezőtlen előjelek ellenére - Szabó Leventének az edzésen tört vissza az ujja, ezért másfél hónapot kell kihagynia - jól kezdett a Szentes, Rácz találatával ugyanis a mieink szereztek vezetést, majd Horváth Tamás mutatta be első bravúrját a kapuban. A folytatás már sokkal kevesebb sikerélményt hozott, hiszen zsinórban négy gólt szerzett az OSC, úgy, hogy ehhez szentesi részről is komoly segítséget kaptak a fővárosiak, rossz csere, ajándék büntető és gyenge lövések formájában.

2009. január 16.

A világ legjobbjaival dolgozhat

Hétfőn megkezdte a felkészülést a 2012-es londoni olimpiára a magyar férfi vízilabda válogatott. A hosszú, és kihívásokkal teli úton továbbra is Kemény Dénes a "falkavezér", új segítője pedig az a Bíró Attila (képünkön), aki a fiatal edzőgeneráció tagjaként jelenleg az OSC együttesének a vezetőedzője. Bíró Attilával a Bodrogi Bau- Szentesi VK elleni győztes bajnoki után beszélgettünk.

- Sokan felkapták a fejüket, amikor kiderült, hogy ön lesz Kemény Dénes segítője a válogatott mellett.

- Engem is meglepetésként ért a hír, de állok a kihívás elé, hiszen úgy gondolom, hogy az eddigi munkám elismerése ez a megtisztelő felkérés. Hatalmas kihívás ez számomra, mivel a világ legjobb vízilabda válogatottjánál dolgozhatom edzőként. A négy éves olimpiai ciklus első lépését tesszük meg most, és bízom benne, hogy szép sikerek várnak ránk ebben az időszakban.

- A napi munkája viszont az OSC-hez köti.

- Biztos vagyok benne, hogy nem fog gondot okozni a két feladat összeegyeztetése, és azt az edzésmunkát, amit az OSC-nél elterveztem, a válogatott mellett is el tudom végezni.

- Kásás Zoltánnal beszélt-e már a kinevezése óta?

- Az elsők között volt, akit felhívtam. 12 évig volt a válogatott mellett edző, sokat fogok tanulni tőle, és ha szükséges, ki fogom kérni a szakmai tanácsait.

H. V.

2009. január 16.

Pótszilveszter

A szentesi nyugdíjasok klubja január 16-án, pénteken, 14 órakor tartja összejövetelét a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Ezen a délutánon tombolatárgyakat sorsolnak.

A következő találkozón január 23-án, pénteken pótszilvesztert rendeznek, melyre nem csak a klub tagjait, hanem minden érdeklődőt várnak. Az uzsonnás, zenés, táncos pótszilveszteri buli 12 órakor kezdődik. Előzetesen jelentkezni lehet 20-áig, kedden estig Gulyás Jánosné klubelnöknél a 311-265-ös telefonszámon.

2009. január 16.

A kiesés elől menekül a Legrand

A tíz csapatot számláló futsal NB I kilencedik helyén áll a téli szünetben a Legrand-MetalCom-Szentes együttese. Némethy László vezetőedző a bajnoki rajt előtt számított némi visszaesésre, de arra nem, hogy januárban a kiesőhelyen tanyázik majd csapata. Az elsődleges cél már nem az, hogy a középmezőnyben végezzen a Legrand, hanem hogy a következő bajnoki esztendőben is első osztályú futsal-mérkőzésekre járhassanak a szentesi szurkolók. A január 30-án folytatódó küzdelmekben tehát minden megszerzett pontnak óriási jelentősége lesz a végelszámolásnál.

2009. január 16.

Sakkeredmény

A Szentesi Spartacus Sportkör sakk szakosztálya a NB II-es bajnokságban a Makói S csapatával játszott. A forduló eredménye 8-4. (Győztes: Nagy Sándor, döntetlenek: Hajdú István, Nagy József, Balatoni György, Mészáros Imre, Toókos Ferenc, Szalaji Renáta). A Spartacus SK a tabella 6. helyén áll 29,5 ponttal.

A következő mérkőzés január 25-én, vasárnap lesz, amikor a Nádudvari SE játékosaival ülnek asztalhoz a szentesi sakkozók.

2009. január 16.

Lopott biciklivel ment lopni

Csalás miatt indított eljárást a szentesi rendőrkapitányság ismeretlen tettes, tettesek ellen, akik interneten keresztül szerveztek munkát magyar munkavállalóknak, de becsapták őket. Egy szentesi férfi is áldozatául esett a bűnözőknek, akik munkát és repülőjegyet ígértek a munka után érdeklődő későbbi sértettnek, akitől mindössze némi előleg befizetését kérték a jegyért cserébe. Az előleg átutalása megtörtént, de aztán se repülőjegy, se külföldi munka nem lett a dologból.

2009. január 16.

Pótfűtés

Egy francia nő elküldi a férjét csigát szedni az ebédhez. El is megy, gyorsan szed is egy kosárral, aztán beugrik a barátnőjéhez. Jól eltöltik az időt, elalszanak, és csak késő délután ébrednek föl. A férj rémülten rohan haza, és ahogy a bejárati ajtót nyitná, idegességében szétszórja a csigákat. A kulcs hangjára ott terem a neje, már kezdené is a balhét, amikor a férj rászól a csigákra:

- Mozgás fiúk, mindjárt otthon vagyunk!

2009. január 16.

Fórum

Az önkormányzat és partnereinek együttműködésében készül az integrált városfejlesztési stratégia, a munka célja a városközpont rehabilitációja, a vállalkozói környezet javítása. Ennek érdekében egyeztetnek a vállalkozókkal és civil szervezetekkel, a következő fórumot január 21-én, szerdán 15 órakor tartják a polgármesteri hivatalban. Meghívottak az Ady E., a Nagy F., és a Horváth M. utcai vállalkozások.

2009. január 16.

Mit vár 2009-től?

Repa Jánosné, nyugdíjas

- A családommal nagyon jól megvagyunk, szeretjük és segítjük egymást, amiben csak tudjuk. Ezt a fajta kiegyensúlyozottságot mindenképpen szeretnénk megtartani az idén is. Az anyagi biztonság egyelőre megvan, és nem szeretnénk, ha viszszaesne. A családommal szoktuk egymást segíteni anyagi tekintetben is, főleg nagyobb kiadásokkor vagy drágább dolgok megvásárlásakor. Idén utazni is szeretnék. Szívesen visszamennék Egerbe, ahol voltam már, de minden úgy megváltozott, hogy az ember szívesen megnézné még egyszer.

2009. január 16.

Családi események

Született: Kerekes Bélának és Mónus Krisztina Anettnek Hanna Laura és Lilla Petra, Gyalai Imrének és Német Erzsébetnek Boglárka, Mihály Péternek és Urik Kittinek Kitti, Lénárt Ferencnek és Nagy Valériának Nina, Kiss-Papp Józsefnek és Kaucz Bianka Erikának József Alex és Szabolcs Levente, Miklós Sándor Zsoltnak és Ajtai Rozáliának Amira, Gajdos Mátyásnak és Vas Mónikának Szabolcs, Rehák Ágoston Zsoltnak és Vincze Erikának Napsugár, Farkas-Tóth Bélának és Bálint Anitának Zita, Fekete Józsefnek és Varga Anitának József nevű gyermeke.

Elhunyt: Szabics Gáborné Garai Eszter, Valkai Jánosné Domján Mária, Szilágyi Istvánné Czakó Katalin Mária, Dóczi Lászlóné Szépe Zsuzsanna, Huszár Józsefné Katona Rozália, Módra Imréné Bátori Ilona, Nyilas Béla, Ács Sándorné Bózsik Mária.