2009. január 16.

Értékel a polgármester

Megőrizni a város építő békéjét

Eredményeiben talán többet hozó, de munkáját tekintve átlagos esztendőként említette Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő a 2008-as esztendőt. Mint mondta, az átlagban nagyon sok minden belefér, és ez az átlagosság számára azt jelenti, hogy annak a városépítő és -fejlesztő folyamatnak, amit jó pár évvel ezelőtt a városvezetés elkezdett, egy tervezett, néhány meglepetést hozó állomása volt a mögöttünk álló esztendő.

- Egy sor olyan fejlesztést tűztünk ki magunk elé, melynek az előkészítése a korábbi években zajlott le - folytatta a polgármester. - Egy települést két irányból lehet fejleszteni, egyik az, hogy az állampolgár a saját területén, lakókörzetében érezze: a város előbbre jutott. Mit tettünk ennek érdekében? Az elmúlt esztendőkben kiépült a város kommunális-rendszerének döntő hányada, víz- és gázrendszere, elektromos hálózata, elértük azt, hogy Szentes minden utcája aszfaltos, tehát burkolt. Az elmúlt évek feladata volt a szennyvízrendszer kiépítése, amely 2008-ban befejeződött. Mindez az emberek életét nagyban befolyásolta, és rendkívül nagy lépés volt a komfortosítás érdekében.

- A következő lépés, miként a polgármester úr már említette: a város csapadékvíz-rendszerének felújítása.

- A munkák már zajlanak, az árkokat, az átereszeket beszinteztük, a műtárgyak is elhelyezésre kerültek, az idei esztendő feladata a fenékprofilok beállítása. Várhatóan a 2009-2010-es évfordulóra elkészülünk a munkával, és akkor elmondhatjuk, hogy valamennyi utcában azonos feltételek között élhetnek az emberek. S hogy ez mennyire változtatta meg a város gondolkodását, példa rá a kiséri városrész. Az elmúlt napoknak néztük meg a várható óvodai beíratások rendszerét, és kiderült, hogy a Kisérben, amely az emberek tudatában hosszú időn át az elöregedő, a hátramaradott városrészt jelentette, a legtöbb gyerek ott születik. Nagyon sok fiatal költözött ebbe a városrészbe, az öreg házakat felújították, átalakították, újjáépítették, a megváltozott környezet vitálisabbá tette a városrészt.

Szirbik Imrével folytatjuk a beszélgetést.

- A másik dolog, amire figyel a polgár, a közösségi alkotások sora.

- Szentes nagy közösségi alkotásokkal gazdagodott 2008-ban, amelyekre büszkék lehetünk. Nemcsak azért lehetünk büszkék például a megújult Református Nagytemplomra és a mellette épült otthonra, vagy a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonra, mert általuk régi álmokat valósítottunk meg. Mindez egy hatalmas összefogás eredményeként jöhetett létre. Vallom, ha előre akarunk jutni, akkor továbbra is meg kell őrizni a város építő békéjét. Közös akarattal, egymást tisztelve, még ha olykor más-más véleményt formálva vitatkozunk is közben, de az alkotásban közösnek kell lenni. Erre talán a legszebb példa a nemrég felavatott mentőhelikopter bázis. Kemény küzdelem volt a helyszín megszerzése, nem kis lobbiba került az erőforrások összerakása, de ezzel Szentes olyan regionális központtá vált az egészségügy területén, ami a további tervek megvalósítását is elősegíti.

(A város polgármesterével készült évértékelő cikk folytatását következő számunkban közöljük.)

L. J.