2009. január 16.

Egy régi majális képsorai

DVD-n a Szentesi Híradó

Az egykori, szentesi, amatőr filmklub máig sem elévült ténykedése volt, hogy a hatvanas évek közepétől 1982-ig, többé-kevésbé rendszeresen elkészítették a Szentesi Híradót. Húsz éven keresztül, évente 2-3-4 alkalommal forgatták azt a filmösszeállítást, ami ma az egyik legérdekesebb képi megjelenítése Szentes közelmúltjának. Egy korabeli film 10-12. perce többet árul el a '70-80-as évek kisvárosáról, mint tíz könyvben összegyűjtött leírás.

A filmklub tagjainak felismerése mellett, alig kisebb Karikó-Tóth Tibor érdeme, aki immár a harmadik, DVD-re másolt híradó összeállítást nyújtja át az érdeklődőknek.

A tartalom mellett említsük meg a formát. A filmklub híradói először normál nyolcas filmszalagra készültek, később 16 mm-es filmre. Ezeket másolta át egy technikai megoldás segítségével Szabó Árpád, VHS formátumra. A filmszalag gyorsan elévül, elhasználódik és a sokszorosítási, de még a megnézési lehetősége is igen nehézkes. A videó már sokkal elterjedtebb, könnyebben másolható, de a felpörgő világ gyorsan legyűrte ezt a megoldást is. Ráadásul ma már tudjuk: elég sérülékeny a VHS-sza-lag. A ma ismert, egyik legkorszerűbb formátum a DVD! Ezekre írja, másolja Karikó-Tóth Tibor az egyébként enyészetre, pusztulásra ítélt, de így megmenthető filmszalagokat.

Már az előző két lemez is sikert aratott és történeti értékük - mit kisebbítsük - felbecsülhetetlen! A harmadik híradó korongon három öszszeállítás található. 1980-81 és 82-ből, közel 33 percben. De visszaforgathatjuk az időt 1965 Szenteséhez és az 1974-esre is, két film segítségével. A város nagyobb munkahelyeit látogatjuk meg 1973-ban és egy régi majális képsorain kereshetjük az ismerősöket, újabb két kisfilmen.

Karikó-Tóth Tibor megígérte a DVD könyvtári, ünnepélyes bemutatóján: folytatja az egykori amatőr filmklub munkásságát bemutató sorozatot. Teljesen egyhangúra sikerült az érdeklődők óhaja: várjuk!

Kruzslicz Pál