2009. január 16.

Töretlen barátság

Lengyel év indult Szentesről

Joanna Stempinska, H. Szabó Réka, Szirbik Imre, Magyar Anna, dr. Zakar Péter az ünnepélyes megnyitón

Csongrád Megyei Lengyel Év 2009 elnevezéssel egész éves programsorozatot indított útjára a Csongrád Megyei Önkormányzat, ezzel is tovább erősítve a lengyel-magyar kapcsolatokat. Az ünnepélyes megnyitóra január 13-án került sor a Horváth Mihály Gimnázium dísztermében, melynek keretében bemutatták a Fejezetek a lengyel-magyar közös történelemből című vándorkiállítást is, illetve rendhagyó történelemórát tartott dr. Zakar Péter, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke.

Az eseményen jelen volt Joanna Stempinska, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete is, aki példaértékűnek nevezte Csongrád kezdeményezését, amelyet más megyék, sőt országok is követhetnének. Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében felelevenítette a lengyel-magyar történelem párhuzamait, s elmondta: a két nép történetében számos közös pont van, volt hogy uralkodóink, sőt határaink is megegyeztek. A lengyelek és a magyarok mindig is segítették egymást, nemzeteink sorsa gyakran összefonódott az évszázadok során. A két nép közötti barátságot pedig a történelem viharai sem tudták szétszakítani.

Az ünnepélyes megnyitó keretében a lengyel-magyar történelmet feldolgozó tankönyvet vehettek át a Horváth Mihály Gimnázium és a Boros Sámuel Szakközépiskola tanárai - Csapiné Matos Ibolya, Bedő Katalin, Kocsmárné Vancsai Andrea, Szebeniné Doma Andrea, Imre Péter és Pádár Zsolt -, majd útjára indították a közös történelmi eseményeket bemutató 14 tablóból álló vándorkiállítást. Az egész éves programsorozat részeként a megyei fenntartású intézményekben megtekinthetik majd az érdeklődők a vándorkiállítást, márciusban a katyni vérengzés áldozataira emlékeznek Szegeden egy kiállítás és konferencia keretében, májusban négy napos középiskolai programot szerveznek Csongrádon, szeptemberben a határnyitás 70. évfordulójára emlékeznek, illetve kiállítás nyílik Bucsban. Ugyanez a kiállítás Szegeden a megyeházán és a megyei középiskolákban, valamint Makón is látható lesz. Emléktáblát avatnak Móra-halmon, októberben a Levéltári Napok programsorozatának keretein belül konferenciát szerveznek, novemberben pedig útjára indul az 1939-es lengyel-magyar eseményeket bemutató kiállítás. Elkészítés alatt áll egy lengyel nyelvű Csongrád megyét bemutató turisztikai prospektus is, mely átfogó képet ad kultúránkról, szokásainkról, hagyományainkról, látnivalóinkról és legfontosabb rendezvényeinkről.

Cseh-Lakos