2009. január 16.

Nappali ellátás is igénybe vehető

Folyamatosan bővül az otthon lakóinak létszáma

Már két hónapja van lehetőség arra, hogy százan a bentlakásos, ötvenen pedig a nappali ellátást igénybe vegyék a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonban. Jelenleg nyolcvannégy fő lakik az intézmény tartós bentlakásos részlegén, közülük kilencen demens ellátásban vesznek részt, tízen pedig naponta bejárnak az otthonba.

A létszám azonban folyamatosan bővül, többen jelezték, hogy januárban beköltöznének, három jelentkező ellátási elbírálása pedig folyamatban van az intézményvezető tájékoztatása szerint. Bolyánné Szamosközi Gabriella lapunknak elmondta: eddigi tapasztalataik azt mutatják, hogy nagyon rossz egészségi állapotú lakók is bekerülnek az otthonba, sok a fekvőbeteg, akik fokozottabb felügyeletet és ápolást igényelnek. Úgy látják, hogy a jogszabály a személyi feltételek tekintetében nem alkalmazkodott ahhoz, hogy bentlakásos intézményben napi 4 órás gondozási szükségletű embereket lehet felvenni.

A nappali ellátásra pedig egyelőre még kevesen jelentkeztek, annak ellenére, hogy ennek keretében is a legkülönbözőbb lehetőségeket biztosítja az intézmény. Szórakoztató rendezvényeken, közösségi és szabadidős programokon, zenés mulatságokon, kézműves foglalkozásokon, kirándulásokon és vetélkedőkben vehetnek részt a nappali ellátásban résztvevők is, de sétálhatnak, olvashatnak, videót nézhetnek és zenét is hallgathatnak. Ezen kívül életvitel- és diétás tanácsadás, tornaszoba is a rendelkezésükre áll. Sőt utóbbi lehetőség esetében mozgásterapeuta is segíti az időseket a gépek szakszerű és hatékony használatának elsajátításában, illetve minden reggel tornafoglalkozást tart az érdeklődők számára.

Az otthon munkatársai a hivatalos ügyek intézésében is segítenek, például ha a szentesi polgármesteri hivatalban vagy a társönkormányzatoknál akad teljesítendő kötelezettsége vagy hivatalos ügye az egyik ellátottnak, akkor segítenek kitölteni az adatlapokat és az intézményhez ki is viszik a kérelmet.

A ruhák mosására, szárítására és vasalására, tisztálkodásra, illetve bevásárlásra is van lehetőség a nappali ellátás esetében is, sőt az ellátottak nemcsak biciklivel járhatnak ki az intézménybe. A Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonba buszjárat is közlekedik, az autóbusz-pályaudvarról reggel 9 órára és délután 3 órára ér oda a helyi közlekedésű busz, az intézményi gépjármű pedig 9-kor és 14 órakor indul, ennek térítési díja 120 forint naponta. Az időseknek étkezésre is van lehetőségük, az ebéd térítési díját a fenntartó önkormányzat napi 310 forintban, a nappali ellátás térítési díját pedig napi 20 forintban határozta meg - mondta el lapunknak Bo-lyánné Szamosközi Gabriella.

Cseh-Lakos