2009. január 16.

Hangszerek a múzeumban

Menyecskefejes duda

A magyar kultúra napját szokásosan új időszaki kiállítással köszönti a Koszta József Múzeum. Január 22-én, csütörtökön a múzeum megyeházi épületében nyílik a Dél-Alföld népi hangszerei című vándorkiállítás, melyet Csete Gyula, a mezőberényi Orlai Petrics Soma Gyűjtemény vezetője rendezett. A tárlat több Békés megyei múzeumban is megfordult eddig, utolsó állomásként érkezett Szentesre, ahol programsorozat szerveződik a megnyitó köré.

Aznap 11 órától Birinyi József néprajzkutató, népzenész tart hangszerbemutatóval egybekötött előadást a megyeháza dísztermében, amelyet délután 5 órától követ a kiállítás megnyitója. A tárlatot Mihály Béla, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpont igazgatója ajánlja az érdeklődők figyelmébe, a megnyitón közreműködik Mélykútiné Németh Kornélia, a Pengető Citerazenekar vezetője, illetve Miskolczi Ramóna, a Petőfi iskola tanulója.

A kiállítás arról is árulkodik, mit is jelentettek a magyar nép zenei életében a hangszerek. A 19-20. századi zeneeszközök közül többet még ma is használnak, ám egy részük már csak múzeumi tárlókban látható.

Mód László néprajzkutató és Vigh László restaurátor a mintegy 40 tárgyat bemutató vándorkiállítás anyagát igyekeztek kiegészíteni szentesi vonatkozású darabokkal, ami a helybeliek számára még érdekesebbé teheti a tárlatot. Ennek köszönhetően Szenyéri Dániel szentesi tekerős életútja vagy éppen a citerazenekar működése is megelevenedik a kiállítás tablóin.

A tervek szerint az április 12-ig felkereshető kiállításon a látogatók helyi népzenészek felvételeivel is megismerkedhetnek, így a hangszerek "meg is szólalnak", tudtuk meg Mód Lászlótól.

D. J.