2009. január 16.

A kiesés elől menekül a Legrand

A tíz csapatot számláló futsal NB I kilencedik helyén áll a téli szünetben a Legrand-MetalCom-Szentes együttese. Némethy László vezetőedző a bajnoki rajt előtt számított némi visszaesésre, de arra nem, hogy januárban a kiesőhelyen tanyázik majd csapata. Az elsődleges cél már nem az, hogy a középmezőnyben végezzen a Legrand, hanem hogy a következő bajnoki esztendőben is első osztályú futsal-mérkőzésekre járhassanak a szentesi szurkolók. A január 30-án folytatódó küzdelmekben tehát minden megszerzett pontnak óriási jelentősége lesz a végelszámolásnál.

- Utolsó előttiek a bajnokságban, de biztos vagyok benne, hogy ennél sokkal jobb teljesítményt várt játékosaitól. Miért esett vissza ennyire csapata teljesítménye?

- Abban biztos voltam, hogy a bajnoki rajtot megelőző játékos mozgások miatt lesz egy bizonyos fokú visszaesés a csapat teljesítményében, de ennél azért én is többet vártam magunktól. Az idény előtt meghatározó játékosok távoztak a klubtól, Puskás és Brinszky talán három meccsen játszott, Keller Zoltán pedig - sérülés miatt - csak az utolsó két mérkőzésen állt a rendelkezésünkre. Ugyanakkor tehetséges, ügyes fiatalok érkezetek hozzánk, ám keveset játszották még a futsalt, és ez a rutintalanság bizony alaposan megmutatkozott a mérkőzéseken. Az első 3-4 meccsen derült ki, hogy valójában mire vagyunk képesek, gyakorlatilag ebben az időszakban, "élesben" ismerkedtek a játékosok egymással a pályán. Ezeken a találkozókon viszszaálltunk a kapunk elé, kontratámadásokkal igyekeztünk gólokat szerezni. Ameddig jól védekeztünk, addig nem is volt baj, ám amikor kaptunk egy gólt, látványosan összeomlottunk, és már nem tudtunk újítani. Az utóbbi mérkőzéseken, és a Berettyóújfalu elleni MK összecsapáson már nem álltunk ennyire vissza, fentebb toltuk a védekezést, egy az egyben vettük fel az embereket, és ez eredményesebbnek bizonyult. A bajnok ellen korábban tizenegy gólt kaptunk, most csak négyet, és jóval több helyzetünk is volt, amiket sajnos nem használtunk ki. A helyzetkihasználásban feltétlenül javulnunk kell az elkövetkező mérkőzéseken, ha pontokat akarunk szerezni. Márpedig szeretnénk, mert elsődleges célunk az, hogy ne essünk ki az első osztályból.

- Ennek érdekében érkezik-e új játékos a klubhoz, vagy ezzel a kerettel igyekeznek kivívni a bent maradást?

- Úgy gondolom, komoly változások nem lesznek a névsorban, talán Erhardt visszatérésére lehet számítani. A legnagyobb gondunk továbbra is az, hogy keveset tudunk együtt gyakorolni, a nagypályás elfoglaltságok miatt egy-egy edzésen hatan, heten edzünk, ez pedig kevés. Éppen ezért azt tervezzük, hogy a jövőben az ifjúsági csapatból a legtehetségesebbeket folyamatosan hozzuk fel a felnőttek közé, játéklehetőséget biztosítva nekik. Mindenképpen a fiatalokra támaszkodva képzeljük el a szentesi futsalt, még akkor is, ha esetleg egy-két idényt a másodosztályban kell töltenünk.

H. V.