2009. január 16.

In memoriam dr. Hrabovszki Pál

Január 3-án, életének 81. évében elhunyt a szentesi Bartha János Kertészeti Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet nyugalmazott igazgatója, dr. Hrabovszki Pál.

Békéscsabán született 1928. szeptember 10-én. Elemi és polgári iskolai tanulmányai után szülővárosa kereskedelmi szakközépiskolájában érettségizett. Gödöllőn az Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Szakán 1953-ban szerzett oklevelet, majd az agráregyetem tanárképző intézetében 1957-ben gazdasági tanári képesítést nyert. A gödöllői agráregyetemen 1966-ban szarvasmarha utódvizsgálat témakörben sikerrel védte meg doktori disszertációját.

Állattenyésztőként a Bánhalmi Állami Gazdaságban kezdte pályáját, majd gazdasági tanárként előbb a gyulai, utóbb a szabadkígyósi mezőgazdasági technikumban tanított. A szentesi kertészeti iskolának 1967-1989-ig volt az igazgatója.

Dinamikus, derűt, optimizmust sugárzó személyisége, sokoldalú tájékozottsága, széleskörű érdeklődése, a konfliktushelyzeteket feloldani tudó képessége, egészséges nagyvonalúsága adták vezetői erényeit. Elmondható, hogy igazgatása alatt jó munkahelyi légkör alakult ki az iskolában, tanár, diák és dolgozó biztonságban érezhette magát.

Igazgatói tevékenysége fontos részének tekintette az iskola fejlesztését. A szentesi tájegység kertészeti kultúrájára tekintettel a mezőgazdasági profilú iskolában először kertészeti szakmunkásképzőt majd kertészeti szakközépiskolát szervezett. Az iskola épületét új épületszárnnyal bővítette, gázüzemű központi fűtéssel látta el. A gyakorlati oktatás feltételeit pedig kezdetként egy tanya megvásárlásával, területét földcserével bővítette. E területen folyamatosan építkezéssel a tanulók fogadását szolgáló épületek készültek. Növényházak és az ott létesült kertészeti művelés szolgálja mindmáig a tanulók szakmai oktatását.

Iskolafejlesztő tevékenységében különösen büszke volt arra, hogy az általa összehangolt társadalmi összefogás eredményeként tornateremmel bővült az intézmény.

Igazgatói tevékenységének egyik utolsó eseményeként 1988-ban az iskola újból felvette alapítványtevőjének, Bartha Jánosnak a nevét.

Elismerései, kitüntetései: Mezőgazdaság Kiváló Dolgozója (1973, 1979), Kiváló Munkáért (1984), Kiváló Szövetkezeti Munkáért (1986), Szentes Városért Emlékérem (1986), Munka Érdemrend ezüst fokozata (1989), Aranydiploma (2003).

Élete során számos küzdősport művelője volt, s a legutóbbi időkig egyik résztvevője a Gyulán megrendezett szenior úszóbajnokságoknak.

Nyugdíjas éveiben sem szakadt el az iskolától. Néhány tanévben még óraadóként tanított, majd szülővárosába, Békéscsabára költözött. A jeles iskolai rendezvényeken azonban - a meghívásoknak eleget téve - megjelent.

Az elmúlt év szeptemberében az iskola által szervezett "Kertmagyarország felé" kiállítás megnyitóján mostani igazgató utóda meleg szavakkal köszöntötte 80. születésnapján.

Utolsó útjára január 23-án, pénteken 14 órakor kísérjük Szentesen a központi ravatalozóból a Kálvária temetőbe.

Bucsány György