2009. január 16.

Ledobtam harminc kilót

A Colosseum az életem

Előtte

Korunkban jelentős a súlyfelesleggel küzdők száma, különösen jellemző ez a tendencia Magyarországon, ahol a túlsúlyosság, az elhízás általános jelenséggé vált. A reklámok a legkülönbözőbb erőkifejtés-mentes módszereket, krémeket, tablettákat és teákat kínálnak a fogyáshoz, pedig már régóta bebizonyosodott, hogy fogyni igazán csak diétával és mozgással lehet. A sikerhez teljes életmód-változtatásra van szükség. Ezt a tényt ismerte fel Várdainé Antal Erika, aki szívesen mesélte el történetét lapunknak.

Mint elmondta, lassan tízéves pörgős házassága boldog ideje alatt körülbelül 30 kilogrammot hízott, folyamatosan. Életének harmincnegyedik évébe lépve, tavalyelőtt június elején komolyan elhatározta, hogy megpróbál elérni egy aránylag normális testsúlyt. Ehhez kért segítséget az Ady Endre utcai Wellness Colosseumban. - Megkaptam. Edzőim az első perctől kezdve látták rajtam az elszántságot, így folyamatosan komoly feladatokat kaptam. Először a komolyan felszerelt kondite-remben felmérték erőnlétemet, utána pedig eredményeim és állóképességem alapján a szakértők, Gáspárné Edina és Brezovai Sándor elkészítették a fogyókúra-programomat. Mindannyian úgy gondoltuk, hogy számomra a különböző tornák kombinálása lesz a leghatékonyabb a tartós fogyás érdekében. Ezek után pedig elkezdődött a kemény kitartást igénylő tréning, de már két hónap után volt eredménye, addigra 10 kilogrammtól szabadultam meg - mondta Erika, aki arról is beszámolt, hogy a fogyókúra alatt sohasem éhezett, de mindig nagyon figyelt arra, hogy mikor, mennyit és mit eszik meg.

Erika végig betartotta az edzői segítségével kidolgozott diétát. Szerinte nemcsak abban rejlik a titok, hogy mit eszünk, hanem az is rendkívül fontos hogy hogyan, milyen körülmények között és milyen rendszerességgel tesszük azt.

- Nincs tiltott étel csak tiltott mennyiségek és tiltott időpont. Este szinte soha sem vacsoráztam Sanyi tanácsára, hanem inkább jártam Edina igen komoly és változatos tornáira, köztük a dinamikus és a statikusak tornákra, kivétel nélkül minden este ott voltam egy-egy edzésen. Bekapcsolódtam a Nippon Zengo-ba is, amely kivételesen nagy energiát, állóképességet igényel, s amelynek köszönhetően hatékonyan ég el a felhalmozódott zsír a szervezetből. A tornát azonban a kívánt mennyiségű fogyás után sem hagytam el, most is minden este edzek, mert nem csupán fogyókúráztam, hanem a mozgásnak köszönhetően át is alakultam, kezdett emberi formám lenni, a sikerélmény pedig igen komoly érzéseket váltott ki belőlem, sőt embertársaimból is. Megváltozott az egész életem. Vallom, hogy ahhoz nem kell sok idő és pénz, hogy újra jó formában lehessünk, de szükség van ember feletti kitartásra, a szakemberek segítségére, bíztatására és türelemre - beszélt életének változásairól Erika.

Utána

Saját bevallása szerint a testsúlycsökkenéshez nem próbált ki semmilyen csoda-fogyókúrás módszert vagy akupunktúrát, egyszerűen csak megválogatta, hogy mit eszik és mikor. Ezen kívül pedig rendszeresen mozgott, így fogyás alatt és után sem esett össze a teste, hanem csak átalakult, erősödött és arányosabbá vált. - Mindenkinek azt tanácsolom - mert nekem bevált -, hogy nyugodt szívvel egyen bármit, de semmiből se fogyasszon kereskedelmi mennyiséget, és persze mozogjon rendszeresen. Mégpedig úgy, hogy olyan sportot válasszon, ami jól esik. Ha valaki utál futni, akkor ne tegye. Ha gyűlöli a konditermi tréningeket, akkor ne menjen edzőterembe, hanem például tornázzon. Persze az elején a sikerélmény miatt nem árt néha azt is kibírni, hogy a család vacsorázik, leül közéjük és issza a szén-dioxid mentes vizét. Az akaraterejére lesz szüksége a próbatétel kiállásához - teszi hozzá Várdainé Antal Erika, aki beszámolt arról is, hogy számára nagy segítséget jelentett, hogy a családja mellette áll a fogyókúra alatt, és végig nélkülözte annak érdekében, hogy mehessen esténként tornázni, vagy végigcsinálja a több napos edzőtábort. Ezek után már gyakorlottabban és erősebben vett részt az őszi aerobic maratonon is, amelynek teljesítéséhez már az önbizalma is megvolt.

Erika azt javasolja mindenkinek, hogy próbálja meg elhatározni magát, kérjen segítséget a szakemberektől, és természetesen tartsa is be elhatározását, mert így hatékonyan fogy, hihetetlen eredményeket ér el, s minőségi változás következik be életében.

Cseh-Lakos