2009. január 16.

Sikeres helyesírók

Hagyományosan jól szerepelnek a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola diákjai az intézményben 18. éve futó Implom József-helyesírási versenyen. A folytonosság a sikeres szereplésben a január 14-én rendezett regionális döntőn sem szakadt meg: ahogyan tavaly, idén is született köz-gés első helyezés.

Pedig nehezen indult az idei megmérettetés, hiszen, mint a két szervező pedagógus, Fári Istvánné és Komáromi Ferencné elmondásából kiderült: a versenyen, melyet eddig a 9-12. osztályosoknak rendeztek, szinte az utolsó pillanatban kiderült, adminisztrációs hiba folytán ezúttal csak a két kisebb évfolyamon tanulók vehetnek részt. Végül 19 szakközépiskolás, 17 gimnazista és 5 szakiskolás vágott neki a feladatok megoldásának, köztük két közgés diák. Őket osztályversenyen találták a legjobbaknak, hogy remélhetőleg méltón képviselhessék az iskolájukat. A Bibliához kapcsolódott a tollbamondás témája, a szaktanárok szerint ennek az írásjelek tekintetében voltak meg a maga buktatói. A nyelvtani feladatlapon pedig felmérték a versenyzők általános műveltségét, s földrajzi ismereteit is.

A diákok anyanyelvünk időszerű kérdéseiről hallgathatták két szaktekintély előadását, a verseny ötletgazdájaként is ismert dr. Nagy Jánostól, az SZTE professzorától, illetve dr. Benczédy József főiskolai igazgatótól. A professzorok kezdettől a verseny zsűrizésében is részt vesznek.

A szakközépiskolások versenyében induló 9.-es közgés diákok, Bugya Nikolett Anikó (felkészítője: Fári Mónika), első, míg Horváth Dominika (felkészítője: Komáromi Ferencné) 3. helyezést szerzett. Gimnáziumi tanulóknál első lett Kovács Emese (Tömörkény gimn., Szeged), szakiskolásoknál 1. Orsai Lili (Krúdy Szki, Szeged). Gyulán rendezik a Kárpát-medencei döntőt, amelyre az első helyezettek, illetve a rendező iskolából még egy diák készülhet. A Borosnak ezen a szinten is szép hagyományai vannak: többször született már közgés elsőség Gyulán.

Darók József