XXXVII. évfolyam 32. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Utcabál a belvárosban
 

2006. augusztus 11.


A nyári hetekben sem pihent a városszépítő aktivitás Szentesen. A tervek alapján elkezdődött és napjainkra befejeződött az átalakítási, építési munkák nagy része, ami új látványt, új formát adott a belváros meghatározott részének.

A Nagy Ferenc utcából sétálóutca lett, amely egyszerre hangulatos, pihentető és egyben olyan európai színvonalú korzó, amely új életérzést ad a városcentrumnak és a lakóknak.

Természetesen a korzóhangulathoz illő kandeláberek, utcabútorok, növények, virágok színesítik a sétálóutcát, aminek a dísztéglás burkolás még jobban emeli a színvonalát.

Vonzó, tiszta és rendkívül megszépült része lett a belvárosnak a patinás Szent Miklós tér, ahol szintén nagyszabású átalakítás zajlott az elmúlt hetekben. A városképileg is modern belváros új arculatot mutat a városlakóknak és az idelátogatóknak egyaránt.

Ünnepi program keretében augusztus 17-én, csütörtökön avatják fel a sétálóutcát és a Szent Miklós teret. Délután fél 6-kor a fúvószenekari felvonulás után avatóbeszédet mond Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő. Ezután szórakoztató műsorok következnek, majd 20 órától utcabál lesz Rock and Roll-party keretében.

Szeretettel várják a város apraját-nagyját az avatóünnepségre.

 


 

Elázva buliztak
 

2006. augusztus 11.


Nem mosta el teljesen az eső a XVI. Körös-toroki napokat, igaz már lassan az kezd hagyománnyá válni, hogy ezt a bulit nem lehet megúszni szárazon. (Mondjuk, a tapasztalatok szerint semmilyen értelemben sem...)

Szerencsére a nagy vihar csak csütörtökre tartogatta magát, és ekkor nem ártott a gumicsizmát előkeresnie annak, aki mégis lemerészkedett ide. De sokan ezt meg is tették, és igazán magával ragadó látványt nyújtott a szakadó esőben táncoló tömeg.


Bővebben


 

Ahogy az élet hozza
 A Vastüzép kereskedik és épít

2006. augusztus 11.


A Vastüzép kollektívája. (Balról a második: Tyukászné Balázs Katalin ügyvezető.)

Sikeres lett a tizenöt éve családi vállalkozásként indult Vastüzép Kft. A csongrádi Tyukász házaspár addig-addig bővítette, hogy már a megye három városában van telepük, így Szentesen is. Az építőanyagok forgalmazása mellett legújabban már külső-belső kivitelezéssel is foglalkoznak.


Bővebben


 

Nyitott a Tesco-kút
 

2006. augusztus 11.


A Tesco augusztus 11-től Szentesen is kínál olcsó tankolási lehetőséget. Az új, éjjel-nappal nyitva tartó benzinkút igazán kedvező árakkal várja az autósokat, az átlagáraknál olcsóbban lehet itt tankolni. A szentesi hipermarket mellett megnyílt üzemanyagtöltő-állomás az ország 34. Tesco-kútja. Az új benzinkút 95-ös, 98-as benzint és dízelolajat is árusít.

A kúthoz tartozó üzletben mintegy ezer féle terméket kínálnak: köztük nem csupán autóápolási szereket, dohányt, édességet, szendvicseket, stb., hanem szokatlan módon tejet és kenyeret is árulnak.

 


 

Diákmunka-viszonyok
 

2006. augusztus 11.


Pintér Zsófia

Nincs könnyű dolga annak, aki manapság jó munkát akar találni. Ezzel pedig a diákok sem állnak jobban. Kevés a lehetőség, és a munka nehézsége olykor inkább fordítottan arányos a honorárium nagyságával. Azonban nyár van, ez az igazi diákmunka szezon, és sokan szeretnének valami hasznosat is csinálni. A Szentesi Munkaügyi Központban elmondták, hogy idén nagyon sok fiatal jött kiváltani a munkavállalási engedélyét, ami azt is mutatja, hogy egyre kevesebb a feketén alkalmazottak száma, valamint jó néhányan jöttek segítségért az álláskeresés terén is. De idén nem kereste fel senki hivatalosan a központot, hogy fiatalokat irányítsanak hozzájuk. Így mindenkinek egyénileg kell utána járnia a városunkban igen korlátozott számú nyári álláslehetőségnek. A legkézenfekvőbb, és népszerűbb helyek közt van a Hungerit, a Tesco, a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezete (TÉSZ), de sokan elmennek pizzafutárkodni, újságot kihordani, fóliázni, vagy az idősebbek büfékbe-bárokba pultosként dolgozni. A legjobb munkalehetőségek viszont általában családon, vagy ismerősi körön belül találnak jelentkezőkre. Ezért a szentesi fiataloknak nincs sok választásuk. A már nagyvárosokban tanuló felnőtt diákoknak, egyetemistáknak-főiskolásoknak van inkább esélyük egy nyár alatt komolyabb összeget megkeresni. A nyári külföldi munkák sem elterjedtek még felénk. Kevesen járnak utána az effajta lehetőségeknek.


Bővebben


 

Két új hangról
 

2006. augusztus 11.


Azt mondják, hogy bizonyos koron túl az ember már képtelen új hangok, új belátások meghallására, elfogadására. Hála Istennek, ez nem mindig igaz. Vannak öregek, akik alig várják már, hogy - ha halkan is - de azért észrevehetően felkínálja magát egy-egy olyan gondolat, melynek érdemes nyomába szegődni, jól megérteni és felhangosítani.

Ebben a nagy mai politikai hangzavarban két olyan hang is megütötte fülemet, melyekre már régóta nagyon vágytam. És mint lelkipásztor nagyon tudok e két hangnak örülni, mert feléleszti bennem a már-már haldokló reményt arra, hogy az egyházak tudnak olyasmit is mondani a társadalomnak, mely nemcsak igaz, hanem eladható is. Mert hajlandók rá felfigyelni a jó szándékú emberek.


Bővebben


 

Szentes katonai megszállása
 145 éve történt - Erőszakos adóbehajtás (VII.)

2006. augusztus 11.


Megszálló császári dragonyos

Az 1861. július végi közgyűlési határozatban emlegetett "szomorú perc" igen hamar elérkezett. Augusztus 4-én 500-600 fős császári katonaság szállta meg Szentest. A városi tanács augusztus 6-án ült össze a teendők megbeszélésére. Határozatilag kimondta, hogy egy küldöttség által el kell érni az illetékes főhatóságoknál a katonai egzekúció megszüntetését. Küldöttekül Oroszi Miklós polgármestert és Szathmári Ede főjegyzőt nevezték ki, akik nyomban felutaztak Pestre.


Bővebben


 

A gyógyítás szolgálat
 Olvasónk írja

2006. augusztus 11.


A július 28-i lapban megjelent olvasói levelet olvasva igen nagy szomorúságot éreztem. Sokáig gondolkodtam, hogy reagáljak-e rá? Úgy gondolom, talán nem fölösleges néhány gondolatomat leírnom. Talán mindenki tudja, hogy a beteg ellátása, gyógyítása nem csupán munka, hanem szolgálat, amelyre minden egészségügyi dolgozó esküt tesz. Biztos vagyok benne, hogy ezt az érintett is tudja, annál is inkább, mert ő a kórház az orvos-igazgatója. Az a szerencse, hogy ezt a többi orvos nem tartja követendő példának.


Bővebben


 

Jubilál az Eszperantó-híd
 Évfordulók - 2006.

2006. augusztus 11.


35 éve, 1971. augusztus 12-én 74 éves korában Buenos Airesben (Argentína) elhunyt vitéz dr. Bonczos Miklós (1897-1971) ügyvéd, Csongrád vármegye 1933- 1937 közötti főügyésze, majd főispánja (1937/38), Szentes 1939-1944 közötti országgyűlési képviselője, 1938- 1944 között belügyminisztériumi, majd igazságügyi minisztériumi államtitkár, 1944. aug. 7-ől okt. 12-ig belügyminiszter.

260 éve,
1746. augusztus 13-án Harruckern Ferenc báró ígéretet tett arra, hogy a reformátusoktól átveendő romos templomot saját költségén renováltatja, s a leendő katolikus plébános fizetéséhez 60 forinttal hozzájárul. A földesúr állta a szavát, elősegítve a szentesi római katolikus plébánia újjászervezését.

145 éve, 1861. augusztus 15-én az adóbehajtó császári katonaság kivonult a városból.

105 éve, 1901. augusztus közepén "Szent Anna" néven megnyílt az ötödik gyógyszertár a Nagyörvény utcában. A kiséri patika tulajdonosa Török János volt, de ténylegesen Derecskey Mihály okleveles gyógyszerész üzemeltette.

25 éve, 1981. augusztus 15-én a Hámán Kató úti lakótelepen a Zöldért üzemeltetésében megnyílt az új ABC áruház.

25 éve, 1981 augusztusában az ATIVIZIG szentesi szakaszmérnökségének tervezésében és kivitelezésében új gyaloghíd épült a Kurcán. A 24 tölgyfa cölöpre épült 45 méter hosszú és 1,5 méter széles fahíd a kiséri városrészt és a Széchenyi-ligetet köti össze. (A híd 1982 májusában - a Szentesen megrendezett országos eszperantó béketalálkozó emlékére - az Eszperantó-híd elnevezést kapta.)

Összeállította: Labádi Lajos

 


 

Gondolatok
 

2006. augusztus 11.


Nagyszerű magyar győzelemmel zárult az úszó Európa-bajnokság: a közönség lelkesen énekelte a Himnuszt, amelynek az elő- és utójátékát, lévén az annak szerves része, ünnepélyes csöndben hallgatta meg. A kultúrált közönség az alkalomhoz illően példásan viselkedett. Nagy élmény volt. Bár minden sportrendezvényen is így történnék a Himnusz eléneklése...

A diszkóból mindenki hazaindul, de aki mértéktelenül italozik és utána autóba száll, félő, hogy nem haza, hanem a másvilágra érkezik A Biblia bölcsen írja, hogy "a harag rossz tanácsadó", de az alkoholos állapotban hozott döntés is az.

A szeszfogyasztás mellett más veszély is leselkedik az autóvezetőkre: vezetés közben a mobiltelefon használata, meg a cigarettázás is.

Számos helyen folyik a vita: külön osztályban, vagy vegyesen, együtt oktassák a cigány és nem cigány tanulókat? Az egyik falu lakói a bíróságra bízták a döntést. Ugye olyan bíró hoz majd ítéletet, aki nemcsak jogot, de pedagógiát is tanult?

„Rossz a jelöltállítás rendszere“, harsogja egy napilap címe. Igaz lehet, de félő, hogy az egész politikai élet megromlott. Az egyoldalú igyekezet és az egyhangú, örökös ellenkezés egy szóval: unalmas. Nem ér annyi pénzt, amennyibe kerül.

Dr. Imre Ernő

 


 

Együtt a vizeinkért
 

2006. augusztus 11.


A Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Hidrológiai Társaság és a GWP (Víz, Világ, Partnerség) Magyarország Jubileumi Emlékülést szervezett annak tiszteletére, hogy száz esztendeje adták át rendeltetésének a Körösön a Bökényi Duzzasztót és Hajózsilipet. Az emlékülést augusztus 1-jén tartották a Megyeháza dísztermében mintegy 240 fő részvételével, ekkor került sor a Bökényi kiáltvány és egyezmény ünnepélyes aláírására. "Együtt a vizeinkért!" címmel adták közzé a magyar vízügyi szakemberek az új magyarországi vízügyi politika szükségességével kapcsolatos szakmai elképzelésüket.


Bővebben


 

A lakosság szolgálatában
 

2006. augusztus 11.


Nehéz perióduson vannak túl, fogalmaz Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő. Kezdődött a Parlament megalakulásával, a különféle bizottságok kialakulásával. Mindezek a honatya számára kedvező módon alakultak, mivel a külügyi bizottságban azokkal az európai ügyekkel foglalkozhat, melyek az ország szempontjából hosszú távon fontosak.


Bővebben


 

Képviselők-választás előtt
 

2006. augusztus 11.


Lapunk sorozatot indított, melyben bemutatja a szeptemberben leköszönő önkormányzati képviselőket. Két kérdésre vártuk válaszukat: egyrészt tervei közül mit sikerült megvalósítania az elmúlt négy évben, illetve tervezi-e az újabb megmérettetést az őszi képviselő-választáson, vagyis indul-e újra a mandátumáért.


Bővebben


 

Ismét Temerinben jártunk
 

2006. augusztus 11.


A Király István Kertbarátkör jó 10 évvel ezelőtt a Bartha János Szakképző Iskola közreműködésével vette fel a kapcsolatot a vajdasági kisváros kertbarátkörével. Évek alatt a kölcsönös látogatások családok közötti barátságokat hoztak létre. A kapcsolattartás egyik legjelesebb eseménye az Illés-napi rendezvényen való részvételünk.

Illés-nap Temerin fogadott ünnepe. Másfélszáz évvel ezelőtt egymás után két évben július közepén mindent elvert a jég. Ezért az akkor élők megfogadták, hogy minden évben Illés-napkor (július 20.) leteszik a munkás és ünnepet tartanak: templomban részt vesznek miseáldozaton, délután pedig pihennek és közös rendezvényeket tartanak. E fogadott ünnep életben tartásában a helyi kertbarátkör komoly szerepet vállalat, így volt az idén is.

Délelőtt közös felvonulással mentünk a nemrég épített telepi templomba, ahol a hálaadó szentmisét tartották. Közös ebédet követően a szabadtéri színpadon folyamatosan peregtek a műsorok. A mi kis küldöttségünket, mintegy 20 főt, viszont elvittek Újvidékre, ahol megtekintettük a Péterváradi várat és megnéztük a "budapesti panorámát", majd tovább menve Karlócán a Magyarország számára egyik csúfos békekötés (1699) helyszínét tekintettük meg. Egy helyi borosgazda pincéjének erős borait kóstolgatva feledtettük az 500 évvel ezelőtti szomorú békekötést. Az esti közös (kb. 1000 fős) vacsorával zártuk ezt a szép ünnepet.

Reméljük kapnak beutazási vízumot és a lecsófesztiválon már mi lehetünk a vendéglátók és bízunk benne, hogy némi lecsóval is meg tudjuk majd kínálni őket.

Dr. Horváth György
Király István Kertbarátkör elnöke

 


 

A Fidesz-KDNP jelöltlistája
 Kimaradt Halmai, Karikó-Tóth, dr. Dömsödi

2006. augusztus 11.


Elkészült a Fidesz Magyar Polgári Szövetség területi szervezetének jelöltlistája. A kiszemeltek a Fidesz-KDNP összefogás közös jelöltjeiként mérettetik meg magukat a helyhatósági választáson. Farkas Sándor elnök bízik abban, hogy olyan más szervezetek is támogatják majd őket, akik nem indítanak önálló jelölteket.

Egy közös nagy csapattal állunk ki a választók elé. Célunk az, hogy a választást megnyerjük, s azzal az itt élő emberek számára megfelelő biztonságot, egy nyugodt, békés, fejlődő város lehetőségét teremtsük meg. Bízom abban, hogy ez meg is fog történni. Az elbizonytalanodásra "hallgatva" nem szabad azokra szavazni, akik a népet becsapták. Remélem, az emberek józan ítélőképessége fölül fog kerekedni a mai hazug világon.

A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje Dongó László helyhatósági képviselő. Mint kiderült, minden egyes körzetbe állítottak jelöltet, melynek többsége Fidesz-tag, közülük egy KDNP-s. 1. választókörzet: Csengeri Piroska közgazdász, 2. vk.: Gondiné Ollai Katalin optikus, 3. vk.: Halmai István közgazdász (KDNP), 4. vk.: Oláhné Imre Etelka, 5. vk.: dr. Gyenes Ágota szemész főorvos, 6. vk.: Kozák János mérnök, 7. vk.: Kálmán János vállalkozó, 8. vk.: Dongó László ( a polgármester jelölt egyéni körzetben is megméretteti magát), 9. vk.: dr. Rébeli Szabó Tamás ügyvéd, 10. vk.: Kovács János állattenyésztési mérnök, 11. vk.: Szabó Zoltán Ferenc kerttervező-építő, 12. vk.: Antal Balázs Tibor, 13. vk.: Sipos Antal vállalkozó, 14. vk.: Zoltai Gábor nyugdíjas.

Farkas Sándor elmondta még, hogy a jelöltállítás során több név is felmerült, az újak közül többen külső bizottsági tagok voltak eddig is. Megpróbáltak olyan jelöltet állítani, aki abban a körzetben is lakik. Tisztességes, korrekt kampányt szeretnénk folytatni.

A jelöltek közül hiányzik Karikó-Tóth Tibor helyhatósági képviselő neve. Újságírói kérdésekre válaszolva az elnök elmondta: többszöri egyeztetés után nem vállalta a jelölést. Halmai László - aki szintén meghatározó egyénisége volt a jobboldali frakciónak - Budapesten dolgozik, a helyi politikában nem tudna olyan aktívan részt venni, ő a megyei Fidesz listán második helyen áll.

Dongó László így vélekedett:

- Szirbik Imre nagyon jól végezte a munkáját, de szerintem sokkal demokratikusabban kellene dolgozni. Ahogyan szinte egyszemélyes a kormány, úgy itt, Szentesen egyszemélyes a városvezetés is. Minden Szirbik Imre nevéhez kapcsolódik. Én a demokráciát szeretném helyreállítani.

 


 

Francia vendégek
 

2006. augusztus 11.


Francia és magyar diákok táboroztak az elmúlt héten a magyartési ifjúsági táborban. Ezt a tábort a VEGA Gyermek és Ifjúsági Szövetség szervezte és meghívta a francia kapcsolatának (Frank A Ifjúsági Szövetség) tagjait, hogy a két nemzet ifjúsága minél jobban megismerje egymást és annak kultúráját.

Az Ifjúság 2000-2006 Közösségi Akcióprogram keretében létrejött tábor fő célja volt, hogy a két nemzet ifjúsága megismertesse egymással országuk jellemzőit, értékét.

Az Európai Unió tagállamai közösen hozták létre az Ifjúság 2000-2006 Közösségi Akcióprogramot, amely a jogi keretet adja az ifjúságnak szóló nem formális oktatási programok támogatásához. Az Ifjúság 2000-2006 Program nem csupán a fiatalok saját projektjeit támogatja, hanem segít mindazoknak a szakembereknek is, akik fiatalokkal foglalkoznak valamilyen iskolán kívüli program megvalósításában.

A francia fiatalok ezalatt az egy hét alatt nem csak Magyartéssel és környékével ismerkedtek meg, hanem Szentesen és Ópusztaszeren is jártak. A táborlakóknak a pályázat kiírása szerint dokumentumokat kellett készíteniük, mely a saját nemzetét ismerteti, ábrázolja. A magyartési VEGA központ nagytermében szép számmal gyűltek a plakátok, a természeti barangolások alatt összegyűjtött növényekből készült kompozíciók.

A jövőre előretekintve a VEGA igyekszik kibővíteni ezt a cserekapcsolatot német és erdélyi ifjúsági szervezetekkel, és akár négy nemzet diákjai táborozhatnak együtt Magyartésen.

Vidovics

 


 

Parancsnok Angliában
 

2006. augusztus 11.


Városunkból való parancsnoka lesz a jövő évben London mellett megrendezendő cserkész világtalálkozó magyar delegációjának.

Jelenlegi beosztása szerint dr. Kruzslicz Péter a szentesi csapat parancsnokhelyettese, s a Magyar Cserkész Szövetség segédtisztje, viszont nemrégiben az 1989 óta fennálló cserkésszövetség elnöksége őt választotta a magyar delegáció parancsnokának. Saját elmondása szerint meglepődött, hogy vidéki embert szemeltek ki erre a feladatra. Minden bizonnyal a 2005-ös rendezvényen való kontingensvezető szerepe s nyelvtudása miatt eshetett rá a választás, hiszen a cserkész világszervezet mindkét hivatalos nyelvet beszéli.


Bővebben


 

Ez már fesztivál
 

2006. augusztus 11.


Ha szeptember első szombatja és Szentes, akkor lecsófőzés.Így lesz az idén is immár ötödször, e kis jubileum kapcsán érdemes áttekinteni az eddigieket. Az 1990-es évek végén vetődött fel először, hogy legyen egy jellegzetes szentesi ünnepnap. A zöldséghajtatás volt a kiinduló pont, így például 2001 júniusára zöldpaprika fesztivál tervezete készült, s mint oly sok kezdeményezés, ez is hamvába holttá vált. Képben maradt viszont a lecsó, melyre az Áfész fiatal, új elnöke, Mészáros Zoltán, rávágta, csináljunk lecsófőzést. Nem ment könnyen, sok győzködés kellett ahhoz, hogy rávegyünk néhány embert, aki vállalja, hogy az utcán, bográcsban lecsót főz, ami utóbb kiderült, nem is olyan könnyű.


Bővebben


 

Ki játszik ilyet?
 

2006. augusztus 11.


Nemrégiben zajlott a Ki játszik ilyet? népi játék és néptánc tábor a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület szervezésében.

A tábori munkában részt vevő 16 kisgyermeknek délelőttönként jobbnál jobb hagyományos népi - főként énekes játékok szereztek örömet. Különösen a kisebbeknek voltak kedvesek a gyűrűs játékok. A lírai játékok közül az Eger vára szép helyen van... és a Hej, pilike ...kezdetűeket tanulták meg. Jót játszottak a Székes játékkal is. A kapus-hidasjátékok közül a Kis-kis népei vagytok?... kapcsán Lengyel László királyunkról és Boldog-asszonykáról is szó esett. Ügyességüket, ritmusérzéküket sokféle gyakorlattal tették próbára mondókákkal, taps, labda, léggömb segítségével.


Bővebben


 

Tank-csap-da, Tank-csap-da!
 

2006. augusztus 11.


Bizony, megesett az a csúfság április végén, hogy jó néhány szentesi fiatal maradt le a Tankcsapda mindszenti koncertjéről. No, nem a buli maradt el, hanem egyszerűen elfogytak a jegyek! Márpedig, a Tankcsapda muzsikája alaptápláléka a rocker-lelkeknek, így nem maradt más megoldás, mint meghívni a zenekart városunkba! A koncertre augusztus 18-án, pénteken este 22.40-kor kerül sor, az Ifjúsági Ház szabadtéri színpadán.


Bővebben


 

Szezonzárás a néma leventével
 

2006. augusztus 11.


A nyári szabadtéri színház komoly és könnyed műfaji változatosságot kínált júliusi és augusztusi estékre, s a szervezők számának növekedésével a korábbiaknál még színvonalasabb programmá nőtte ki magát. A záróelőadásra készülhetünk augusztus 18-án, jövő pénteken 20 órától a művelődési központ szervezésében. A Megyeháza udvarán egy igazi sikerdarab kerül bemutatásra: A néma levente. Heltai Jenő klasszikus komédiáját a Budaőrsi Játékszín művészeinek előadásában parádés szereposztásban és Éless Béla rendezésében élvezheti a szentesi közönség. A címszereplő leventét egy "igazi" Levente, méghozzá Moravetz Levente játssza. Ő Mátyás király hadnagya, Agárdi Péter, aki itáliai szolgálatán beleszeret az ifjan megözvegyült Zilia Duca-ba (Nyertes Zsuzsa alakításában). Megvallja neki szerelmét, mire a hölgy kegyetlen árat kér: háromévi némaságot. A király (Koncz Gábor) tízezer aranyat ígér annak, aki szóra bírja a néma leventét. Zilia is értesül erről, s útrakel a királyi udvarba...

A bizonyára kellemes szórakozást nyújtó darab színlapján további ismert művészek neve is olvasható, mint Kertész Péter, Benkő Nóra vagy az egykori szentesi Bácskai János.

D.J.

 


 

Időseket csaptak be
 

2006. augusztus 11.


Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt folytat vizsgálatot ismeretlen személy ellen a szentesi rendőrkapitányság az augusztus elsején történt uszodai klórgáz-megbetegedések ügyében. A rendőrség munkatársai szakértők bevonásával dolgoznak az ügyön.

Egy négy fős társaság járja a várost már néhány napja, és főleg idős embereknek ajánlanak fel - házalási módszerrel - külső ereszcsatorna javítási, cserélési lehetőséget rendkívül alacsony összegért. A munkálatok elvégzése után azonban a megállapodott összeg több tízszeresét, 250-300 ezer forintot követelnek a háztulajdonosoktól, nem egy esetben fenyegetéssel hajtva be a pénzt. Több ilyen ügyben folyik a vizsgálat a csapat tagjai ellen csalás és önbíráskodás miatt. Érdemes tehát olyan mesteremberekkel dolgoztatni, akik leinformálhatóak, és lehetőleg helybéliek.


Bővebben


 

Adó-info
 Törőcsik Norbert rovata

2006. augusztus 11.


TB változások


szeptember 1.


1. Minimum-járulékalap meghatározása (minimum 125.000 Ft). Ha ez alatt van a tényleges jövedelem, akkor ez után lehet fizetni a járulékot, ha annak összegét október 12-ig az APEH-nak be kell jelenteni. A 06T1031 bejelentőlap használatával mely a járulékalapot képező jövedelem, illetve adóelőleg - alap mértékéről - valamint a járulékkedvezményre jogosító feltétel megszűnéséről - nyilatkozhat a bejelentő a TB törvényben meghatározott járulékfizetési kötelezettség teljesítése érdekében.


Bővebben


 

Lányok tojás-labdával
 

2006. augusztus 11.


Hat fiú mellett öt lány is kergeti a tojás alakú labdát a Szentesi Vasutas SC rögbi szakosztályának utánpótlás csapatában. Erre sokan felkaphatják a fejüket, mert a sportágat övező tévhitek tartják még magukat, a lányok azonban jól megállják a helyüket, s példájuk is bizonyítja: a rögbi sem veszélyesebb és fiúsabb más sportágaknál.


Bővebben


 

NB II-ben a Kinizsi
 

2006. augusztus 11.


Szentesen az asztalitenisz az 50-es években élte virágkorát, hiszen akkor három csapat is létezett, amelyre azóta sem volt példa. A Vörös meteor, a Szentesi Kinizsi és a Szentesi MÁV kiemelkedő egyesületnek számítottak a megyében. Viszonyukat a jó sportbarátság jellemezte. Később a versenyzők szétszéledtek, egyetemre kerültek, így a játékosok egy sportklubhoz, a MÁV-ban tömörültek. Az 50-es évek végén, a 60-as évek elején Lokomotív néven a gárda még az NB II-be is feljutott, és ott több éven keresztül szerepelt mindaddig, amíg az NB II létszámát nem csökkentették.


Bővebben


 

A Csanytelek ellen kezdenek
 

2006. augusztus 11.


Megkezdte a 2006-2007-es labdarúgó szezont a Szentesi Kinizsi csapata. A Bozóki Zoltán által irányított gárda az elmúlt hétvégén Hódmezővásárhelyen lépett pályára a helyi Astra csapata ellen Magyar Kupa találkozón. Sajnos a kupasorozat gyorsan lezárult a mieink számára, hiszen a vendéglátók 4-1-re nyertek, így ők léphettek a következő körbe. Szombaton már a megyei másodosztályú bajnokság is elkezdődik, 17 órakor a Csanytelek együttese látogat a Pusztai László Sporttelepre. Tavaszszal magabiztos, 5-1-es Kinizsi győzelem született, ez a mérkőzés azonban más lesz, mint az akkori volt. Elég, ha csak azt nézzük, kik távoztak a Szentesből. Szabó Árpád Gádoroson, Birkás Sándor a Fábiánsebestyénben szerepel a következő szezonban, Varga Zsolt pedig befejezte pályafutását. Azért új "arcok" is vannak a csapatban, mint például Vass Zsolt, Mészáros Róbert és Nagy Péter, de az ifjúságiak közül is csatlakoztak néhányan a felnőtt kerethez. A szombati találkozón sérülése miatt Tóth György és Nemes Zsolt nem léphet pályára.

H.V.

 


 

Erdély útjain
 

2006. augusztus 11.


A St. Jupát Sportegyesület legénysége július 8-án szállt nyeregbe, Erdélyi körútjukon Gyulánál hagyták el az országhatárt. két kört tettek Erdélyben az első kör egy külső, a második beljebb Amint azt vezetőjük, Valkai Zsolt beszámolójából megtudtuk, észak felé vették az irányt, fölmentek egészen az ukrán határ mellé.

Emlékezetes marad számukra Szaklonca vidám temetője, egyedülálló látványt nyújtottak a színessel festett fejfák, a rajtuk lévő vidám képek, egy-egy kis történet mindenkiről.


Bővebben


 

Babinszky
 

2006. augusztus 11.


A Szent László Lovas Club versenyzője és vezetője Babinszky Zsuzsanna, Morcos lovával Sóskúton az országos díjlovagló bajnokságon szerepelt. Két kategóriában szállt nyeregbe, L10-es és M zenés kűrben 5. helyezést ért el.

 


 

I. Szentes Kupa
 

2006. augusztus 11.


A National Football 2006 szervezősége bajnokságot rendez I. Szentes Kupa 2006. néven a Bacsó Béla utcai játszótér füves pályáján augusztus 25-én, pénteken. Nevezni lehet augusztus 24-ig, csütörtökig 19.30 óráig. A sorsolást augusztus 25-én 13.30 órakor tartják, a bajnokság 14 órakor kezdődik. A versenyről Béres Attila a 30-374-20-42-es telefonon ad felvilágosítást. (Rossz idő esetén más időpontban rendezik meg a bajnokságot.)

 


 

Családi események
 

2006. augusztus 11.


Született:
Bugyi Szilveszternek és Fenyvesi Mariannának (Mentő u. 71.) Melinda Kitti, Németh Lászlónak és Szabó Erzsébetnek (Nagy-mágocs, Vörösmarty u. 48.) Roland Dániel, Kozma Józsefnek és Berta Anitának (Fábiánsebestyén, Jókai u. 34.) Lili nevű gyermeke.

Házasságot kötött:
Valkai Csaba és Antal Erika (Balogh J. u. 4/A), Kun Ferenc (Köztársaság u. 12.) és Schmidt Gabriella (Nádasdy u. 27.), Kovács Zoltán (Bem u. 21/A) és Orosz Erika (Nagymágocs, Ótompahát Tanya 80.), Beke Attila (Szarvas, Béke ltp. 3.) és Vigh Andrea (Derekegyház, Tompai út 33.), Horváth Tamás István (Veres P. u. 4/1.) és Kovács Nikoletta (Szegvár, Mindszenti út 47.).

Elhunyt:
Hankusz Zoltán (Nagynyomás 111.), Horváth Ferencné Pataki Margit (Gógány u. 62.), Szőke Márton Imre (Sáfrán M. u. 85.), Kozma Istvánné Nagy Erzsébet (Csongrád, Vas Gereben u. 9.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz