<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2006. augusztus 11.

 
TB változások

szeptember 1.


1. Minimum-járulékalap meghatározása (minimum 125.000 Ft). Ha ez alatt van a tényleges jövedelem, akkor ez után lehet fizetni a járulékot, ha annak összegét október 12-ig az APEH-nak be kell jelenteni. A 06T1031 bejelentőlap használatával mely a járulékalapot képező jövedelem, illetve adóelőleg - alap mértékéről - valamint a járulékkedvezményre jogosító feltétel megszűnéséről - nyilatkozhat a bejelentő a TB törvényben meghatározott járulékfizetési kötelezettség teljesítése érdekében.

2. A kiegészítő tevékenységet folytató tehát a nyugdíjas egyéni és társas vállalkozó 5 százalékos baleseti járuléka helyett szeptembertől 10 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet.

3. Az egyéni egészségbiztosítási járulék 4-ről 6 százalékra emelkedik.

4. A nyugdíjas foglalkoztatott 4 százalék egyéni egészségbiztosítási járulékot fizet

5. A biztosítottak köre kiegészül a gazdasági társaság vezető tisztségviselőjével

6. 2006 novembere után is fizetni kell a tételes egészségügyi hozzájárulást.

SzJA változások

szeptember 1.


1. A kamatadó és árfolyamnyereség-adó 20 százalék lesz. A 2006. augusztus 31-ig megkötött betét-, folyószámla-, bankkártya-, és takarékbetét szerződéseknél az augusztus 31-e után induló első kamatperiódus lesz adóköteles. (Adómentes marad a nyugdíj-előtakarékossághoz kapcsolódó megtakarítások kamata és árfolyamnyeresége és a lakástakarék-pénztárban elhelyezett betétek kamata.)

2. A természetbeni juttatás adókulcsa 44-ről 54 %-ra emelkedik

3. A cégtelefon magáncélú használata után adózni kell (54 százalékos adómértékkel). A bevétel megállapítása: a magáncélú használat tételes elkülönítésével, vagy pedig a telefonszámla 20 százaléka számít bevételnek.

ÁFA-változás

1. A cégtelefon áfájának 70 százaléka lesz levonható az eddigi 50 százalék helyett, ellenben, ha a 30 százalék továbbszámlázásra kerül, az egész levonható.

EVA változások

október 1.


1. Az EVA 15 százalékról 25 százalékra nő

2. December 20-ig feltöltési kötelezettség

3. Szeptember 15-ig ki lehet lépni az EVA-ból vagy a tényleges bevételt kell megosztani a két kulcs között vagy az éves bevétel egynegyede után további 10 százalékot kell fizetni.

Viszontazonosítási hiba kiküszöbölése elektronikus bevalláskor

Ha az adózó az adóhatóság nyilvántartásában szereplő személyi adatai nem egyeznek meg az Ügyfélkapu regisztrációs adatbázisában szereplő személyi adatokkal, ebben az esetben az adóhatóság a viszontazonosítási hiba miatt nem tudja fogadni a bevallásait. Ha hibát tudja javítani 3 napon belül, akkor nem kell új bevallást benyújtania. Az adóhatóság adatvédelmi okokból nem kapcsolhatja össze nyilvántartását az okmányirodák nyilvántartásával, kizárólag az érintett adózó közreműködésével tisztázható, hogy melyik adat eltérése okozza a viszontazonosítási hibát. Minden eltérés hibajelzéshez vezet.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


06-(30)-680-48-17 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.


<<< Vissza