<<< Vissza

Együtt a vizeinkért

2006. augusztus 11.

 
A Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Hidrológiai Társaság és a GWP (Víz, Világ, Partnerség) Magyarország Jubileumi Emlékülést szervezett annak tiszteletére, hogy száz esztendeje adták át rendeltetésének a Körösön a Bökényi Duzzasztót és Hajózsilipet. Az emlékülést augusztus 1-jén tartották a Megyeháza dísztermében mintegy 240 fő részvételével, ekkor került sor a Bökényi kiáltvány és egyezmény ünnepélyes aláírására. "Együtt a vizeinkért!" címmel adták közzé a magyar vízügyi szakemberek az új magyarországi vízügyi politika szükségességével kapcsolatos szakmai elképzelésüket.

Dr. Ijjas István, a Magyar Hidrológiai Társaság elnöke tett előterjesztést a Bökényi nyilatkozatra, amely több magyarországi szervezet közös nyilatkozata. A meghívott személyek elhatározták, hogy támogatják az Európai Unió vízpolitikájának érvényesítését Magyarországon, mely azt jelenti, hogy 2015-ig minden vizet jó állapotba hoznak Európában.

- A Bökényi kiáltványt két hónapja kezdtük megfogalmazni - mondta Ijjas profeszszor. Nemcsak a vizeket kell jó állapotba hozni, hanem a társadalom minden gazdasági és jóléti igényét teljesíteni kell a vizekkel kapcsolatban. Még nem tudjuk, hogy lehet azt megoldani, hogy a környezet is jó állapotba kerüljön, a gazdaság is fejlődjön, és az emberek is úgy érezzék, hogy minden reális vízigényük ki van elégítve. A vizek jó ökológiai állapotának, az élővilág gazdagságának helyreállítása is feladatunk.

Dr. Kováts Gábor, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke elmondta, hogy száz évvel ezelőtt avatták fel Európa első vasbeton vízlépcsőjét, a bökényi duzzasztót. A vasbeton akkor még új építőanyag volt. A vízlépcsőt 1987-ban üzemen kívül helyezték, mert tönkrement, de a mai napig nagy szükség lenne rá a Körös vízgazdálkodásában, a vízi közlekedés felélesztésében. Ahhoz szeretnének szakmai, társadalmi hátteret biztosítani, hogy az EU-s irányelvek értelmében egy 21. századi, korszerű vízgazdálkodást lehessen megvalósítani. Szeretnék felhívni a politika figyelmét erre a kérdésre, mert a víz az egyik legfontosabb stratégiai elem, már háborúk folynak érte a világban.

Reich Gyula, a GWP Magyarország Alapítvány elnöke elmondta, hogy szervezetük egy világhálózat, összefogás a vízért, a vízzel kapcsolatos partnerségért. Hiába tesznek meg a kormányok mindent a vízért, ha nem fog össze a társadalom, akkor tönkre fog menni az a kevés víz, ami a földön az emberek rendelkezésére áll. Olyan partnerséget, baráti hálót kell a víz köré szőni, ami segíti azt, hogy mindenki rangján kezelje a vizet.

Ányos József, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy fontosnak tartják az emlékülést, mert az a cél, hogy minél nagyobb mértékben jó minőségű ivóvízhez jussanak az emberek. Ehhez pedig meg kell őrizni a felszíni és a felszín alatti vizeknek az állapotát, sőt javítani kell rajtuk.

Majzik Andrea


<<< Vissza