<<< Vissza

Ahogy az élet hozza
A Vastüzép kereskedik és épít

2006. augusztus 11.

 
A Vastüzép kollektívája. (Balról a második: Tyukászné Balázs Katalin ügyvezető.)

Sikeres lett a tizenöt éve családi vállalkozásként indult Vastüzép Kft. A csongrádi Tyukász házaspár addig-addig bővítette, hogy már a megye három városában van telepük, így Szentesen is. Az építőanyagok forgalmazása mellett legújabban már külső-belső kivitelezéssel is foglalkoznak.

Saját építkezésből kimaradt cementet, oltott meszet hirdettek meg: férjével Tyukász Attilával így alapították a vállalkozást 1991-ben. Tyukászné Balázs Katalin, egyik ügyvezetőként mondja, jellemzője a kft.-nek, hogy csak most, visszanézve erre a másfél évtizedre tűnik tudatosnak, hogy kezdettől visszaforgatták a pénzt, befektették eszközökbe, fejlesztésekre. Előbb Csongrádon kezdtek terjeszkedni, megvették a kisebbik Tüzépet. Egy évre rá, 1994-ben a szentesi Szalai utcán lévő telep került tulajdonukba, utána a mindszenti következett. Akkor már tüzelőt is forgalmaztak. A vállalkozás a csongrádi "nagy" Tüzép megvásárlásával lett teljes. Tevékenységük skálája szintén gyarapodott, forgalmaznak mindent, ami az építkezéshez alapvető, így sódert, cementet, oltott meszet, hullámpalát, cserepet, téglát, térkőt, nyílászárókat, szigetelőket. Nemesvakolatot is lehet náluk rendelni, melyet a helyszínen kevernek, s a vevőnek egy órán belül tudják így biztosítani, magyarázza Katalin.

Idén tavasszal kivitelező-brigádot szerveztek, létszámuk még alakulóban van, pillanatnyilag 8-10 főből áll. Ezzel a gárdával a kereskedelem mellett párhuzamosan beindították a külső-belső munkálatokat, végeznek építkezéseken például térkövezést, fürdőszoba-felújítást. Így a lakosság köréből és a közületekből is vannak megrendelőik. Hullámzó a forgalom, ismeri el Katalin, de azért nem panaszkodik. Igaz, nem olyan világot élünk ma már, mint a nyolcvanas években, amikor sorra nőttek ki az új házak, mondja. Megérte az építőiparban vállalkozásba fogni, állandó volt az érdeklődés. Ha már új ház kevesebb is épül, azért sokan bővítenek, felújítanak, így a kft.-nek van munkája bőven, most még Vásárhelyen is végeznek kivitelezést. Télre sem állnak le, Katalin kijelenti: dolgozóiknak az építőiparban egyébként szűkösebbnek számító téli hónapokra is biztosítanak munkát, már van megrendelésük belső munkákra, festésre. Ugyanakkor nem egyszerű megfelelő szakembereket találniuk, vallja be, mert nekik fontos a gyakorlottság és a precizitás. Ez nem azt jelenti, hogy pályakezdőt nem alkalmaznak, mert van nagyon ügyes fiatal dolgozójuk is, jegyzi meg a kft. társtulajdonosa. Ebben a szakmában rendkívüli fontossággal bír a bizalom, hiszen megkapják a lakáskulcsot. A Vastüzép kft. alkalmazásában a három telepen összesen harmincnégyen dolgoznak, s a fejlesztés részét képezi, hogy rendszeresen oktatásra, továbbképzésre küldik dolgozóikat. Változtak a vevői igények is, ma már tájékozottabbak az emberek, azonban a kft. extra kérések elől sem hátrál meg. A konkurenciával a vevőkért folytatott harcban az árakat és a kiszolgálást említi Katalin, mint erősségüket. A forgalmazott áru egy részét maguk fuvarozzák, házhoz is szállítják. Mindenhol van digitális mérlegük.

Mindig megmutatkoznak a Szentes Expón. Ha sok látogató van, mint az idein, jó üzletek köttetnek. Olyanok is betérnek, akik nem szentesiek, ilyen vevőjük is akadt. Vonzó volt bárnak berendezett standjukon, hogy termékekről elnevezett koktélokat kínáltak, díjat is nyertek.

Katalin óvónő, s bevallása szerint az első egy-két évben nagyon hiányzott neki az óvoda, aztán megszerette ezt a munkát, melyet, ahogy fogalmaz, az élet hozott. Emberekkel foglalkozik itt is, az üzletkötőknél kamatozik az odafigyelés, a kedvesség, s ez sikerélményt ad.

Távlati célként az Ipari Parkban vásárolt területen vasúti lerakatot szeretnének megvalósítani, így saját áruik mellett mások egészen más portékáját is tudnák vasúton szállítani. Külföldön ez már működik, errefelé még nem ismerik. Katalin nem szomorkodik emiatt: majd ahogy az élet hozza.

Darók József


<<< Vissza