<<< Vissza

NB II-ben a Kinizsi

2006. augusztus 11.

 
Szentesen az asztalitenisz az 50-es években élte virágkorát, hiszen akkor három csapat is létezett, amelyre azóta sem volt példa. A Vörös meteor, a Szentesi Kinizsi és a Szentesi MÁV kiemelkedő egyesületnek számítottak a megyében. Viszonyukat a jó sportbarátság jellemezte. Később a versenyzők szétszéledtek, egyetemre kerültek, így a játékosok egy sportklubhoz, a MÁV-ban tömörültek. Az 50-es évek végén, a 60-as évek elején Lokomotív néven a gárda még az NB II-be is feljutott, és ott több éven keresztül szerepelt mindaddig, amíg az NB II létszámát nem csökkentették.

Volt egy nagyszerű női csapat is melynek egyik tagja Kántorné az Európa hírű Bp-i Statisztikában szerepelt az NB I-ben. Katona Mátyásné az NB II-es Makóban ért el sikereket. A Lokomotív megszűnése után a Szentesi Spartacus SK lett az asztaliteniszezők gazdája, mind a férfiak, mind a nők a megye I-ben játszottak. Az 1970-es évek végén a Kutató SE vette át a sportágat, amit Szalva Péter irányított. Kovács István vezetőedző tanítványai kétszer is megyebajnokságot nyertek, de az osztályzók már nem sikerültek. A férfiak legismertebb játékosai Tóth Ernő (emlékére minden évben emlékversenyt rendeznek), örökös városbajnok, valamint Kovács István, aki megye szinten kiemelkedő személyisége volt még Szentes asztalitenisz sportjának Orosz Imre, aki játékával, magas színvonalú versenyrendezésével alkotott maradandót.

1984 körül megszűnt a Kutató SE, a tehetségesebb versenyzőket a Kinizsi vette át, ők a 2005/2006-os NB III-as bajnoki idényben az NB III-ban második helyet szereztek, s így kivívták a jogot az NB II-be való kerülés osztályzón való részvételt, melyet június 17-én Budapesten rendeztek, ahol a T. Nagy Zsolt, Erdész Tibor, Simon Viktor, Kürti Sz. Imre, Zoltai Zoltán, Bugyi Péter összeállítású Szentesi Kinizsi, a fennállása óta először, kiharcolta az NB II-es asztalitenisz bajnokságban való indulási jogot.

A sikerről Zoltai Zoltán szakosztályvezető tartott beszámolót.

- Sikerült az osztályzón nagyon jól szerepelni. Mindkét ellenfelünket legyőztük a Vácot 10-4 arányban, Dorog csapatát 10-8-ra. Hatalmas lelkesedéssel küzdött az gárda. Mindenféleképpen dicséretes a küzdőszellem és az akarás. Maximálisan elégedett vagyok.

- Az együttes az NB III-ban ezüstérmet szerzett, s ennek kapcsán szerepelhettek az osztályzón. A szereplés sikeres volt, fennállásuk óta először az NB II-ben játszhatnak. Vállalják-e a magasabb osztályt?


- Természetesen. Hosszú évek óta ez volt az álmunk és vágyunk. Azt is tervezzük, hogy egy NB III-as csapatot is megpróbálunk indítani, mely most van szervezés alatt. Ha tervünket valóra tudjuk váltani, sokkal több játékos lesz, aki NB-s környezetben tud játszani, s nem csak az NB II-es és minőségi sportnak a javára válik ez, hanem az utánpótlás-nevelés is nagyon sokat fejlődhet.

- A csapat átlagéletkora magas. A heti két edzés elég lesz az NB II-ben?


- Valóban nem teljesen fiatal. Az asztaliteniszben nagyon sok első osztályú játékos van, aki 45-50 éves korában is minőségi szinten játszsza ezt a sportágat. A fiatalítás Simon Viktor leigazolásával megtörtént. Jól beilleszkedett a csapatba.

- Cél a bentmaradás?


- Tíz csapat lesz, az 5-7. hellyel már elégedett lennék. Ha bent maradunk (három esik ki) hosszú távon fiatalokra alapozva is minőségi sport lehet Szentesen a pingpong.

- Több edzésre van szükség a magasabb osztályban. Mindenki dolgozik. Hogyan tudják megoldani?


- A sportcsarnokban a két edzés biztosnak látszik. Több gyakorlásra is lehetőség van, ezt egyénileg kell megoldani. Van egy másik terem a városban, ahol plusz edzéseket lehet venni. Úgy gondolom, hogy heti három gyakorlás plusz egy mérkőzés elegendő lehet a magasabb osztályhoz.

- Térjünk vissza az NB III-hoz. Egyénileg mennyire elégedett a játékosokkal?


- Nagyon hullámzó volt a teljesítmény. Az első harmadban én voltam az, aki hátán vitte a csapatot. Második harmadban szinte mindenki mélyrepülésben volt. A harmadik harmadban T. Nagy Zsolt volt a húzóember.

- Erősítés?


- A magasabb osztályba létünk. Egy tapasztalt versenyzőt szeretnénk igazolni.

Dunás Varga Zoltán


<<< Vissza