<<< Vissza

Parancsnok Angliában

2006. augusztus 11.

Városunkból való parancsnoka lesz a jövő évben London mellett megrendezendő cserkész világtalálkozó magyar delegációjának.

Jelenlegi beosztása szerint dr. Kruzslicz Péter a szentesi csapat parancsnokhelyettese, s a Magyar Cserkész Szövetség segédtisztje, viszont nemrégiben az 1989 óta fennálló cserkésszövetség elnöksége őt választotta a magyar delegáció parancsnokának. Saját elmondása szerint meglepődött, hogy vidéki embert szemeltek ki erre a feladatra. Minden bizonnyal a 2005-ös rendezvényen való kontingensvezető szerepe s nyelvtudása miatt eshetett rá a választás, hiszen a cserkész világszervezet mindkét hivatalos nyelvet beszéli.

A kontingensparancsnok feladatkörébe tartozik, hogy kiválogassa azokat a gyerekeket, akik kiérdemelték az utazást. Az elkötelezettség, nyeltudás, s legalább kétéves cserkészmúlt voltak a feltételek.

Idén minden idők második legnagyobb delegációját sikerült összeszervezni. Négyszázharminckét 14 és 18 év közötti cserkész utazik jövőre Angliába. Feladata emellett a saját csapat reprezentálása a helyszínen, más országok vezetőivel való találkozás, s a fogadásokon való képviseltetés is. Nem kis szervezést igényel a több száz ember kiutaztatása sem, az anyagi, logisztikai feltételek megteremtése.

A helyszínen a feladat, hogy minél jobban megismertessék a magyarokat az ott táborozókkal, így kifejezetten a magyarságra jellemző dolgokat mutatják be kisebb foglalkoztatók segítségével.

Bonyolult feladat még a gyerekek felkészítése is, akiket öt héten keresztül regionálisan - s országosan is öszehívnak, hogy hitelesen megjeleníthessék nemzetünket, s hogy befogadóvá váljanak mások felé.

Ám megéri a sok munka, hiszen színes programok várják az odaérkezőket. A több, mint 35000 kiscserkész programjegyek segítségével találhatja meg a számára legmegfelelőbb elfoglaltságot. Emellett különböző országok foglalkoztatóiban, kajakozással, vitorlázással és önkéntes, az ott élő embereket segítő munkával tölthetik az idejüket.

Dr. Kruzslicz Péter idejéből ugyan sok időt vesznek el az előkészületek, mégis szívesen csinálja, hiszen tudja, mennyi ember javát szolgálja ez.

Árgyellán Edina


<<< Vissza