<<< Vissza

A lakosság szolgálatában

2006. augusztus 11.

 
Nehéz perióduson vannak túl, fogalmaz Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő. Kezdődött a Parlament megalakulásával, a különféle bizottságok kialakulásával. Mindezek a honatya számára kedvező módon alakultak, mivel a külügyi bizottságban azokkal az európai ügyekkel foglalkozhat, melyek az ország szempontjából hosszú távon fontosak.

- A bizottság a magyar külpolitika kardinális kérdéseiben is a kormány tanácsadó testülete - mondja. - Legutóbbi ülésén külön-külön meghallgatta Izrael és Libanon magyarországi nagykövetét, majd utána a külügyminisztérium illetékes képviselőit annak érdekében, hogy az Európai csúcsra utazó magyar delegáció tárgyalási gondolkodását segítse, s a parlament részéről a szükséges támogatást megadja.

A Parlament ülésszaka sok olyan intézkedést hozott, amely az ország jövője és stabilitása szempontjából alapvető fontosságú annak érdekében, hogy a gazdasági egyensúlyt helyreállítsuk. Azzal Szirbik Imre is tisztában van, hogy a periódus alatt születtek a lakosság számára kellemetlen döntések is. Mint mondja, azokat megpróbálták enyhíteni. De hát hogyan működhet közre ebben a képviselő? Íme a válasz:

- A törvényhozó igyekszik a kérdéseket a munkabizottságok szintjén a kisember szemszögéből fölvetni, s ha lehet, tompítani azt. Például az olyan kellemetlen ügyekben, mint a gáz- vagy a villanyáremelés, sikerült egy kompenzációt a legrászorultabbaknak összehozni. A frakció álláspontja tükröződik abban, hogy az egészségügy átalakításának kérdésében társadalmi vita kezdődik. Teszszük ezt annak érdekében, hogy minél többen szót kaphassanak, hogy tényleg olyan átalakításra kerüljön sor, ami elsősorban a betegek érdekeit szolgálja. Nem hiszem, hogy van olyan képviselő, és most mindegy, hogy a parlamenti patkó melyik oldalán ül, aki a lakosság számára egy-egy kellemetlen döntést jókedvében hozna meg. Ugyanakkor az is az ország és a jövő előtti felelősséget jelenti, hogy adott esetben ezt fel kell vállalni.

A polgármester szívesen beszél a jó értelemben vett lobbizásról. Erre a Parlamentben is megvan a lehetőség. Itt említi meg azt a pillanatot, amikor kiállt a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola mellett, s a plenáris ülés előtti szakaszban felszólalt az intézmény megmentése érdekében. Ma már tudjuk, sikerrel.

- Ilyenkor az ember képviselő-társaival is szövetkezik, a baromfivész idején Bedő Tamás kollégámmal, Csongrád polgármesterével osztottuk meg a munkát - mondja. - De említhetem a 451-es út ügyét is, hiszen a Csongrádot megkerülő út a szentesiek számára is nagyon fontos, hogy bekerüljön a nemzeti fejlesztési tervbe. Ott is közösen lobbiztunk. Az orosházi vasútvonal érdekében a zászlót az orosházi polgármester, képviselőtársam viszi, de természetesen támogatjuk. A kórház ügyében is több képviselő fogott össze. Ezek mind olyan lépések, amelyeknek a későbbiekben látjuk hasznát.
Hogy érzi magát Szentes polgármestere a Parlamentben? A következő számban megjelenő második részben az is kiderül.

(folytatjuk)


<<< Vissza